Att välja rätt hårtrimmer

Academy Hårvård

Att välja rätt hårtrimmer

En hårtrimmer är något som du kommer använda ofta. Därför är det bra att fundera över några saker innan du gör ditt val av hårtrimmer. Ska trimmern användas enbart till håret eller vill du kombinera den som en skäggtrimmer? Vilken budget har du? Vi hoppas att vi här ska kunna guida dig rätt i ditt val.
Författare: Gustav Burman

Vilken hårtrimmer är bäst?

Den bästa hårtrimmern för dig är den som kan kombinera dina olika krav på rätt sätt. Det kan vara hur du ska använda den. Vad den får kosta. Vilken förväntan du har på klippresultatet. Ett billigt alternativt runt 500 kr ute i daglivaruhaneln behöver inte på något sätt vara ett fel val än en hårklippare för 900-3000 kr i vårt sortiment. Det beror helt enkelt på vad du vill få ut av din klippning. 

Klipper du dig hemma och kanske fler än dig själv tycker vi att du är värd en maskin som har högre kvalité. I vårt sortiment finns det professionella klippmaskiner och trimmers från Gordon som börjar precis kring 800-900 kr. Dessa ligger en nivå upp i kvalité och är skapad för professionell användning i salongsmiljö. 

Vad skiljer en billigare klippmaskin mot en dyrare?

Det som framför allt skiljer en dyrare klippare mot en billigare är kvalitén och livslängden. En billigare hårtrimmer i daglivaruhandeln klipper hyffsat och är ett prisvärt alternativ. En något dyrare hårtrimmer i vårt sortiment har en bättre livslängd än en billigare klippmaskin. Klippresultatet blir också jämnare och ofta effektivare. Det betyder att det går snabbare, luggas mindre och ger en jämn trimning av ditt hår.

I SLIQHAQs sortiment av hårtrimmers är inte alltid skillnaden stor mellan billigare och dyrare alternativ. Det som kan skilja är vikten på maskinen där dyrare kan vara något lättare och mer ergonomiskt över tid för en frisör. Skär och motor kan också vara lite högre kvalité på dyrare hårtrimmers. Livslängd kan vara marginellt längre på dyrare maskiner i vårt sortiment. 

Vilken hårtrimmer ska jag då välja?

De allra flesta har någon form av relation eller erfarenhet av hårtrimmers. Antingen har man varit hos en frisör och sett hur deras proffsmaskiner, från exempelvis Oster, Wahl eller Moser, klipper lätt genom håret eller trimmat håret med en budgetvariant av trimmer kring 500 kr från daglivaruhandeln.

Generellt sätt rekommenderar vi en dyrare trimmer om du ska kombinera den både som hårtrimmer och skäggtrimmer. Ska du använda den ofta är det bra med slitstyrka. Att trimma sitt eget hår är ett billigt alternativ till att gå till en frisör.

Batteridrivna klippmaskiner är smidiga och lätta och enligt oss det bästa valet totalt sett. Prislappen kan ibland skilja marginallt eller mer beroende på märke. Gör du jobbet själv kan det vara värt varenda krona att ha en smidig och sladdlös trimmer. De flesta märken har snarlika proffsmaskiner där tycke och smak ofta är tungan på vågen.

Om du har en proffsklippare går det snabbare, är en behagligare upplevelse och resultatet blir gediget. Kanske är det just detta som gör det så härligt med att ha en kvalitetsmaskin i kombinationen med att man sparar pengar genom att göra det själv.

Om du känner att du har en begränsad budget behöver du inte se det som ett nerköp att gå på en billigare klippmaskin i vårt sortiment.  En sak är dock säker - om du provat en maskin i vårt sortiment vill du inte gå tillbaka till en billigare maskin från handeln. Det ser man tydligt i vad kunder skriver om proffsklipparna. När vi menar dyr maskin för professionellt bruk tänker vi oss klippmaskiner i vårt sortiment från 800 kr och uppåt. I vårt sortiment kan det vara ibland små marginaler som skiljer de dyraste klippmaskinerna från de billigare. 

