Få bort svettlukt under armarna

Academy Kroppsvård

Få bort svettlukt under armarna

Svettlukt är något som får många att känna sig obekväma och ofräscha. Först och främst så är det inte svettet i sig som luktar utan det är bakterier som växer och gror i svetten och smutsen. Illaluktande svett beror alltid på att man varit för dålig på att tvätta sig ren. Otillräcklig rengöring under armhålan gör att man fortfarande kan lukta svett även efter en dusch. Här kommer konkreta tips hur du kan få bort svettlukt.
Författare: Gustav Burman

Börja med att tvätta bort svett och smuts i armhålan

Dina fingrar kan du använda för att testa och reda ut var i din rengöring som du måste bättra dig. Om du märker att du fortfarande har svettlukt på händerna trots att du duschat är det troligtvis här du ska börja. Du måste se till att din rengöringsrutin i duschen blir bättre. Varmt vatten och en bra duschtvål är grunden.

Det finns nästan inga deodoranter som kan få bort svettlukt om inte armhålan är ren. Har du nyss sprayat på, rollat eller använt deostick kanske du tycker att du luktar fräscht. Men det finns ett enkelt test du kan göra.

Dra med dina fingrar i armhålan och dofta sen på de. Fukta fingrarna lätt före så fastnar eventuellt illaluktande partiklar lättare.

Använd bra rengöringsprodukter som löser svett och smuts

Eftersom vi svettas olika mycket på kroppen och att det från individ till individ kan variera behöver du fundera över de rengöringsprodukter du använder. Du kanske tycker att den Body Wash eller det schampo du kör med luktar gott, men rengör det verkligen bra?

American Crew har utvecklat en Body Wash som vi ofta rekommenderar kunder med problem som exempelvis svettlukt under armhålan. Den har en effekt som fungerar lite likt en deodorant. Den innehåller nämligen två aktiva ingredienser som motverkar svettlukten och det är silvercitrat och melaleuca alternifolia lövolja. Det är en formula som effektivt bekämpar bakterier och dålig svettlukt i upp till 24 timmar.


En av världens bästa kroppstvättar för män! Motverkar dålig kroppsdoft och bakterier som skapar illaluktande odörer.

 

Toppa din deodorant och armhåla

Alkohol debateras flitigt i både rengöringsprodukter, deodoranter och hudvårdsprodukter. Faktum är att alkohol används regelbunet inom sjukvården för att döda bakterier och skapa rena ytor. En hel del deodoranter innehåller alkohol i olika former. Vissa kan uppleva irritation och liknande vid användning av deodoranter med alkohol medan andra klarar sig utan bekymmer och kan dra nytta av alkoholens bakteriedödande effekt. I förlängningen innebär det att det minskar och fördröjer illaluktande från svett, som i sig självt inte luktar illa utan det är baktier och smuts som bidrar till dålig och otrevlig lukt.

Det finns ett smart sätt att toppa din favoritdeodorant eller för den delen komplettera din kroppstvätt under armarna. Det är att efter kroppstvätt och att du torkat dig ren, innan appliceringen av deodorant, helt enklet spraya lite alkoholbaserad desinfektion i armhålan. Detta dödar bakterier som kanske bitit sig fast något och fördröjer effekten av dålig lukt framåt dagen. Tänk på att använda en mild alkoholspray.


LEAs alkoholbaserade sanitetspsray innehåller 75 % alkohol i kombination med glycering och aloe vera. De sistnämnda ingredienserna balanserar och återfuktar - motverkar de negativa effekterna av alkohol som annars kan för vissa skapa irritation.

 

Skydda dig mot svett under dagen med rätt deodorant

Nu när armhålan är ren och fräsch är det läge att fundera över vilken deodorant du ska välja. De fyra vanligaste typerna av deodoranter är antiperspiranter, roll-on, deospray och deostick. En bra deo kan vara ett positivt sätt att dels balansera din svettning i armhålan, men också att maskera och ta bort illaluktande svett. 

Antiperspiranter motverkar svett med aluminiumsalter som blockerar svettkörtlarna i armhålan.

Deo roll-on är ett samlingsnamn på alla deodoranter som har en kula för dosering. De är i flytande form och kan vara både antiperspiranter eller vanliga deodoranter.

Deospray i gasform eller i spraypumpform. Ett pluss med spray är att det torkar snabbt och att de är lätta att applicera. Självklart kan en deospray användas på fler ställen än enbart i armhålan.

Deostick är enkla att ta med sig på flygresor då de är i fast form. Deosticken är populära mycket tack vare att de snabbt fastnar på huden och inte känns kladdiga. Ibland kan roll-on deos kännas lite blöta och rinniga, svåra att dosera i rätt mängd. Deosticket har inte det problemet och ger stabilt resultat gång på gång.

