Alexander Catalan - Session Label

Academy Hårvård

Alexander Catalan - Session Label

Session Label är en professionell stylingserie från Schwarzkopf. Vi pratar med Alexander Catalan som både är ambassadör för Schwarzkopf och välkänd doft- och skönhetsexpert i branschen. Självklart tar vi chansen och pratat om allt från hårstyling/Session Label, manlig skönhet, doft och livet.
Författare: Gustav Burman
Alexander, första gången jag stötte på dig tror jag var på framsidan av din bok Manligt – En skönhetsguide som kom ut 2017. Hur kom det sig att du började intressera dig för manlig skönhet?

Alexander Catalan Manligt - en skönhetsguide för män

>> Om jag ska vara helt ärlig så halkade jag in i doftvärlden av en slump. Jag började jobba på NK i Stockholm som 22-åring på J Lindeberg och Tommy Hilfiger som säljledare. Den rollen var alldeles för stor för mig tyckte jag egentligen, men jag jobbade där i ca 2 år tills jag blev tillfrågad om en tjänst på doftavdelningen för herrar.

Där tog min karriär fart och mitt intresse för manlig skönhet växte fram. Det var ca 16 år sedan och jag är lika intresserad nu som då, hur häftigt är inte det!


Fantastiskt kul att höra! För egen del var det rakningen i mitten på 2000-talet som fick upp mitt intresse. Det var nog en blandning av ett funktionellt tema med rakning med borste och säkerhetshyvel tillsammans med nyfikenheten som ledde mig vidare till att senare starta eget i branschen.

Jag gillar ditt uttryck: ”att vara välkammad och vara snygg i håret är en självklarhet”. Det ligger någon slags tänkande om att det finns en grundnivå för alla män att anamma. Du ska alldeles strax få utveckla dina tankar kring detta.

Jag är beredd att hålla med och kanske skulle vilja ta ett kliv tillbaka och börja i änden att mannen behöver begränsa och hantera sin kroppsbehåring. Genom att göra det har mannen lagt grunden för att kunna hålla nivån. För många män är just behåringen något slags uttryck för den manliga styrkan i form av kraft. Det är hår både här och där. Den manliga styrkan behöver balanseras så även hårväxten. Det är min egen ingång på ämnet.

Alexander Catalan med orange tröja

>> En mycket intressant fråga, men jag delar en del av det du säger. Men det var nog mer förr att man mätte sin manlighet genom att ha hår på bröstet, magen, benen och andra kroppsdelar. Idag kan jag nästan lova att varannan man tar bort eller trimmar en stor del av håret på kroppen och kan känna sig lika manlig för det. Är det mer accepterat kanske? Eller är den metrosexuella mannen hårlös?

Jag tror till och med att den andra stora anledningen är att man känner att det är mer hygieniskt. Men om vi pratar om skägg så tror jag absolut att behåringen är något slags uttryck för den manliga styrkan i form av kraft. Vad tycker du?


Jag är inne på samma spår. Skägget är ett kraftfullt uttryck som verkligen kan omskapa och skaka om. Eftersom det är på något vis förunnat mannen att ha skägg, är det något som jag själv brukar uppmuntra till. Att experimentera med sitt skägg, sin rakning och just det uttrycket.

Prestyle-expert

Med risk för att jag skryter upp dig för mycket så jag skulle faktiskt vilja lägga till ett attribut, nämligen att du inte bara är doftexpert utan också lite av en prestyle-expert. Inte alltför sällan ser vi dig snabbt och enkelt trolla fram grunden innan du stylar ditt hår. Dels kul att se, men också väldigt utbildande och inspirerande. Det behöver inte vara krångligt.

Handduk och hårstylingprodukt

>> Ah, den var kul! Prestyle-expert lägger jag mer än gärna till. Jag ska berätta lite hur jag brukar tänka i olika situationer och anknyta till Session Labels sortiment. 

När jag använder hårvård tänker jag på vad som får mitt hår att se välvårdat ut. Även den som håller frisyren hela natten, då jag har ganska lättarbetat hår så kan jag ändra frisyr på bara några sekunder när jag vill, genom att ta handen från ena sidan till andra. Alla har ju håret åt olika sidor som passar bättre än den ena sidan och jag har faktiskt inte någon favorit eller en bättre sida.