För och nackdelar med sladdrivna klippmaskiner jämfört med batteridrivna

Idag är skillnaden mindre mellan sladdrivna maskiner och batteridrivna trimmers. Det finns ordentlig kraft i dagens batteridrivna hårtrimmers. Ibland kan det vara vissa modeller som endast kommer med sladd medan andra modeller endast finns med batteridrift. Bra att komma ihåg är att ofta kan du köra din batteridrivna trimmer i nätuttaget om ditt batteri skulle ta slut exempelvis. 

En nackdel med sladdrivna maskiner är att de är lite klumpigt med sladden när du klipper.

Är det någon skillnad mellan hårtrimmer och hårklippare?

Inte nödvändigtvis då begreppen går in i varandra. Hårklippare enligt oss är en klippmaskin som klarar av att klippa hår till 100 %. Det kan en hårtrimmer oftast göra, men då innefattar också hårtrimmers mindre trimmers som inte kan klippa en frisyr med längder fullt ut. 

Dessa hårtrimmers kan kallas för finishing trimmer, t-bladstrimmer och liten trimmer/lilltrimmer. Dessa är tänkta att vara mindre och smidigare än de större maskinerna och komma åt bättre där en vanlig större klippare eller trimmer har svårt göra ett bra jobb. 

Finishing trimmer används på kund i salong

En liten batteridriven trimmer, gärna med T-blad, är värd sin vikt i guld. Ofta finns det passande distanskammar som gör de flexibla. Många gånger kommer dessa trimmers närmare än en större hårklippare/hårtrimmer. Behövs verkligen en liten hårtrimmer utöver min större klippmaskin?

Frågar du frisören säger den självklart. Frågar du oss säger vi samma sak. Det är för svårt att täcka in både fintrimmningen och den mer omfattande hårklippningen med en enda maskin. Den mindre trimmern använder du främst kring öron, i nacken och för att trimma eventuellt skägg. 

Detaljerna gör skillnad. Att sätta linjer med en liten T-bladstrimmer gör att din klippning ser proffsigare ut. Det gäller både kring öron, nacke och kring skägg. Där går många hårklippare och större hårtrimmers bet för att de inte kommer åt eller kommer ner på tillräckligt låga millimeter. Rakmaskinerna som används i barberarsalong för hemmabruk?

Rakapparaterna som används i barberarsalong och bland frisörer är den sista fintrimmningen. Den spar tid och kommer nära, 0 mm från din hud. Perfekt att trimma i nacken efter att du kört med din lilla trimmer. Kring skägglinjer vid kind och halsen och att dimma in en polisong mot slät kind.

De rakmaskiner som vi säljer på SLIQHAQ är för både salong och hemmabruk. Det man behöver tänka på är att inte trycka för hårt med rakmaskinen mot huden, då kan folieringen ta skada. Annars är det sunt förnuft och att ta hand om sina maskiner enligt instruktion som ger livslängd. Rätt handhavande behövs för att garantier ska gälla. Undvik att förvara dina maskiner i fuktigt badrum. Det mår varken maskin eller skär bra av. Därför är det viktigt att läsa instruktionsbok om du inte är van sedan tidigare. Samt att olja och smörja sina maskiner regelbundet. Då går de lättare, skär och maskin går mindre tungt och du får ett bättre resultat när maskinen går bra. 

Bra saker att att ha hemma när du klipper dig

Smörjolja följer ofta med i en liten minitub när du köper din hårtrimmer och maskin. När den tar slut behöver du köpa mer smörjolja. Det hittar du på SLIQHAQ. 


Att smörja din trimmer regelbundet är viktigt och nödvändigt. Smidiga tillbehör gör också jobbet roligare, bättre och smidigare. 

Komplett kit med hårtrimmer och finishingtrimmer


Om du funderar på skäggtrimmer kan du läsa en guide hur du kan välja en bra trimmer för ditt skägg här. 

Här hittar du våra hårklippare och här har du våra skäggtrimmers.

Det finns också maskiner som klarar både hår och skägg. Dessa hittar du här. Tänk på att dessa blir en kompromiss kring storlek och enkelhet när det kommer till skäggtrimningsdelen. 

Har du möjlighet - investera i en trimmer för håret och en för skägget. Den nättare trimmern för skägget kan du också använda för att pusta nackhår, kring öron och övergångar. Alltså en bra kombination. 

Lycka till med ditt val!

Trygg e-handel
prisjakt
Pricerunner
Svea