7 skäl att raka sig med säkerhetshyvel

Academy Rakning

7 skäl att raka sig med säkerhetshyvel

Säkerhetshyveln är kanske den uppfinning som betytt mest för rakningen under 1900-talet. Idag blåser vindarna back to basics och det med all rätt. Det finns många goda skäl att raka sig med säkerhetshyveln för dig som vill få en riktigt nära och bra rakning med hög komfort och känsla.
Skrivet av: Gustav Burman

What is in it for me? Precis som när du är ung och föräldrarna dikterar villkoren är det nu dags att själv ta kommandot - över din rakning. Kontrollen utan att tappa kontrollen är precis vad rakningen med säkerhetshyvel innebär. En nära rakning precis som i barberarsaslongen.

Vi går i denna artikel in på hur säkerhetshyveln fungerar och hur du kan ställa bladvinkeln. Rakbladet har mycket att säga till om och du behöver inte oroa dig för långt skäggstubb när du rakar dig med säkerhetshyvel.

Olika hyvlar har olika egenskaper och det är utan tvivel att säkerhetshyveln passar många människor. Läs mer om alla goda skäl att raka sig med säkerhetshyvel och hur lätt det är att raka linjer och inte minst återvinna dubbelrakbladen när de blir slöa.

Nu är det du som bestämmer

Flerbladsystemen med rakblad från exempelvis Gillette sätter vinkeln på rakbladet, vilket typ av blad och hur den ska uppföra sig när du rakar. Du får endast bestämma hastigheten och när du ska byta blad. Tanken är god och du får en enkel, snabb och rätt bekväm rakning. Svårt att skära sig. Men du har inte mycket att säga till om.


Med säkerhetshyveln sitter du däremot helt plötsligt i förarsätet och har tagit kontroll över rakningen. Nu är det din upplevelse och känsla som gäller. Det som känns rätt och bra är det du ska gå efter. Det finns onekligen både kraft och potential i rakningen som du säkert kommer att märka om du börjar raka dig på traditionellt sätt.

En riktigt nära rakning och bra för känslig hy

Det är inte bara hos barberaren i barberarsalongen som det går att få en fantastisk och nära rakning. Du kan få en resultat minst lika bra hemma. Med säkerhetshyveln rakar du dig i steg där du reducerar skäggväxten i stället för att allt skägg ska bort efter första draget.

Det gör att du kan attackera från olika håll och vinklar. Första varvet brukar vara medhårs och sedan kan du ta ett andra varv snett från någon sida mot växtriktningen. Du kan även gå mothårs om du önskar det.

Att det endast är ett blad som rakar mot huden minskar risken för irritation som lätt kan uppstå när flera blad går över samma yta gång på gång vilket sker med flerbladsystemen. Det är en stor fördel om du har känslig hy eller ofta får bekymmer när du rakar dig med rodnad, irritation och annat obehag som kan uppstå efter rakning.

Du kan få en minst lika bra rakning hemma i badrummet som du får hos barberaren. Säkerhetshyveln tillåter dig att komma riktigt nära när du stegvis rakar borst stubben.

Du väljer bladvinkeln

En säkerhetshyvel har en sweet spot någonstans vid 30 graders vinkel. Omkring det gradtalet kan du välja att öka eller minska vinkeln något och få en lite brantare eller flackare attack mot huden. Lite mer skrapande vinkel eller en flackare. Går du längre utanför tar inte hyveln något eftersom du har en safetybar runt hyveln som hindrar detta. Smart!

Du känner skillnaden och i olika lägen medvetet eller omedvetet kommer din erfarenhet och känsla göra att du justerar just det området som du rakar dig. Ungefär som du kör din bil, varvtal, växel och situation. Du tänker inte alltid, du gör och det faller väl ut.

Rakbladet har mycket att säga till om

Det finns ingen specifikation kring hur ett dubbelrakblad ska vara tillverkat mer än att det ska kunna passa in i en standard och hur den karaktäristiska mittendelen på bladet ska vara utformat. Det mönstret är gjort för att rakbladet ska kunna sitta ordentligt fast och inte glida runt i säkerhetshyveln.

Dubbelrakbladet som du använder i säkerhetshyveln styr relativt mycket hur din rakning upplevs. Det finns en mängd olika varumärken att välja bland och olika tjocklekar och beläggningar. Allt ifrån milda rakblad till vassare och väldigt vassa rakblad.

Tjockleken på rakbladet kan skilja sig åt och ju tunnare egg desto lättare att skära sig och eggen slits lättare ner. Ett typexempel är Feathers dubbelrakblad som är en tunt blad som är väldigt vasst, men som inte håller skärpan lika länge som vissa andra blad. Tillverkningen och vilken beläggning som läggs på eggen på rakbladet styr också mycket hur bladet känns och beter sig.

Det finns en tanke från tillverkaren vilken karaktär och typ av rakblad de vill skapa. Det finns en bred flora av olika olika bra dubbelrakblad och här ska du testa runt och njuta av att upptäcka och känna skillnader och leta dig fram till det rakblad som passar dig och din rakning.

Varje rakhyvel har sin personlighet

Det finns en handfull med säkerhetshyvlar som ofta blir några slags referenspunkter hur en rakhyvel upplevs. Mühles R89 och Edwin Jaggers DE89 är likvärdiga i sin utformning. DE89 är en mellanaggressiv rakhyvel som passar många och R89 är en av världens mest sålda säkerhetshyvlar.
Med tiden upptäcker du fler säkerhetshyvlar och kanske utökar du din samling. Att rotera dessa och laborera med olika rakblad är en del av nöjet. Precis som du roterar dina favoritklockor, skor eller sportbilar om du har mycket pengar.