Bra deodoranter mot svett och svettluktFå bort svettlukt från kläderna - särskilt armhåla

De allra flesta svettas mest i armhålan. Därför är de också särskilt utsatta områden även för kläder. Ibland kan du behöva tvätta din kläder i varmare temperaturer för att få bort svettlukt eller annan illaluktande odör som vill sätta sig i dina kläder. Ju högre temperatur desto större chans är att bakterier dör. Tänk på att alltid att ha tvättråden i åtanke även om du ibland kanske vill tvätta i 60 grader istället för 40 grader som det står på lappen. Bakterier trivs i varm och fuktig miljö. Tänk på att så snabbt som möjligt hänga upp din kläder på tork. Udvik att låta kläderna ligga länge i tvättmaskinen när den är klar. Det skapar ofta dålig lukt i kläder generellt. 

Alla tvättmedel är inte lika effektiva att både göra rent och neutralisera lukt. Det finns speciella tvättmedel med gott rykte i marknaden som dessutom har bevisat sig bra på att ta bort svettlukt från kläder. 

Kanske skulle din tvättmaskin också behöva en rengöring. Det finns olika knep och produkter för detta. På så vis minskar du risken att smuts och bakterier från tvättmaskinen kan påverka dina kläder. 

Att byta linne, t-shirt och skjorta regelbundet är ett bra sätt att minska exponeringen av svett mot kläderna. Ju längre du väntar med att byta, desto mer exponering av svett för kläderna och desto mer krävs för att få dem rena och fräscha igen. 

Idag finns det steamers med vattenånga som du kan använda för att fräscha upp t-shirts, överdelar, skjortor och kläder. Dessa är bra att komplettera med. Den heta vattenångan fräschar upp kläderna och dödar eventuella bakterier. 

Att välja en antiperspirant som blockerar svett eller minskar den är ett annat sätt att möta problemet med kläder som börjar lukta illa i armhålan över tid. 

Experimentera om en trimmad eller rakad armhåla kan hjälpa dig att minska svett eller göra det enklare att andvända deo och hålla din armhåla fräsch. På SLIQHAQ har vi den uppfattningen att en rakad eller trimmad armhåla är lättare att hålla ren och fräsch. Och den torde också minska deoförbrukningen något med. Motargumentet mot en trimmad eller rakad armhåla torde vara att håret i armhålan blir som en luftspalt.

När det gäller kläder och klädmaterial finns idag en uppsjö av olika kvalitéer och alternativ. Vissa material transporterar lättare bort fukt från kroppen, medan andra absorberar mer och behåller. En torr hud är mindre gynsamm för bakterietillväxt än en fuktig hudmiljö. Att ha ett fukttransporterande lager närmast kroppen ökar inte bara kroppen utan också komfort och minskad svettlukt.

Trimmers för att trimma armhålan


När du trimmar armhålan kan en mellanväg vara att använda en distanskamm på ett par milimeter utifrån eget tycke. Det ger lite av de bästa från två världar. En begränsad behåring, men ändå hår som kan skapa lite luftspalt och fånga upp eventuell svettdroppe. Samtidigt blir det inte heller för kort att de kan kännas som att det sticks och irriteras under armen.

Snabba enkla små tips för minskad svettlukt under armarna

  1. Stark mat, lök och vitlök kan förstärka kroppslukt medan vattenrikmat som frukt kan bidra till minskad obehaglig lukt. Alltså, vad vi äter påverkar också doften.
  2. Tänk på att låta deodoranten torka innan du sätter på dig kläderna. Annars får du deodorant på kläderna istället för på huden där de ska göra nytta.
  3. Testa att byta deodorant. Ibland kan kroppen bli van vid en viss typ av deodorant och på så vis blir den mindre effektiv att blockera svett. En rotation bland bra märken och varianter kan då vara en lösning. Testa dig fram.
  4. Talkpuder suger upp fukt och svett. I vissa fall kan de vara en lösning för dig som svettas mycket.
  5. Duscha gärna kallt direkt efter träning. Utöver alla hälsofördeler med att duscha och bada kallt för kroppen minskar detta också kroppstemperaturen och behovet av svettning - särskilt eftersvettning efter träning.
  6. Tyvärr är det ibland hudvårdsprodukter som konkurrerar, neutraliserar eller till och med marginaliserar deodoranter och gör dem mindre effektiv. Även om inte problemet brukar vara allt för vanligt är det ändå värt att nämna. Det kan vara krämer eller oljor som påverkar deodorantämnena som ska balansera svetten och odören på ett negativt sätt.


Lär dig mer om de olika typerna av deodorant i vår stora deodorant guide här!

Trygg e-handel
prisjakt
Pricerunner
Svea