En guide till våtrakning i 5 steg

Academy Rakning

En guide till våtrakning i 5 steg

En man rakar sig ungefär 20 000 gånger under en livstid. Varför inte göra det till en skön upplevelse! Här finns en guide för klassisk våtrakning och en del värdefulla tips till dig som vill få en skönare rakning.
Författare: Gustav Burman

Innan vi går in på de olika stegen för att få en perfekt våtrakning vill vi nämna att det finns även verktyg för att analysera din skäggväxt och hur du lägger upp din strategi vid rakningen. Om du vill hålla koll medan du provar dig fram så kan du använda vår Shaving Diary. Du kan göra din egen shaving diary och skriva upp sådant som du själv tycker är viktigt. Poängen är att du på ett strukturerat sätt går igenom och analyserar vad du gör, hur det känns och reflekterar. I vår rakningskategori hittar du allt du kan tänka dig för en behaglig våtrakning.

 

Analysera hur ditt skägg växer och lägg upp din strategi

Börja med att analysera hur ditt skägg växer och lägg sedan upp en strategi. Målet är att få en så effektiv rakning med minst antal drag. Ju fler drag du gör desto större risk för irritation. Rakning handlar om reduktion snarare än att raka bort allt skägg på en gång. Därför rakar man i olika omgångar i olika riktningar i ansiktet. Tänk dig ansiktet som en diamant där du delar in ansiktet i olika sektorer för att få en slät yta att raka på. Kolla in Skägganalys & Rakningsstrategi.

 

Förberedelse innan rakning

Förberedelse är A och O. Rengör ditt ansikte med en rengörare som tar bort smuts, fett och bakterier. Det finns speciella rengörare för huden som passar just din hudtyp. Om ditt ansikte inte är rent kommer du att ha smuts i ansiktet och bakterier som i ett senare läge kan skapa problem på en nyrakad hud. Det går utmärkt att använda en ansiktsskrubb med för att krispa upp huden lite extra. Det kan vara bra på problemställen där du kanske ofta får rakfinnar eller andra hudbekymmer.

Fukta ditt ansikte med varmt vatten och använd gärna en rakolja eller pre-shaveprodukt för att förbereda huden för rakningen.

Låt din rakborste ligga och dra i varmt vatten någon minut innan du börjar använda den. Det är viktigt om du har en rakborste av naturhår av svinborst eller grävlingshår. Då suger håret upp vatten som sedan mixas med raktvålen eller rakkrämen på ett smidigare sätt. 

Om du duschar innan rakning så får du mycket gratis. Det varma vattnet och ångan öppnar upp dina porer och mjukar upp skäggstråna. Använder du rakolja så låt den verka några minuter på din hud medan du duschar. Den ger din hud lite extra skydd vid din rakning. Rakoljan eller preshaveprodukter ger ett extra skyddande lager när du rakar dig. 

Några föredrar att låta en varm rakhandduk värma och fukta huden innan rakning och mellan de olika omgångarna.

Ett tips kan vara att använda produkter i samma serie när du rakar dig. Dels utifrån doften att det ska hålla ihop hela vägen. Men främst utifrån att ofta är preshaveprodukter i samma märke garanterat kompatibla och gifter sig bra när du ska löddra rakkrämen och raktvålen i ansiktet. Ibland kan vissa produkter i olika serien ta ut varandra och göra det svårt att få till ett bra lödder.

Exempel på preshave-produkterBygg upp ett bra lödder

Nästa steg vid klassisk rakning är att bygga upp ett bra raklödder. Lägg tid på att både bygga upp ett bra lödder med hjälp av din raktvål eller rakkräm. Tillsätt vatten eftersom, tills du märker att löddret ser ut som en stående surfingvåg. Enklast är att bygga upp ditt lödder i en rakskål eller rakmugg. När du är nöjd massera in det ordentligt i ansiktet med cirkulära drag så att varje skäggstrå är omgiven av lödder.

Rakborsten och löddret mjukar upp ditt skägg ytterligare och lyfter upp skäggstrået så att din rakhyvel lättare kan komma åt och du får en närmare rakning. Det finns rakborstar av både syntet, grävlingshår, svinborst och hästhår. Syntet är snabblöddrade och effektiva, men håller inte vatten lika bra som en rakborste av naturhår. Grävlingsborsten är mjuk och suger åt sig vatten överlägset bäst. Svinborsten är lite styvare och passar bra när du ska löddra hårda raktvålar eller om du vill ha lite mer stuns och riv när du löddrar. 

