Den stora guiden till deodoranter

Academy Kroppsvård

Den stora guiden till deodoranter

Deodoranten har sitt ursprung i att helt enkelt ta bort dålig lukt, att deodorisera. Det finns en mängd med olika deodoranter att välja bland. Vi hoppas du ska bli lite klokare efter ha läst denna artikel att du lättare kan välja och hitta i deodorantdjungeln.
Skrivet av: Gustav Burman

Deodoranter utan aluminium

Aluminium har på senare år uppmärksammats då det har visat sig att en del aluminium går in i kroppen. Exakt hur detta påverkar människan är inte alltid lätt att veta men huden är kroppens största organ och allt vi smörjer på den kan påverka oss i både positiv och negativ riktning.

Aluminium i höga doser har visat sig vara skadligt för våra inre organ. Men det är doser som aldrig uppnås med vanlig användning av aluminiuminnehållande deodoranter och antipersperanter.

Aluminiumsalterna ger antiperspirant deo den svettminskande funktionen genom att blockera svettkörtlarnas kanaler. Effekten uppnås bara där vi applicerar deon så kroppen kommer ju ändå kunna svettas på andra delar av kroppen än i armhålan.

Aluminiumdeodoranterna är väldigt effektiva och populära hos dem som svettas mycket. Några personer kan reagera på aluminiumsaltet eftersom det har ett något lägre pH än huden, kring pH 4, något som kan ge irritation och klåda samt en övergående svidande känsla.

Aluminiumets vara eller icke vara om det skadar eller inte är ännu inte fullständigt utrett. Det vi däremot vet är att deodoranter med aluminium är effektiva på att blockera svettutsöndring, något som skjortälskare vet värdet av eller de som svettas ymnigt.

Vanliga ingredienser i deodoranter

På senare år har det kommit mer eller mindre nygamla metoder för att minska svettlukt. Bikarbonatet är en sådan som maskerar svettlukten. Bergskristall eller olika vegetabiliska oljor och kokosfett finns också bland ingredienserna i dagens uppsjö av deodoranter.

För att förstå ingredienserna behöver vi gå tillbaka till varför vi luktar illa efter svett. Orsaken är att bakterier tillsammans med smuts och hudrester i lagom varm och gynnsam temperatur, skapar perfekta förutsättningar för tillväxt av bakterier.

Bakterier förökar sig snabbt genom att dela sig och det är dessa bakterier som orsakar illaluktande svettlukt. Det är alltså inte svetten i sig som luktar dåligt.

Ett sätt att ta död på bakterierna är att helt enkelt använda alkohol i fast eller flytande form. Alkoholen har en något uttorkande effekt, men vi får inte glömma dess goda effekt på att desinficera och skapa en ren yta.

Doften eller doftämnena som tillsätts i deon skapar både god lukt och kamouflerar även dålig lukt.

En bra deodorant kan antingen blockera eller kamouflera svett och dålig lukt. Alkohol dödar bakterier som skapar svettlukt och doftsatta deodoranter upprätthåller en god lukt som du gärna önskar.

Parabenfria deodoranter

Parabener är en grupp av konserveringsmedel som används i hygienartiklar av olika slag som kosmetika och rengöringsprodukter. Målet är att förhindra tillväxt av bakterier och svamp. Halterna av konserveringsmedel följer EU’s kosmetikadirektiv som tagits fram för att minska irritation och andra hudproblem som allergiska reaktioner och eksem.

Om du är osäker om din deodorant innehåller parabener är det bara att kika i ingredienslistan. Det kan vara metyl-, etyl-, propyl-, butyl- och benzylparaben. Leta efter ordet paraben.

Det är inget direkt försäljningsargument idag att stoltsera med parabener, utan snarare tvärtom där tillverkare skriver att deras produkt är parabenfri.

När deon fungerar tänker du inte på den. När den inte fungerar skapar den obehag och i värsta fall klåda, irritation och kanske att du till och med upplever större bekymmer med din svett.

Varianter och typer av deos

Roll on deon är den gamla och klassiska utformningen av deodoriserande vätska som med en kula fördelas jämnt i armhålan. Dessa kan i princip innehålla vad som helst och funkar för de allra flesta. Några tycker om dessa, medan andra tycker det blir en för kall och blöt känsla under armen.

Deosticket är deodorant i fast form, ofta med alkohol och parfymämne. Det kan också i vissa fall vara antiperspirerande. Deosticket är lätt att dosera lagom då du stryker på. Mindre blöt känsla och sätter sig bra på huden.

Varianterna av olika deodoranter har sina för- och nackdelar. Välj något som passar dig och ditt syfte. Vilka kläder du ska ha eller i vilken miljö du ska vistas i. Stranden, kontoret, hemma eller på festen?

Deosprayerna är lätta att applicera och fräscha, särskilt på sommaren. Du kan också använda spraydeon på andra delar av kroppen. Du kan dra på en dusch på foten, bringa eller andra ställen där du gärna vill få en mjuk dofteffekt.

Deodoranten är än av våra viktigaste kroppsprodukter. Var nyfiken och testa dig fram. Vi är övertyade om att deon just för dig finns därute i vimlet. När du hittar rätt tror jag att det har varit värt testandet. När du provar runt tänkt på att ge deon lite tid och även din kropp att hinna vänja sig med en ny formula under armarna.

Trygg e-handel
prisjakt
Pricerunner
Klarna