En översikt om Akne och finnar

Academy Hudvård

En översikt om Akne och finnar

Akne är ett vanligt problem för män i alla åldrar. Finnar i ansiktet är jobbigt för att de syns så tydligt men man kan även få finnar på ryggen och andra delar av kroppen. I den här artikeln kommer vi att gå igenom av akne är, varför man får finnar, hur man kan motverka och behandlar akne.
Författare: Sven-Anders Bergström

Vad är akne?

Akne är en hudsjukdom som drabbar de flesta människor någon gång i livet. De uppträder när det blir en inflammerad talgkörtel, de körtlar som producerar fett som behövs för huden. Inflammationen gör att det blir utslag, finnar på huden. Dessa kan vara små, platta till lite större fyllda blåsor.

Det kan drabba oss i alla åldrar men det är under tonåren som de är vanligast förekommande. Den kallas då för akne vulgaris. Det är under en tid då utseendet och självkänslan är som mest sårbar. För många övergår problemen när man går ur puberteten men man kan drabbas av vuxenacne också, akne tarda.

Man brukar dela in akne i två olika kategorier; lindrig akne (icke-inflammatorisk) och svår akne (måttlig till djup inflammatorisk).

Vid den lindriga formen av akne bildas pormaskar. Det är när mynningen på talgkörteln utvidgas och fylls med avstötta hudceller, bakterier och fett. Dessa läker ut av sig själv när de släpper ut sitt innehåll.

Den svåra formen bär på en bakterie som växer långsamt inuti blemman. Under dess reproduktion bildas kemikalier som verkar nedbrytande på talgkörtlarnas vägg och fetter bryts ned till fettsyror. Det här kan leda till en inflammation istället för att den läker ut.

Vad är cystisk akne?

Den riktigt svåra typen av inflammatorisk akne ger upphov till cystor mellan hudlagren. Inflammationen ligger alltså djupare än vid de andra aknetyperna. Dessa cystor kan ge missprydande bölder och ärr.

Hur kan man motverka uppkomsten av finnar?

En stor faktor är den genetiska delen. Våra gener styr hur känsligt våra talgkörtelområden är. Det är ju svårt att göra något åt vårt genetiska arv och därför blir det till att fokusera på andra saker.

För att minska risken brukar man nämna följande saker att tänka på:

  • tvätta inte för mycket, 1-2 ggr per dag med tvål och vatten räcker
  • använd mild tvål eller ansiktstvätt utvecklad för fet hy
  • undvik stress
  • sluta röka
  • undvik mat med högt GI
  • ät mycket frukt och grönt

Dieten påverkar dina hormoner och på så sätt påverkar det du äter indirekt eventuella problem med akne. Ett för stort sockerintag är ett generellt hot mot din hy som bland annat dr Brandt lyfter fram. Det sägs också att man kan få finnar av choklad men de vetenskapliga bevisen för det är inte klarlagda.

Dr Brandt fyra S bakom uppkomsten av finnar

Dr Brandt fyra S bakom uppkomsten av finnar.


Stress under långa perioder kan påverka din hud negativt eftersom ångest rubbar balanserna bland hormonerna. Man pratar ibland om att man fått stressfinnar.

Mediciner kan ge upphov till akne. Därför kan det vara värdefullt att höra med ditt apotek eller läkare om du funderar om några av dina mediciner kan ha tendenser att ge problem med akne.

Solsken i stor mängd kan göra att vissa får problem med akne. För mycket UV-strålning är dessutom associerad med ökad risk för hudcancer.

Genom att äta varierad kost och få med frukt, grönsaker och fibrer ger du kroppen den näring den behöver. Att undvika långvarig stress och tillgodose kroppens behov av sömn är viktigt ur många aspekter. Tillsammans med motion är detta grunden för allt välbefinnande.

Om du har problem med Akne så är det särskilt viktigt att sköta sin hud på ett bra sätt och att använda produkter som passar din hudtyp. Se Hudvårdsguiden och Hitta din hudtyp.

Finnar på ryggen, halsen och bröstet

Det är inte bara i ansiktet som finnar kan dyka upp och ställa till problem. Många män får finnar på ryggen, halsen, bröstet och ibland kan det även förekomma på snoppen. På de flesta ställen är de mest oprydande men det finns ställen där de också orsakar smärta.

Anledningen till varför de dyker upp just på dessa ställen är för att där finns mycket talgkörtlar. Det varierar från person till person, men generellt är både talgkörtlarna och porerna på ryggen större än på andra delar av kroppen. Risken är därför överhängande att det dyker upp finnar eller inflammerade talgkörtlar på ryggen när förutsättningar råder.

Ett förebyggande tips är att se till att ha rena kläder på sig. Det gäller både vardagskläder och träningskläder. Under en hel dag på arbetet, i skolan eller en ledig dag utsöndrar vi mer eller mindre svett. Tillsammans med bakterier kan det vara en grogrund för hudproblem.

Träningskläder finns det en del som inte ids tvätta mellan träningarna. Kan kännas lite meningslöst när de direkt blir blöta och svettiga så fort nästa pass börjar. Men har man problem med finnar på kroppen kan smutsiga träningskläder vara en starkt bidragande orsak.

Anledningen till varför träningskläder luktar lite surt är inte på grund av den intorkade svetten, utan för att där växer och frodas bakterier. Hinner eller orkar du inte tvätta ofta, köp flera träningsset och kör en större tvättmaskin på helgen.

Hur får man bort finnar snabbt?

Om du precis upptäckt en finne och ska gå på dejt eller ett viktigt möte senare ikväll vill du säkert veta hur du får bort finnar snabbt. Tyvärr finns det inget sätt att trolla bort de på en gång.

För stunden är det enda sättet att sminka över finnen. Använd en concealer med din färgton för att dölja den helt enkelt. När du sedan tvättat ansiktet är den tyvärr fortfarande kvar.

Vilka medel mot finnar finns att använda?

Det bästa är om man kan jobba förebyggande men har man stora problem med akne finns det några receptfria läkemedel att prova. Basiron och Stioxyl är båda krämer som innehåller bensoylperoxid.

Verkningsmekanismen är att det yttre hudlagret fjällar och ramlar av. Det på grund av att peroxiden verkar bakteriedödande nere i talgkörtlarna.

Vid måttlig akne skrivs ibland även receptbelagda läkemedel ut och i vissa fall provas antibiotika. En kombination av Klindamycin och tretinoin används för att motverka tre av de fyra kända orsakerna till akne.

Medicinsk hudvård är också ett medel man kan ta till där kemisk peeling är nåt som hjälpt vissa.

Anti-blemish cover stick från Recipe for men är ett täckande stift du kan köpa för punktbehandling av finnar.

Verktyg och produkter mot finnarSoskin Akn-serie bra hudvård mot akne


Franska Soskin som grundades av biolog Dr Alexandre Dingas har en trestegsmodell för hudvård mot akne. En rengörande ansiktstvätt med mickropeeling, en serum för nattvård och minskad inflamation samt en matt dagkräm som kontrollerar talgnivåerna.

Läs mer om hur du får bort pormaskar här!

Trygg e-handel
prisjakt
Pricerunner
Svea