Vad är mjäll?

Academy Hårvård

Vad är mjäll?

De små vita flagorna i håret och som ramlar ner på axlarna kan upplevas besvärligt för många. Vi kallar de för mjäll (pityriasis capitis) och de är döda hudceller från hårbotten.Vår hud förnyas konstant och så sker även på huvudet under hårväxten. Förnyelsen håller en viss takt men kan ibland skena iväg och det blir för många döda hudceller på en gång. Det är då mjäll uppstår och det börjar bli synligt.
Författare: Gustav Burman

Varför får man mjäll?

Att man får mjäll kan bero på många olika saker men som alla har gemensamt att de stressar och irriterar hårbotten för mycket. Det kan vara på grund av allt från att man kammar sig för våldsamt till att man använder fel hårprodukter.

När huden blir stressad rubbas balansen och mikrober som normalt växer på vår hud kan få för mycket utrymme. När det gäller mjäll är det en slags jästsvamp som visats sig vara inblandad och fått ta för mycket plats.

Huden vill då bekämpa denna genom att producera mer hud, vilket resulterar i fler döda hudceller också.

Skillnad på torr hårbotten och mjäll

Det finns inget samband mellan torr hårbotten och mjäll som man kanske kan tro. Faktum är att det lika gärna kan uppstå i en fet hårbotten. Om kornen du ser bara är stora som små dammkorn är det mest troligt bara en torr hårbotten du har.

Mjällflagor är mycket större och man kan ofta också se mjälleksem i hårbotten där huden flagnar och blir röd.

Mjällen kan se lite olika ut och den som har torr hårbotten har ofta torra mjäll som lätt ramlar ner och ser ut som snö på en mörk tröja. Har man en fet hårbotten blir mjällen också fetare och fastnar lättare och sitter kvar i håret.

Man som kammar sitt hår
Ungefär 20 % av alla människor får mjäll och det drabbar oftare män än kvinnor. Idag finns många bra mjällschampon utan recept och skillnad brukar ske efter några veckors behandling.

Vem drabbas av mjäll?

Vem som helst kan egentligen drabbas av mjäll. Det är ungefär 20% som har mjäll i mer eller mindre utsträckning. Allra vanligast är det hos personer i puberteten och män drabbas oftare än kvinnor. Anledningen till det tros vara på grund av manliga hormoner.

Vintertid ökar förekomsten då påfrestningen för hårbotten och huden blir större. Den torrare luften kan göra besvären jobbigare och ett tips är att undvika allt för täta mössor.

Något man bör undvika om man lätt får mjäll är starka stylingprodukter som hårgelé, mousse eller spray och andra hårvårdsprodukter som innehåller alkohol. Försök att hitta alternativ och leta bland de som benämns som milda schampon och balsam och som är skonsamma mot hårbotten.

Mjällschampo och andra behandlingar

Om man bara har lite besvär kan man börja med att prova ett milt mjällschampo. De finns bra schampo mot mjäll att köpa i de flesta butiker och vi säljer ett par olika som på engelska kallas för anti-dandruff shampoo. Funkar inte ett så prova ett annat då hårbotten kan reagera olika på olika sammansättningar. Här hittar du de mjällschampon som vi säljer idag.

Om besvären är mer omfattande måste man försöka behandla mot jästsvampen. På apoteket finns receptfria schampon med medel som motverkar svampinfektioner (ketokonazol, zinkpyriton eller selensulfid).

Man bör behandla hårbotten två gånger i veckan under två till fyra veckor och därefter en gång i veckan vid behov.

Om det ändå inte ger med sig behöver du ta kontakt med vårdcentral för en utredning. Mjäll kan också vara en följd av att man har psoriasis, seborré eller svampinfektion. Då behöver man annan typ av behandling som läkaren kan ge.

Mjäll i skägget

Man kan få mjäll även i skägget och det funkar i många fall bra med att tvätta det med ett milt mjällschampo. Problemet med skäggbotten är att den kan vara extra känslig för tuffa ingredienser. Huden kan lätt bli irriterad och det blir ännu mera fnas på grund av det.


Lär dig mer om kliande hårbotten i vår fördjupningsartikel här!

Trygg e-handel
prisjakt
Pricerunner
Svea