Att välja en bra trimmer för skägg

Academy Skägg

Att välja en bra trimmer för skägg

Idag finns det renodlade skäggtrimmers och hårklippare som är kombinerad skäggklippare och hårklippare. Skägg är betydligt kraftigare än vanliga hårstrån. Därför ställer det högre krav om du ska använda din hårklippare även till att klippa skägget med. Vi hoppas med den här guiden kunna hjälpa dig till att välja en bra skäggtrimmer för dina behov.
Skrivet av: Gustav Burman

Vilken skäggtrimmer är bäst på marknaden?

Den bästa skäggtrimmern är den som gör sitt jobb precis som du vill utan att ge dig en negativ upplevelse. Många tittar på sammanställningar och köper den trimmer som fått bäst i test. Vad som är bäst för dig är inte säkert att det är bäst för en annan. En dyr proffsmaskin från Oster eller den prisvärda skäggtrimmern från Babyliss beror på vad just du är ute efter och ditt behov.


Andis är ett märke som är större än Oster i USA. Dessa har blivit populära för sina mångsida maskiner och breda utbud av olika trimmers. På bilden ovan syns en smidig och nätt T-blads trimmer.

Vad skiljer en billig trimmer från en dyrare?

Livslängden och slitstyrkan skiljer stort mellan en billig skäggklippare från ett dyrare alternativ. En dyr proffsmaskin ger ett helt annat resultat. Det går snabbt, effektivt och smidigt att klippa skägget. En billigare maskin kan klippa bra, men håller inte sin klippförmåga mer än ett par år.

Ofta är garantierna generösa med mer än 1 år vilket gör att dit köp ändå är tryggt. Av den anledningen är en budgettrimmer ett naturligt och bra val för många kunder.

En dyrare skäggtrimmer med batteri har också ofta en lång drifttid och kan även ha fler funktioner som ställbar bredd eller uppsamlingsfunktion.

Vilken skäggtrimmer ska jag välja?

En skäggtrimmer är något du kommer att använda ofta. Om den fungerar bra kommer det att vara kul att trimma ditt skägg och dessutom ge ett bra resultat. De allra flesta som trimmar sitt skägg har erfarenhet av skäggklippare runt 500 kr. Idag finns proffsklipparna som din frisör använder tillgängliga för dig att ha hemma.

Därför skulle vi vilja uppmuntra till att testa de lite dyrare alternativen och uppleva skillnaden. Många som provat de dyrare klipparna går inte tillbaka till de billigare. Det kan man se om man läser recensioner och vad kunder tycker.

Om du känner att din budget är begränsad är det inget dåligt val att gå på prisvärda skäggtrimmers kring 500 kr. En sån kommer att hålla några år och under den tiden hinner mycket vatten rinna under bron.

Vill du få din trimmer att hålla lite längre ser du till att göra underhåll på den ofta. Det följer alltid med olja och rengöringsborste för enklare underhållsarbete.

Om du ska välja en trimmer med batteri eller med sladd beror lite på. 

Batteridriven skäggtrimmer

Den stora fördelen med en batteridriven skäggtrimmer är att den är lätt och smidig att använda. Du slipper krångla med sladd och riskera att du fastnar på något sätt med sladden när du ska trimma ditt skägg.


Många batteridrivna skäggstrimmers kan köras med sladd. Av naturliga skäl blir batterier efter år av användning tröttare precis som alla batterimaskiner. Var noga med att ladda den regelbundet. Det mår ditt batteri bra av. Smör också och rengör din maskin. Undvik förvaring i fuktig badrumsmiljö. 

Skäggtrimmer med sladd

För dig som gillar sladdrivna maskiner finns det självklart alternativ. Om du är duktig på att smörja och underhålla din trimmer håller de länge. Många av proffsmaskinerna är gjorda för kontinuerlig daglig drift. Du kanske trimmar skägget någon gång i veckan.


Tänk på att inte förvara din trimmer i fuktiga miljöer. Det mår inte skär och din maskin bra av. 

Om du vill ha en skäggtrimmer som både klarar av att klippa skägg och hår hittar du dem här. Nackdelen är att det blir en kompromiss när det kommer till storleken på skär sett ur skäggtrimningens perspektiv. Får hårklippningsdelen blir det bra ändå.

Läs denna guide om hur du väljer en bra hårtrimmer. 

Trygg e-handel
prisjakt
Pricerunner
Klarna