Men jag har lärt mig att om man har frisyren åt ena sidan och volymen börjar sjunka så räcker det med att ta över håret åt andra sidan, och då får man volym igen.

Vi män brukar ju inte ta med hårspray eller extra produkter i väskan som många kvinnor gör, så att vi måste fixa en frisyr som håller hela dagen och natten lång utan att behöva tänka på det redan efter duschen. 

Alexander stylar och sprayar håret

Tjejer kan ju alltid spraya håret eller lägga in produkter i efterhand. Men hemligheten till en bra frisyr är självklart en bra grund, en bra botten är ett måste för att frisyren ska hålla. Och Schwarzkopf black Label har en del grymma produkter för att skapa en bra grund. 

En produkt som alla män borde ha hemma är saltvattenspray, det kan man lägga både i torrt och blött hår, kort eller långt hår. Vill man inte ha saltvattenspray men fortfarande ha bra volym så är Powder en grym produkt. Den ger också en matt känsla. Det är en hel drös med fantastiska produkter som passar för olika ändamål. Så kom ihåg att en bra grund är avgörande för hur länge frisyren håller.

Alexanders favoriter hos Session Label


Produkter och doft

Hårprodukter med doft är ett intressant ämne. Vissa märken har tydliga dofter som ibland nästan kan vara något som kunden reagerar på, ibland positivt, men ibland lite negativt, då doften känns dominant. Session Label är en hårstylingserie – hur är dofterna där? Hur brukar du tänka kring doft som du vill bära i form av parfym eller cologne mot dofter som finns i hårstyling produkterna?

>> Doften är så viktig och jag tycker inte man ska ta ut svängarna för mycket. Tanken är att locka den stora massan av människor och inte tappa en del köpstarka kunder på grund av doften i produkten.

Så om man ska doftsätta vax ska man tänka på att ha en neutral doft som man vet går hem hos majoriteten, ingen tung historia som känns jobbig då vaxet bärs på huvudet och du kommer förmodligen känna doften av vaxet i stort sett hela dagen.

Tänk dig själv att gå runt och känna en stark doft i flera timmar om dagen? Doft i parfym är något helt annat. Där ska det dofta och där vill man hitta något som förstärker vem man är som person.

Det kan vara en signaturdoft - något som du har tagit till dig på djupet och kan identifiera dig med. Men också doftgarderob, att ha flera olika dofter att variera sig med.

Om du hela tiden följer samma mönster - får du samma resulat. Bryter du ditt mönster, prövar en annan väg, applicerar en annan doft, mixar något, nästan vad det än kan vara. Då får du ett nytt resultat och något dynamiskt och spännande.

Det kan vara lite av en vattendelare. Mannen som hittar sin doft, sin stil, sina rutiner. Kontra mannen som fortsätter och utforskar, upptäcker och erövrar i livet. Upptäcker nya dimensioner och nya sidor hos sig själv.

Luktcentrum i hjärnan sitter snett bakom ögonvrån. Alltså väldigt nära näsan. Det är ett starkt medium. 75 % av våra känslor genereras av dofter.

Oj, det är helt otroligt! Doft och minnen, nostalgi och igenkännande.

Alexander arbetar upp hårvax i handen

Session label har precis de subtila och lätta dofterna i sina produkter. Det underlättar väldigt mycket för mig som gillar att ha doft och att vara fri att variera sig från dag till dag. Eller tillfälle till tillfälle.


Det är väldigt bra. Inte alltför sällan kan hårstylingprodukter vara väldigt behagligt doftsatta. Nu senast reagerade jag på STMNT och tyckte att framförallt doftnoterna i deras skäggolja utan tvekan hade kunnat vara en herrdoft. Dessutom en smakfull sådan.

>> Ja verkligen. Jag skulle nog säga att Session Label har en ännu mildare unisexton doft-uttryck än STMNT. Även om STMNT också är behaglig och lättmatchad.

Livet och balans

Tillbaka till livet och åren som går. Jag har haft förmånen att jobba i branschen i år 10 år. Det betyder att jag också har blivit 10 år äldre. Att leva livet är någon slags process. Ett utforskande, ett kämpande, medgångar och motgångar.

Jag kan som man känna att det finns en sida som slipas till och fåras på ett sätt som inte blir sämre med åren. Den unga mannen i 20-åren kontra det som kommer senare. De pojkaktiga som övergår till något mer handfast.

