Så gör du ditt skägg rakt

Academy Skägg

Så gör du ditt skägg rakt

Skägget burrar och kan se ordentligt krulligt och ruffsigt ut - särskilt efter att du tvättat skägget. Här kommer tips hur du kan få ett rakare och med följsamt skägg samt vilka verktyg som finns för att platta och släta ut ditt skägg.
Författare: Gustav Burman

Varför blir skägget krulligt?

Skägg har ett naturligt självfall. När skägget blir längre och kanske redan efter någon centimeter anar du att här kommer de olika viljorna fram hos skäggstrået. När skägget växer ut ser du hur det faller och vill lägga sig. Eftersom skäggstrået är lite styvare än vanligt hår hakar det också i varandra och gör skägget krulligt. 

En del av charmen är just att ta tillvara på det naturliga fallet hos skägget, men ändå få en viss kontroll. Om du inte vill ha en helt ovårdad och vildvuxen look.

Den som har lockigt hår vet att efter hårtvätt krullar och krusar sig håret. Det sker på samma sätt med skägg. När skägget torkar burrar det upp sig. Därför är det br att kamma och borsta skägget rakt efter att du tvättat det. Gärna med en skäggolja eller skäggkräm i skägget för att också tillföra fukt. 

Tekniker för att få rakt skägg

Bara det att du borstar och kammar skägget regelbundet gör att du får ut den fulla längden av ditt skägg. Det är viktigt då du kanske hos en barberare fick skäggformen satt och linjerna. I det läget var det mest troligt att ditt skägg var igenom kammat och borstar. 

Redan när skägget är handdukstorrt är det dags att skrida till verket. Applicera några droppar skäggolja eller skäggkräm direkt i skägget. Jobba in det lätt med handen så att det kommer ner ordentligt. Om du vill få en direkt styling effekt och skapa textur till ditt skägg kan du använda Norberus Beard Tonic.

Noberu Beard Tonic i fokus
Noberu Beard Tonic har ett inbyggt värmeskydd - perfekt för dig som gillar att arbeta med fön eller elektriska skäggborstar med värme. Dessutom tillför den fukt till skägget och ger skägget en viss strävhet och textur. 

Sedan kan det vara bra att använda en hårfön medan du borstar igenom skägget. Moderna hårfön kan både användas med kall och varm luft. Oljan skyddar skägget något mot värmen som har en tendens att torka ut skägget. Undvik att använda plattång om du inte verkligen har full koll på värmeskyddet och temperaturen. Annars är det lätt att du bränner och skadar skäggstråna. 

Värmen gör att du kan forma skägget och gör det enklare att få ut produkterna i skägget. 

Vilken typ av skäggborste gör skägget rakt och plattare?

Den vanliga traditionella skäggborsten med naturhår fungerar utmärkt för att sträcka ut skägget och göra det rakt. Vill du få ett grepp om skägget kan du använde en rundborste. Då kan du få tag i skägget och dra det och jobba med det för att hitta rätt form.

Elektriska skäggborstar eller plattborstar för skägg är enkla att använda för att snabbt både borsta och räta ut skägget. Värmen i borstens piggar gör att du också kan forma och släta ut skägget. Om du vill platta skägget ytterligare kan du använda hårfön, rundborste och tonic. Eller helt enkelt ta en plattång. Men tänk på att vara försiktig med värmen på plattången och använda gärna en beard tonic med värmeskydd. 
Trygg e-handel
prisjakt
Pricerunner
Svea