På bilden ser du Rockwell Razors justerbara rakhyvlar med olika plattor som exponerar rakbladet mer eller mindre och styr på detta sättet hur aggressiv rakningen ska bli.

En veckas skäggstubb är inga problem

Kanske är du den som rakar dig lite sporadiskt i mån av tid och lust? En veckas stubb är inget problem för en säkerhetshyvel med rätt blad och gärna på en lite högre växel. En Mach 3 eller Fusion får problem direkt när skägget är lite längre och tenderar att slita och vara mindre sköna när du sparat ut skägget några dagar.

Känslan är fantastiskt när du känner att rakhyveln tuggar sig genom stubben utan att vika ner sig. Om du har lite längre stubb är det bra att ha ett riktigt vasst blad som klipper varje strå och gärna dra på lite när det kommer till aggressiviteten.
Aggressiviteten kan du välja hos de justerbara rakhyvlarna som exempelvis Rockwell 6S och 6C eller Merkur Progress. Vill du ha en mer aggressiv hyvel med fast inställning kan vi rekommendera Mühles R41 eller Merkur Slant Bar.Mühle R41 säkerhetshyvel med öppen kam är otroligt effektiv och aggressiv. Den öppna kammen är till för att kanalisera skäggstråna och öppnar också upp bladexponeringen. Utmärkt och prisbelönt rakhyvel för grov skäggväxt och den som är van att raka sig med säkerhetshyvel.

Något att berätta för den som gett upp

Detta faktum, att längre skäggstubb inte är något problem, är något att berätta för den som gett upp med flerbladssystemen från bland annat Gillette och istället av ren självbevarelsedrift gått över till skäggtrimmer istället.
Inget fel på skäggstubb. Felet är att det är andra omständigheter som styr. Istället för fundamentet: du bestämmer och du har verktygen och kunskapen som gör det möjligt att må prima både som slätrakad och med skäggstubb. Du är man och skäggstubb är läckert på samma sätt som att slätraka sig och känna den känslan efteråt.

Kanske känner du någon som gett upp sina drömmar om att slätraka sig nu och då av olika anledningar och istället valt att skäggtrimma? En säkerhetshyel med vasst blad rår på även flerdagarsstubb utan att luggas och dra.

Bra hyvel att raka linjer kring skägget

När du rakar linjerna kring skägget vill du vara rakt på sak och använda en precis hyvel som inte drar eller sliter utan klipper av skäggstrået. Säkerhetshyvel gör precis detta och du kan med gott resultat både jobba under skägget vid halsen eller kring kinderna utan problem.

Istället för tjockt rakskum använder du istället tunnare produkter som gör det lättare att se. Kanske rakolja, tunt lödder från rakkräm eller raktvål. Eller varför inte en genomskinlig rakgel.
Precis som barberaren kan du sträcka huden när du rakar linjer så att du får exaktheten i rakningen på ett bra sätt.

Säkerhetshyveln passar för de allra flesta som rakar sig. I detta fallet pratar vi rakning generellt män som kvinnor. Det är allmänt känt att det som männen rakar sig med fungerar minst lika bra för damerna och deras behov.

Stabil grund att falla tillbaka på

Säkerhetshyveln utgör en bra nivå att falla tillbaka på om du gjort en utflykt att raka dig med rakkniv eller rakbladskniv och inte känt att det passat dig. Det är också det naturliga steget för dig som rakar dig med flerbladssystem som Mach 3 och Fusion.

Rakning med säkerhetshyvel passar väldigt många och det är en perfekt balans mellan kontroll, eget bestämmande och du får en riktigt fin och nära rakning. Det är skönt att ha en säkerhetshyvel när du lär dig att raka dig med rakkniv. Då kan du putsa upp det som du missade med rakkniven under inlärningsfasen.

Rakbladen är plånboksvänliga och lätta att återvinna

Ett dubbelrakblad kostar endast några kronor styck och håller minst lika länge som flerbladsystemens rakblad. Du har råd att byta rakblad när det börjar tugga lite och kännas slött.

Dubbelrakbladen är metallavfall och kan enkelt slängas och återvinnas därefter. Det finns Blade Banks som du kan lägga rakbladet i när det är dags att byta. Sedan tömmer du eller slänger hela behållaren beroende på hur den är konstruerad.Dubbelrakbladen är lätta att återvinna eftersom de är 100 % metall jämfört med Mach 3 och Fusionrakblad. På bilden en Razor Blade Bank från Mühle som du sedan kan uppna och tömma i botten efter något år när den blivit full.

Känslan är känslan

Det går inte att komma ifrån att det är en speciell känsla att känna den tunga hyveln i metall med ett skarpt óch fräscht rakblad mot huden. Du har kontrollen, du styr och du känner. Rakningen har blivit en angenäm upplevelse. Kanske en stund på kvällen eller morgonen du till och med ser fram emot.

På något sätt inser du att detta är ett steg framåt kanske både i känsla och resultat. Men också i form av kunskap. Du kan mycket med om vad som finns och vad du gillar. Du kan lära andra och ge bra tips och råd för att få en behaglig och nära rakning.


Samtidigt är det ett steg tillbaka till något som genom decennier visat sig vara gångbart och bra. Den traditionella våtrakningen med säkerhetshyvel som du kanske sett på film eller vet att din pappa eller farfar använde håller ännu idag. Den rakningen är dessutom riktigt rolig och bra!


Trygg e-handel
prisjakt
Pricerunner
Svea