5 tips för att odla snyggt och friskt skägg

Academy Skägg

5 tips för att odla snyggt och friskt skägg

Skrivet av: Gustav Burman

Du har bestämt dig, du ska bli en skäggodlare och odla ett snyggt och friskt skägg. En strategi kan vara att bara låta skägget växa ut, men din skäggväxt kanske inte är som du tänkt dig. Skägget blir vildvuxet och ser allmänt ovårdat ut. För att hjälpa dig på traven har vi här våra 5 tips för att odla skägg som ser snyggt och friskt ut.

  1. Hitta den skäggstil som passar din ansiktsform.
  2. Stimulera skäggväxten genom att ta hand om kropp och själ.
  3. Vårda skägget som växer ut med rätt skäggvårdsprodukter.
  4. Ansa och trimma utifrån vald skäggstil.
  5. Styla ditt odlade skägg med rätt skäggstylingprodukter.

Att hitta rätt skäggstil till ditt ansikte

Olika skäggfrisyrer eller skäggstilar passar till olika former på ansikten. Visserligen kan ansiktsdetaljer som haka, käklinje med mera styra en del men generellt är ansiktsformen överordnad.

Exempel på ansiktsformer är runt, ovalt, långt och fyrkantigt. Beroende på vilken form du har kommer skäggstilen att passa mer eller mindre bra. Det finns såklart inga lagar och regler men estetisk uppfattning är ganska så gemensamt över lag människor emellan.

Olika skäggstilar för olika ansiktsformer

Bakom varje skägg finns ett ansikte och en ansiktsform. Hos barberaren får du hjälp att ta fram dina linjer och hitta en bra skäggstil.


En tumregel är att odla ett skägg där stilen balanserar ansiktsformen. Ett runt ansikte passar bra med en spetsig form på skägget så att hakan förstärks och får ansiktet att se något spetsigare ut.

Därmed inte sagt att en total förstärkning av ansiktsformen med ett skägg i samma stil kan bli super!

Stimulera skäggväxten

Allt som växer gör det bäst när förhållandena är de rätta. För skäggstrån innebär det att du och din kropp ger den rätt näringsämnen och bra förutsättningar för tillväxt.

För att göra det behöver du sköta om din kropp och knopp. Träna flera gånger i veckan och ät inte skräpmat. Se också till att du får tillräckligt med vila men inte för mycket. Du ska helt enkelt se till att må så bra som möjligt och undvika stress. Ta gärna del av våra tips för snabbare skäggväxt här.

Vårda din skäggodling bra

Ytterligare ett sätt att se till så din skäggodling går som planerat är att vårda det skägg som växer ut. Se till att du stimulerar hårsäckarna och använd en skäggborste då och då. Använd skäggvårdsprodukter som är anpassade för skägg och din hud under. Allt onödigt slitage och irritation du kan undvika gynnar skäggväxten.

Ansa och trimma skägget

Beroende på vilken skäggfrisyr du odlar bör du redan tidigt försöka forma stilen. Se till att du har verktygen du behöver. Vi tycker att alla skäggodlare bör ha en skäggborste, skäggsax och en bra trimmer. Förr eller senare kommer du att behöva någon av dessa.

Styla skägget med skäggvax och skäggolja

Detta är såklart nåt du kan göra under tiden ditt skägg växer ut. När du är klar och odlat tillräckligt med skägg för att forma din önskade skäggfrisyr är det dags för styling.

Med skäggvax kan du forma och få spretiga skäggstrån att bete sig som du vill. Det finns vax med olika hårdhet och glans. Vi anger dessa i vår butik som låg, medium och hög. Kombinationer av dessa finns.

Med skäggoljan kan du få skägget att se friskt och välmående ut. Här finns det en till dimension på stylingen, doften! Vi säljer skäggoljor med många olika varianter på doftämnen.

Trygg e-handel
prisjakt
Pricerunner
Svea