En guide till våtrakning i 5 steg

Academy Rakning

En guide till våtrakning i 5 steg

En man rakar sig ungefär 20 000 gånger under en livstid. Varför inte göra det till en skön upplevelse! Här finns en guide för klassisk våtrakning och en del värdefulla tips till dig som vill få en skönare rakning. Det finns även verktyg för att analysera din skäggväxt och hur du lägger upp din strategi vid rakningen. Om du vill hålla koll medan du provar dig fram så kan du använda vår Shaving Diary.

 

Analysera hur ditt skägg växer och lägg upp din strategi

Börja med att analysera hur ditt skägg växer och lägg sedan upp en strategi. Målet är att få en så effektiv rakning med minst antal drag. Ju fler drag du gör desto större risk för irritation. Rakning handlar om reduktion snarare än att raka bort allt skägg på en gång. Därför rakar man i olika omgångar i olika riktningar i ansiktet. Tänk dig ansiktet som en diamant där du delar in ansiktet i olika sektorer för att få en slät yta att raka på. Kolla in Skägganalys & Rakningsstrategi.

 

Förberedelse innan rakning

Förberedelse är A och O. Rengör ditt ansikte med en rengörare som tar bort smuts, fett och bakterier. Det finns speciella rengörare för huden som passar just din hudtyp. Fukta ditt ansikte med varmt vatten och använd gärna en rakolja eller pre-shavetvål för att förbereda huden för rakningen. Låt din rakborste ligga och dra i varmt vatten någon minut innan du börjar använda den.

Om du duschar innan rakning så får du mycket gratis. Det varma vattnet och ångan öppnar upp dina porer och mjukar upp skäggstråna. Använder du rakolja så låt den verka några minuter på din hud medan du duschar. Den ger din hud lite extra skydd vid din rakning.

Några föredrar att låta en varm rakhandduk värma och fukta huden innan rakning och mellan de olika omgångarna.


Bygg upp ett bra lödder

Nästa steg vid klassisk rakning är att bygga upp ett bra raklödder. Lägg tid på att både bygga upp ett bra lödder med hjälp av din raktvål eller rakkräm. Tillsätt vatten eftersom, tills du märker att löddret ser ut som en stående surfingvåg. När du är nöjd massera in det ordentligt i ansiktet med cirkulära drag så att varje skäggstrå är omgiven av lödder.

Rakborsten och löddret mjukar upp ditt skägg ytterligare och lyfter upp skäggstrået så att din rakhyvel lättare kan komma åt och du får en närmare rakning. Om du är ny så kan det vara en fördel att bygga upp löddret i en skål eller större rakmugg för att kunna se när du har hittat ett bra lödder

Våtrakningen

Dela in ditt ansikte i olika sektorer när du rakar. Allt för att få en bra vinkel på rakbladet och en slät yta. Arbeta med lätt hand och korta drag. Lås din handled för att behålla din vinkel och låt hyvelns tyngd göra jobbet. Skölj med varmt vatten efter varje rakomgång och löddra på nytt ditt ansikte. Om du använder flerbladssystem så kan 90 graders vinkel vara att föredra medan ungefär 30 graders vinkel är lämpligt för en säkerhetshyvel. Använder du shavette eller rakkniv så tänk på att du behöver släta ut din hud genom att töja den något för att få plan yta att raka på.

 

Kolla in din analys och rakningsstrategi och börja raka dig.
  1. Första omgången medhårs. Varmt vatten i ansiktet, nytt lödder.
  2. Andra omgången på tvärs. Varmt vatten i ansiktet, nytt lödder.
  3. Tredje omgången på tvärs från motsatt håll. Varmt vatten i ansiktet.
  4. Fjärde omgången är till för en sista finputsning av vissa områden.

Känn om du är nöjd annars kör du en sista finputsning. Om du använder rakborste så kan du till sist klämma ur extra fint lödder ur borsten och använda det till den sista finputsningen av de områden som behöver ses över.

Återfuktning efter rakning

När du är nöjd så tvätta bort allt lödder med varmt vatten. Kyl sedan ner huden med kallt vatten som stänger dina porer. Var noga med att få bort allt lödder och snåla inte på kallvattnet. Använd gärna en bomullsrondell och en toner för att förbereda din hud får återfuktning. Om du skurit dig så stoppar ett alunblock snabbt blödningen. När vi rakar oss kan irritation och problem uppstå som exempelvis rakfinnar/inåtväxande hårstrån, rodnad och klåda.

När du rakar dig så försvinner delar av det yttersta hudlagret. För att din hud ska må bra så behöver den återfuktas. Använd en aftershave eller en återfuktare som passar dig. Rengör din rakhyvel med varmt vatten och tvätta ur din rakborste. När du är nöjd, torka borsten lätt mot en handduk och puffa till den så att den ser fin ut. Det går lika bra att låta rakborsten hänga som att stå upprätt. Det viktiga är att den får vara i ett utrymme med ventilation, inte instängd i ett skåp.

Trygg e-handel
prisjakt
Pricerunner
Klarna