Hur tänker du Alexander kring livet och åren som går? Att vara man idag och vattnet som har passerat under bron?

>> Att uppskatta livet och att vara tacksam för allt vi har omkring oss är en viktig punkt som jag tycker man verkligen måste tänka på. Under den här långa vintern så var det säkert många som tappade hoppet.

Jag tror också att många känner sig stressade och trötta efter en lång vinter. Ett tecken på att vi glömmer bort oss själva mitt uppe i allting är att vi har ett liv som rullar på och vi har höga förväntningar på oss själva och allt som ska ordnas, fixas och donas. På allt detta ska de flesta även sköta sitt vanliga vardagsjobb - en uppgift som för många helt enkelt blir för mycket. Men vad är nyckeln till att hitta lugnet, minska på stressen och bara njuta av livet som svischar förbi?

Jag tror att det är väldigt viktigt att vara närvarande och i nuet. Vi tänker ofta på vad som redan har hänt och på vad vi har framför oss, med andra ord är vi sällan i nuet. En faktor som jag tycker att många missar är att vi tänker för mycket på vad
vi gör, vi är så uppe i våra tankar att vi glömmer att uppleva det som vi är med om just då.

Så nästa gång, försök att fokusera på att vara här och nu och försök fokusera på hur det ser ut, smakar eller dofterna som är omkring dig. Det låter svårare än vad det är men testa och känn in stunden.

Att hitta lugnet och minska stress för att njuta av livet mer kan vara en personlig resa, men det finns några allmänna råd som jag har testat och som hjälpt mig på min långa resa.

Några handfasta tips

Mina bästa tips är att meditera och praktisera mindfulness, just för att öka närvaron i nuet och minska stressen. Sedan är naturen och fysisk aktivitet fantastiskt bra byggstenar. Kost och motion, där gäller det att hitta det du gillar och som fungerar just för dig. Sömn, det kan vara utmanande för mig som har mycket aktiviteter som pågår olika tider på dygnet. Kan vara tillställningar på kväller och in på nätter, och en hel del resande med.

Minska det digitala och röra sig mot aktiviteter som ger glädje är precis som två flugor i en smäll. Från och till något. Sist, men kanske nog det viktigaste, är att prata om hur du känner dig. I din omgivning finns personer som både vill lyssna och veta hur du har det.

Det var många handfasta tips, tack för dessa Alexander. Kan bara understryka det du precis sa. Att sätta ord på hur det känns och att kalibrera sig. Helt avgörande om du är i en relation. 

>> Visst är det svårt att hinna med allt detta men börja sakta men säkert och få in något i dina rutiner. En viktig sak som jag tycker alla borde tänka på är att bara släppa taget om telefonen och alla dessa sociala medier, Instagram, Facebook och alla andra appar som tar tid ifrån oss. Det är svårt då telefonen är en stor del av våra liv. Men testa att bara släppa den, känn in stunden och ge dig själv ”mobilfri tid”.


Arlington street London

Trender, mode och skönhet

På SLIQHAQ har vi kanske en något introvert syn på skönhetsbegreppet. Där istället för att titta sig omkring först, istället vända sig inåt och ställa sig frågan vad är jag själv sugen på? Vad känns intressant och spännande? Vad vill jag utforska?

Hur ser du på trender/mode som kommer och går? Strömningar i samhället och tidlösheten som också finns där med tanke på att mannen vi känner till har funnits i många tusen år. På Arlington Street i London ovan har mycket hänt eller ingenting hänt. Människor har kommit och gått.

>> Precis, många trender är cykliska och kommer igen. Neonfärger, 80-talet, axelvaddar. Det mesta. Musik och media spelar också stor roll. Där skapas trender och du ser Taylor Swift och allt som pågår just nu runt om oss. Det skapas nytt hela tiden, och sprids snabbt. 

Samhället kan också driva på förändringar. Pandemin och bekväma kläder hemma tycker jag är ett bra exempel på detta. Företagen och varumärkena följer med och försöker att förutse vad som kommer bli trendigt och populärt. Modegurus och kändisar träffas på events och fashionweeks och påverkar och tar intryck av varandra. Det är ett samspel.

