Att välja en bra trimmer för skägg

Academy Skägg

Att välja en bra trimmer för skägg

Idag finns det renodlade skäggtrimmers och hårklippare som är kombinerad skäggklippare och hårklippare. Skägg är betydligt kraftigare än vanliga hårstrån. Därför ställer det högre krav om du ska använda din hårklippare även till att klippa skägget med. Vi hoppas med den här guiden kunna hjälpa dig till att välja en bra skäggtrimmer för dina behov.
Skrivet av: Gustav Burman

Vilken skäggtrimmer är bäst på marknaden?

Den bästa skäggtrimmern är den som gör sitt jobb precis som du vill utan att ge dig en negativ upplevelse. Många tittar på sammanställningar och köper den trimmer som fått bäst i test. Vad som är bäst för dig är inte säkert att det är bäst för en annan. En dyr proffsmaskin från Andis och Oster eller den prisvärda skäggtrimmern från Gordon beror på vad just du är ute efter och ditt behov.

Dessa Här ovan finns en handfull av bra skäggtrimmers med T-blad. Dessa har både kraft och styrka att trimma hårt skägg, men kommer också åt bättre på hur bladet är urformat.

Vad skiljer en billig trimmer från en dyrare?

Livslängden och slitstyrkan skiljer stort mellan en billig skäggklippare från daglivaruhandeln jämfört med ett dyrare alternativ hos SLIQHAQ. En dyr proffsmaskin ger ett helt annat resultat. Det går snabbt, effektivt och smidigt att klippa skägget. En billigare maskin kan klippa ganska bra, men håller inte sin klippförmåga över tid. När du väl har provat kvalitén på en nivå eller två upp vill få byta tillbaka. 

Sett över tid brukar också devisen att köpa lite dyrare löna sig i längden. Budgettrimmer ett naturligt och bra val för många kunder, men kanske inte alltid det bästa valet över tid. 

En dyrare skäggtrimmer med batteri har också ofta en lång drifttid, kraftfull motor som orkar att trimma jämnt. Ofta följer det med distanskammar som gör att du kan även trimma längder. Ibland enda upp till över 1 cm. 

I SLIQHAQ sortiment har vi två priskategorier, prisvärda skäggklippare från bland annat Gordon och dyrare märkesmaskiner från exempelvis Oster och Andis. Det som skiljer dessa åt är mindre än vad många tror. Självklart får du betala lite dyrare för märken som är vanliga i salonger. Ibland kan dessa maskiner vara några gram lättare än prisvärda trimmers från exempelvis Gordon. Men för hemmabruket har inte dessa gram betydelse på samma sätt som för någon som ska använda sin trimmer timme efter timme, dag ut och dag in. Då är gram viktiga för axlar och ergonomi. 

Skäggtrimmers från Gordon från 800 kr och uppåt är asedda för daglig professionell skäggstrimningi salong och barbershop.
 

Vilken skäggtrimmer ska jag välja?

En skäggtrimmer är något du kommer att använda ofta. Om den fungerar bra kommer det att vara kul att trimma ditt skägg och dessutom ge ett bra resultat. De allra flesta som trimmar sitt skägg har erfarenhet av skäggklippare runt 500 kr från handeln. Idag finns proffsklipparna som din frisör använder tillgängliga för dig att ha hemma.

Därför skulle vi vilja uppmuntra till att testa de lite dyrare alternativen och uppleva skillnaden. Många som provat de dyrare klipparna går inte tillbaka till de billigare. Det kan man se om man läser recensioner och vad kunder tycker.

Om du känner att din budget är begränsad är det inget dåligt val att gå på prisvärda skäggtrimmers kring 500 kr från teknikskedjorna. En sån kommer att hålla något eller några år och under den tiden hinner mycket vatten rinna under bron. Men har du möjlighet att lägga 300 kr till får du en maskin och kvalitetsnivå som du inte vill byta bort. 

Vill du få din trimmer att hålla lite längre ser du till att göra underhåll på den ofta. Det följer alltid med olja och rengöringsborste för enklare underhållsarbete. Ju dyrare en trimmer är desto viktigare blir underhållet därför den maskinen är tillverkad med skär och motor på en helt annan nivå av tajthet och med kraftig framåtdrivning. En bra tumregel är att droppa en droppe olja vid vare användning eller en gång i veckan för dig som kör i hemmamiljö. 

Om du ska välja en trimmer med batteri eller med sladd beror lite på. 

Batteridriven skäggtrimmer

Den stora fördelen med en batteridriven skäggtrimmer är att den är lätt och smidig att använda. Du slipper krångla med sladd och riskera att du fastnar på något sätt med sladden när du ska trimma ditt skägg.


Många batteridrivna skäggstrimmers kan köras med sladd. Av naturliga skäl blir batterier efter år av användning tröttare precis som alla batterimaskiner. Var noga med att ladda den regelbundet. Det mår ditt batteri bra av. Smör också och rengör din maskin. Undvik förvaring i fuktig badrumsmiljö.
 

Skäggtrimmer med sladd

För dig som gillar sladdrivna maskiner finns det självklart alternativ. Om du är duktig på att smörja och underhålla din trimmer håller de länge. Många av proffsmaskinerna är gjorda för kontinuerlig daglig drift. Du kanske trimmar skägget någon gång i veckan.

Idag kan du använda batteridrivna trimmers också med sladd vilket kan vara bra att tänka på om du är orolig för batteriet och dess prestanda. Argumentet att det skulle vara mer kraft i de sladdrivna är överskattat. Det finns tillräckligt med kraft i profesionella trimmers med batteridrift. Annars skulle varje frisörer eller barberare köpa dessa. 

Fördelen är att du slipper sladden som spökar när du far runt i ansiktet och skäggtrimmar. 


Tänk på att inte förvara din trimmer i fuktiga miljöer. Det mår inte skär och din maskin bra av. 

Om du vill ha en skäggtrimmer som både klarar av att klippa skägg och hår hittar du dem här. Nackdelen är att det blir en kompromiss när det kommer till storleken på skär sett ur skäggtrimningens perspektiv. Får hårklippningsdelen blir det bra ändå.

Slipp kompromissa

En större hårtrimmer med distanser kan vara värdefull när du trimmar längder på skägget. Dessa har längre distanskammar än de mindre skäggtrimmerna med T-blad. Samtidigt har de sina begränsningar och blir fort klumpiga. Dessutom kommer de inte ner i samma låga milimeter som mindre T-blads trimmers som kan ligga mellan 0-0,2 mm med rent skär. 

Nedan finns ett prisvärt paket från Gordon där du både får en kraftfull hårtrimmer med steglös fadefunktion tillsamans med en matchande mindre trimmer för finlir och nära skäggtrimmning. Läs denna guide om hur du väljer en bra hårtrimmer. 

Trygg e-handel
prisjakt
Pricerunner
Svea