Vad som är bäst beror lite på vad du är ute efter. De som gillar våtrakning har ofta ett par olika rakborstar som man använder lite utifrån smak och tycke. Oavsett val av rakborste kommer den att kunna göra jobbet åt dig. 

Produkter när du ska bygga upp ditt lödderVåtrakningen

Dela in ditt ansikte i olika sektorer när du rakar. Allt för att få en bra vinkel på rakbladet och en slät yta. Arbeta med lätt hand och korta drag. Lås din handled för att behålla din vinkel och låt hyvelns tyngd göra jobbet. Skölj med varmt vatten efter varje rakomgång och löddra på nytt ditt ansikte. Om du använder flerbladssystem så kan 90 graders vinkel vara att föredra medan ungefär 30 graders vinkel är lämpligt för en säkerhetshyvel. Använder du shavette eller rakkniv så tänk på att du behöver släta ut din hud genom att töja den något för att få plan yta att raka på.

Om du idag rakar dig med Gillette Mach3- eller Fusion-hyvel finns sådana i vårt sortiment med, både lösa eller i läckra rakset. Det är enkelt att gå från dessa till att prova att raka med säkerhetshyvel. Om du vill lära dig raka med rakkniv är ett enkelt sätt att välja rakbladsknivar/shavetter som steg 1 innan du investerar i en riktig rakkniv.

Olika typer av rakdon

 

Kolla in din analys och rakningsstrategi och börja raka dig.
  1. Första omgången medhårs. Varmt vatten i ansiktet, nytt lödder.
  2. Andra omgången på tvärs. Varmt vatten i ansiktet, nytt lödder.
  3. Tredje omgången på tvärs från motsatt håll. Varmt vatten i ansiktet.
  4. Fjärde omgången är till för en sista finputsning av vissa områden.

Känn om du är nöjd annars kör du en sista finputsning. Om du använder rakborste så kan du till sist klämma ur extra fint lödder ur borsten och använda det till den sista finputsningen av de områden som behöver ses över.

Återfuktning efter rakning

När du är nöjd så tvätta bort allt lödder med varmt vatten. Kyl sedan ner huden med kallt vatten som stänger dina porer. Var noga med att få bort allt lödder och snåla inte på kallvattnet. Använd gärna en bomullsrondell och en toner/ansiktsvatten för att förbereda din hud får återfuktning. Om du skurit dig så stoppar ett alunblock eller alunstift snabbt blödningen. När vi rakar oss kan irritation och problem uppstå som exempelvis rakfinnar/inåtväxande hårstrån, rodnad och klåda.

Ha en särskild handduk för ansiktet. Det finns speciella rakhandukar som du kan viga för ändamålet. Just för att undvika att du får annan typ av smuts som kanske kommer från händer rätt upp i ditt nyrakade ansikte. Ofta räcker det med att bara badda ansiktet med handduken. Lite fukt på huden gör det enkelt att dosera kräm i ansiktet sedan.

När du rakar dig så försvinner delar av det yttersta hudlagret. För att din hud ska må bra så behöver den återfuktas. Använd en aftershave eller en återfuktare som passar dig. En aftershave splasch med eller utan alkohol är en bra start efter rakning. Den stänger porerna och gör huden redo för att ta emot eventuell ansiktskräm eller återfuktande aftershave balm. Det går utmärkt att kombinera en aftershave splasch med en aftershave balm. Gärna i samma serie om du har möjlighet. 

Om din aftershave innehåller bakteriedödande som alkohol eller antiinflamatoriska ingredienser som exempelvis trollhassel ger du huden en välbehövlig behandling. En aftershave balm kan också i vissa fall innehålla alkohol och sådant som ofta kan finnas i en aftershavesplash. Om du upplever att du är väldigt fet i huden kan det ibland räcka med aftershave splash, särskilt om sommaren när vi är mindre torr om hyn.

Prova dig fram, du känner ofta om din hud behöver mer återfuktning eller känns lite torr, törstig eller att huden stramar. Då drar du på mer ansiktskräm eller aftershave balm. 

Eftervård när du rakat dig


Rengör din rakhyvel med varmt vatten och tvätta ur din rakborste. När du är nöjd, torka borsten lätt mot en handduk och puffa till den så att den ser fin ut. Det går lika bra att låta rakborsten hänga som att stå upprätt. Det viktiga är att den får vara i ett utrymme med ventilation, inte instängd i ett skåp.

Vill du lära dig mer om rakning med säkerhetshyvel hittar du en skriven artikel här

Alla våra skrivna artiklar om rakning hittar du genom att klicka på "Academy Rakning". 

Trygg e-handel
prisjakt
Pricerunner
Svea