Jag tänker lite på den ängslige och kanske något osäkra mannen som tittar sig omkring och undrar hur ska jag vara för att duga? Hur ska jag se ut? Eller den nyfikne mannen som ser omgivningen som inspiration och ett smörgåsbord. Kanske är det processen att vara man. Att landa i sig själv och vända sig nyfiket utåt?

>> Självklart, det är botten. Du duger precis som du är. Låt oss bocka av den. När alla intryck finns där att gå tillbaka till sig själv. Lite som vi var inne på kring livet och balans. Där kan du hitta en trygghet och kurs som du kan staka ut och gå på.

SLIQHAQ Barber / Shop

När vi hade barberarsalongen igång på SLIQHAQ under tre års tid kunde jag se ibland se den där glöden som tändes hos männen som fick en behandling, de mådde prins och kände att de var attraktiva. Kanske är det den känslan på insidan som gör att mannen kan utstråla sin manlighet fullt ut?

Också att känna, jag är man i en lång rad av män som levt genom tiderna och artikulerat som manlighet på olika sätt. Där kommer den tidlösa aspekten in. Att söka sig tillbaka till rötterna. Söka det genuina och trygga – märken och produkter som hållit över tid. Var en del av något större – manligheten genom alla tider.

>> Kul att ni kört barberarsalong! De sista 10-15 årens öppenhet och explosion av manlig skönhetsvård i salong och i produktutbud kan nog till viss del tillskrivas just barberarsalongernas framväxt.

Royal coat of arms

Jag gillar att du tycker saker. Uttrycket: ”att vara välkammad och vara snygg i håret är en självklarhet”. Det tycker jag fångar ganska mycket med få ord. Vad skulle du säga är något av fundamenta och lite klassiska sanningar som du upplever har relevans gärna utifrån ett mer tidlöst perspektiv. Ska vi köra några fram och tillbaka?

Nackhår, öronhår, hår som sticker ut här och där. Ett enkelt sätt att vara välvårdad.

>> Gå till din barberare! De träffar så många män och kan hjälpa. Avslappnad stil. Du kan ställa alla möjliga frågor. Det är ett socialt och trevligt sätt att närma sig både tradition, ritualer och dina egna tankar om dig själv och vad du ska hitta på.


De små detaljerna gör helheten. I en frisyr, i en stil, i en look. Gör något där och du har något unikt. Fast du kanske har utgått från något klassiskt och tidlöst. Det blir lite Elias Habison och att göra ett statement. Han brukar få in en signatur eller göra något speciellt för varje kund där det finns utrymme. Dels för att lyfta looken, men också för att det är något som är skapat i hans händer utifrån vad kunden vill.

>> Sant. Satt och tänkte på något som inte förändras. Välputsade skor! Det är nog väldigt sällan det inte gäller. Enkelt, hands-on och lite av en avkopplande ritual det med. 

STMNT hårstylingprodukt

STMNT, vad tycker du om produkterna och märket?

>> Bra, kul med barberarna bakom! Jag har hittat en bra kombination och trio när det kommer till hårvårdsrutin: STMNT Hydro Shampoo och Conditioner som avslutas med Definition Spray. Frisyren håller hela kvällen kan jag lova! STMNT Definition Spray och Hydro Shampoo.

STMNT Hydro Shampoo är ett fuktgivande schampo med extra vårdande ingredienser som ginsengextrakt och panthenol som rengör skonsamt men effektivt. Det stärker håret och lugnar hårbotten. Fräsch citrusdoft med inslag av lavendel! Fri från SLS-sulfater och silikonoljor.

Du vet hur det är med att schampo öppnar upp hårstrået och rengör och balsam som stänger håret och gör det mjuk - lent.


Och min älskling: Definition Spray! Ger textur, definition och volym utan att torka ut håret. Spraya i handdukstorkat hår och låt lufttorka eller föna för extra stadga.

Alexanders Power-trio hos STMNT


Extra kul att STMNT Definition Spray fick pris just nyligen på Swedish Beauty Awards! Jag med snagg gillar deras All-in-One Cleanser. Väldigt trevlig doft.

Tack Alexander, det var verkligen kul att få samtala med dig. 

För er som inte har läst intervjun med Elias Habibsson kan jag rekommendera att göra det. Du hittar den artiklen här!

Ett bra sätt att hänga med Alexander är på hans Instagram.
Trygg e-handel
prisjakt
Pricerunner
Svea