Håravfall och tunnhårighet hos män

Academy Hårvård

Håravfall och tunnhårighet hos män

Orsakerna till håravfall kan vara ärftliga eller av medicinska skäl. Absolut vanligast är att generna styr håravfallet och att det kommer med åldern. Då är också nästan uteslutande män som det drabbar och kallas därför ofta för manligt håravfall (androgen alocepi).
Författare: Gustav Burman

På huvudet har vi ca 100 000 – 150 000 hårsäckar ur vilka hårstrån växer. Hårstrån växer under hårsäckens växtfas och när säcken går in i vilofas tappar man håret. Varje dag tappar man uppemot 200 hårstrån. Håravfall eller tunnhårighet kan uppstå om vilofasen hos hårsäckarna blir längre eller kanske aldrig växlar över till växtfas igen.

I 50-årsåldern har varannan man börjat se tecken på tunnhårighet och vissa har fått kala fläckar på hjässan. En del låter det bero medan andra kämpar emot och försöker dölja sin tunnhårighet på olika sätt. Det börjar oftast med att hårfästet kryper uppåt och att vikarna blir djupare. Det är också vanligt med hårbortfall och att håret mitt uppepå tunnas ut och man blir tunnhårig på hjässan.

Norwood-skalan för håravfall
Norwood-skalan är en mall som används för att klassificera hur utbrett hårbortfallet är.

Testosteron, DHT och håravfall

Biologiskt är det känsligheten mot hormonet DHT, dihydrotestosteron, som är högre hos individer med håravfall eller tunnhårighet. Det bildas från testosteron och verkar bland annat i hårsäckens dermalpapill, där den binder till så kallade androgenreceptorer. Män har många fler såna receptorer än vad kvinnor har.

När DHT binder till receptorn minskar nivåerna av tillväxthormoner i hårsäcken. Hårstråna går in i en vilofas och växer mindre. Vetenskapliga studier visar att män som drabbas av håravfall tappar mer hår när de samtidigt äter dåligt och har näringsbrist. Vitamin E och vitamin D verkar ha betydelse för hårsäckens växling mellan aktiv tillväxt eller vilofas.

Hårstrå anatomi
Män har fler receptorer än vad kvinnor har för känslighet mot hormonet DHT. Därför drabbas män oftare av tunnhårighet.

Behandlingar och hjälp för att stoppa håravfall

Det finns många olika typer av behandlingar mot håravfall, alltifrån laser till tabletter och kosttillskott.

Laserbehandlingar sätts in i tidiga stadier för att stoppa utvecklingen mot tunnhårighet. Man använder då en mjuklaser för att stimulera cellerna i hårbotten. Behandlingen är helt smärtfri och ett behandlingstillfälle tar ca 15 minuter.

Läkemedel som Rogaine och Propecia har också som syfte att bromsa upp och stoppa ärftligt håravfall. Även här gäller att man börjar i ett tidigt stadium för att det ska hjälpa. Rogaine är receptfritt och innehåller ämnet minoxidil som ska förbättra blodflödet och därmed näringstillförseln till hårsäcken.

Hur bra behandlingen fungerar beror på hur mycket hår man tappat och om det är ärftlig typ eller någon annan typ av håravfall man lider av.

Propecia är ett receptbelagt läkemedel med ämnet finasterid, som blockerar omvandlingen av testosteron till DHT.

Tabletter mot håravfall kan innehålla lite olika ämnen men ofta bygger de på extrakt från olika växter med högt näringsinnehåll. TRX2 från Oxford Biolabs är ett preparat som tagits fram av forskare på Oxford University.

Det innehåller L-karnitin, nikotinsyra och kalium och har som syfte att väcka trötta hårsäckar genom att aktivera kaliumkanaler i hårsäcken. Du kan läsa mer om just TRX2 tabletterna från Oxford Biolabs och håravfall här.

Medel mot tunnhårighet

Tunnhårighet kan man dölja genom att få hårstråna att se tjockare ut. Det finns flera olika produkter som syftar till det. En del produkter gör det genom att tillföra keratin, ett protein som är en byggsten i hårstråna. Det finns både schampon och balsam med keratin i att köpa.

Ett annat sätt att motverka den synliga tunnhårigheten är att tillföra elektrostatiskt laddade mikrofibrer. Dessa hårfibrer binder sig fast till befintliga hårstrån och gör att de ser tjockare ut.Det kan liknas lite vid en form av kamouflage.

Hårfibrer finns att köpa i pulver- eller sprayform. Man väljer den färg som matchar mot sin egen hårfärg. Applicerar fibrerna och fixerar de lite lätt med en vanlig hårspray eller fixeringsspray.

Hårfibrer i pulverform
Elektrostatiskt laddade mikrofibrer binder sig till hårstråna och gör att ditt hår ser tjockare och fylligare ut. I vissa fall upplevs håret upp till fyra gånger fylligare.

Andra typer av håravfall

Alopecia areata är fläckvis bortfall av hår och beror mest troligt på rubbningar i immunförsvaret. Såna fläckar brukar försvinna inom 1-2 år av sig själv.

Alopecia totalis är som namnet avslöjar när man tappar allt hår. Det är en ganska ovanlig åkomma och det finns inga behandlingar mot det.

Alopecia universalis är total avsaknad av kroppsbehåring. Då har man inga ögonbryn eller ögonfransar och det växer inget hår under armarna eller kring könsorganet. Det kan vara besvärligt att inte ha några ögonbryn eftersom de stoppar smuts och svett från att rinna ner i ögonen.

Ytterligare ett ställe där håren fyller stor funktion är i näsan. Personer med Alocepia universalis har dåligt skydd mot att främmande partiklar tar sig in via näsan och ofta får man rinnande näsa. Vill du läsa mer om alopeci kan du göra det på Alopeciförbundets hemsida - https://www.alopeci.se/.

Diffust håravfall

Av alla våra hårsäckar är det ungefär 85% som arbetar medan 15% är i vila. Från de som gått i vila kommer hårstrån att tappas. Normalt tappar man upp till 100 hårstrån per dag.

Om onormalt många hårsäckar gått i vila kommer det en dag då massor av hår tappas. Det kan röra sig om ända upp till 40% av hårsäckarna som gått i vilofas. Orsakerna kan vara olika men är ofta på grund av stressande händelser för kroppen som infektion, graviditet, mekanisk nötning med mera.

Det här håravfallet kallas också för telogent håravfall. Det kan ta ett halvår till ett år innan håret blir bra igen. Någon behandling finns inte förutom att försöka rätta till det som kan ha stressat kroppen.

Brist på zink, vitaminer och mineraler

Massor av kroppens enzymer behöver spårämnen för att fungera normalt. Vitaminer, mineraler och spårämnen som zink och järn behövs till olika processer. Både zinkbrist och järnbrist har visat på kopplingar till håravfall och tunnhårighet.

Vitaminbrist och för litet intag av mineraler kan man stärka upp med kosttillskott men allra bäst effekt är det genom vanliga kosten. Att vitaminbristen uppstår kan ha olika orsaker men vanligen beror det på för litet intag av dessa spårämnen men också på grund av för dåligt upptag.

För att veta om man har brister kan man ta blodprov. Zinkbrist kan också testas med Zinkstatus, ett flytande zinktillskott som smakar olika i munnen beroende på hur mycket zink man har. Den med okej nivåer tycker det smakar starkt och motbjudande. Den med alldeles för låga zinknivåer tycker det smakar vatten.

Trygg e-handel
prisjakt
Pricerunner
Svea