5 tips för rakat huvud

Academy Hårvård

5 tips för rakat huvud

Ett renrakat huvud är fräscht och ger en distinkt och clean look. Att raka huvudet kan vara besvärligt eftersom det inte bara sliter på hårbotten utan också kan vara svårt att se vad du gör. Hemligheten är rätt verktyg och en bra rutin. En del som har problem i hårbotten kan uppleva förbättring när de regelbundet rakar sitt huvud.
Författare: Gustav Burman

Några delar är lika oavsett vilken typ av rakhyvel du använder när du rakar dig. Det är att rent huvud, bra förberedelser och sedan bekväm rakning och eftervård. Vi lägger fokus på den enkla rakningen med ett bra resultat tillsammans med Headblades makalösa produkter för ändamålet.

Om håret har växt ut rekommenderar vi att du först trimmar ner det till lägsta möjliga längd på någon millimeter med din hårtrimmer.

1. Rengöring är det första

Börja med att rengöra ditt huvud innan du rakar skallen. Förslagsvis i anslutning till dusch. Om du inte duschar tar du helt enkelt och tvättar av hårbotten under kranen. Du kan använda ett vanligt schampo eller en skrubb som särskilt är skapad för huvudrakning.

Fördelen med att skrubb är att du jobbar ordentlig med hårbotten och får bort döda hudceller och annan smuts som kan has samlat sig där. Precis som skrubb i ansiktet kan du ge ditt huvud lite extra behandling någon gång i veckan. Lite beroende på hur ofta du renrakar ditt huvud.


När du duschar får du automatisk fördel med rinnande vatten över huvudet som mjukar upp och rengör. Men det går lika bra att rengöra huvudet vid handfatet.

2. Pre-shave

Redan när du tvättar ditt huvud har du börjat med din preshave. Vattnet är en av nycklarna till en behaglig rakning. Vattnet mjukar upp både huden och håret. I praktiken kan du raka dig med vad som helst som löddrar och ger bra glid. Du kan löddra med rakborste och raktvål eller rakkräm.

Vanligast är att använda vanligt raklödder, rakkräm utan borste eller rakgel. Headblades rakkräm Headslick drar du på direkt på fuktat huvud. Du behöver ingen borste utan kan applicera direkt med händerna.

Produkter när du ska raka huvudet

3. Huvudrakningen

Bra verktyg gör halva jobbet. En rakhyvel speciellt anpassad för huvud är att föredra eftersom du får en naturlig rörelse och kan hålla en bra linje när du rakar dig. Det skapar en systematik när du rakar dig med färre drag på samma ställe.

Du kan också använda handen och känna direkt efteråt där du behöver återkomma med din rakhyvel. Denna typ av rakning går snabba och skapar mindre irritation i hårbotten.

Video hur du rakar dig med Headblade ATX


En demonstration av Headblade ATX-rakhyvel och Headbladeprodukter.

När du rakat dig färdigt så skölj av allt lödder, avsluta med kallt vatten för att kyla och lugna huden och stänga porerna. Det är viktigt att få bort alla tvålrester innan du går vidare och återfuktar.4. Behandling

Om du skurit dig använd en alunstift för att stoppa blödningen och gör det direkt på din blöta skalle. När du är färdig med din rakning använd en toner med bomullsrondell för att förbereda hårbotten innan återfuktning eller dra på Headblade Clearhead på ditt huvud.

Du vill inte ha finnar, irritation, klåda eller rodnad på ditt nyrakade huvud. Då riskerar du att tappa hela charmen och känslan med att ha ett renrakad skalle.

Produkter för efterbehandling

5. Återfuktning

Använd till sist en aftershave eller återfuktare som är anpassad för hårbotten. Det finns matta återfuktare som Headlube Matte och blanka återfuktande hårprodukter som HeadLube Glossy att välja bland samt produkter med solskyddsfaktor vilket kan vara bra sommartid.

Ett rakat huvud är annars ganska lätt att bränna så solens starka strålar träffar rakt uppifrån. Du har säkert sätt våra filmstjärnor glänsa på röda mattan med perfekta slätrakade hjässor eller andra celebriteter.

Du kan lita på att de lägger krut på både sina vårdande produkter efter rakning.


Eftervården är viktig. Clearhead är en aftershave som minskar risken för alla tänkbara otrevligheter som lätt kan uppstå. Sedan avslutar du med antingen matt eller blank återfuktande aftershave balm. Om du är ute i solen så finns det Headlube med solskyddsfaktor 50. 

Startkit för dig som vill komma igång med huvudrakningFinns det flera alternativ?

Headblade har specialicerat sig på huvudrakning och lyckats skapa ett enkelt och smidigt sätt för många att kunna raka sig framför spegel eller i duschen. Självklart finns det alternativ för dig som vill testa att raka huvudet på andra sätt. 

Mühle companion en säkerhetshyvel för att raka både huvudet och kroppen
Mühle Companion är en mild säkerhetshyvel med skydd på sidorna för att göra det enkelt att raka hela kroppen - även ditt huvud. Enkelheten med Headblade kan vara svår att slå, men att raka sig med säkerhetshyvel går när du får in tekniken, känslan och muskelminnet. 

Detsamma gäller de mjuka produkterna. Det finns mängder med sköna preshaveprodukter, raktvålar och rakkrämer som du kan raka dig med. Headblade har skapat ett säkert koncept för dig också med efterbehandlande, återfuktande och förebyggande produkter som är smidiga att använda.

Maskinrakning av huvudet

Det finns speciella rakmaskiner för huvudet. Dessa bygger på samma principer som en rakapparat. Att ha en rent och fräscht huvud är minst lika viktigt när du maskinrakar ditt huvud som när du rakar med hyvel. Du vill undvika att smuts gnuggas runt på huvudet och att maskinen blir ofräsch och full med bakterier och orenhet. 

Skärhuvuden kan skapa viss irritation genom när de gnuggas mot huden. Lätt hand är att föredra vid maskinrakning av huvudet för minsta möjliga irritation och att även rakhuvudet och folieringar håller längre. 

Precis som när du rakar ditt huvud med en hyvel är en lugnande och vårdande aftershave lotion ett bra komplement. Det minskar rodnad, irritation och låter hårbotten återhämta sig efter rakningen på ett optimalt sätt. 

Scenen är din. Upptäckt hur skönt det är att ha ett renrakat huvud!

Här hittar du alla våra produkter för att raka huvudet och vill du kan du läsa mer om hur du snaggar håret snyggt och kort med olika trimmers och tekniker. En look som kan ligga ganska nära ett renrakat huvud från tid till annan. 

Trygg e-handel
prisjakt
Pricerunner
Svea