Grått hår

Academy Hårvård

Grått hår

Med åldern kommer grått hår och många män blir tunnhåriga på grund av håravfall. En del fasar över de gråa hårstråna medan andra åldras med värdighet och använder positivt laddade ord istället som silverfärgat hår och att man är en silverräv.
Författare: Sven-Anders Bergström

Grått hår associerar många med ålderdom och det är nog därför som det råder sånt starkt motstånd mot de grå stråna. Hos många börjar det synas kring tinningarna och man kallar det för de grå tinningarnas charm. Hos vita män börjar det synas kring 35 års ålder medan mörkhyade debuterar det först ca 10 år senare. Den som blir gråhårig tidigare än så säger man har prematur canities, något som kan bero på sjukdom.

Varför får man grått hår?

Hårets färg kommer från pigmentering. Orsaken till att håret blir grått är att hårstråna har tappat sina pigment. Pigmenteringen sker i hårfolliklarna ur vilka hårstråna växer. I follikeln finns celler som kallas för melanocyter. De producerar melanin som blir en del av hårstrået när det växer från roten.

Om produktionen av melanin avtar kommer håret att tappa sin naturliga färgton och bli allt mer gråaktig.

Gråhårig man med skägg
En silverräv bär sitt gråa hår med stil. Du kan motverka gulaktiga toner med silverschampo.

Grå hårfärg mot gulaktiga hårstrån

Grå strån kan ibland övergå i en gulaktig ton. Det kan man motverka genom att färga håret grått med t.ex. Just For Mens produkter som heter Touch of Grey. De finns i olika färgtoner som Medium Brown hårfärg och Black Grey hårfärg.

Ett annat enkelt alternativ är American Crew Gray Schampo för grått hår som direkt motverkar och jämnar ut gula toner. Det är ett färgschampo som funkar även på blont och blonderade hår. Man masserar helt enkelt in det i vått hår och sköljer bort precis som ett vanligt shampoo.

Den här typen av produkt brukar också kallas för silverschampo och ger ett snyggt grått hår. Oxford Biolabs har Melaniq som hjälper till att hålla igång pigmenteringen av håret igång. Det är ett kosttillskott som du äter varje dag.

Tips på sätt att motverka och dölja grått hår

Om du inte vill ha grått hår kan du använda dig av några olika metoder för att motverka att dina gråa strån ska synas alltför mycket. Det vanligaste är att man färgar håret helt enkelt med sin naturliga hårfärg.

Just for Men har en hel serie med hårfärger för män. Dessa är framtagna för att täcka just grått hår och lyfta fram din naturliga hårfärg bättre. De finns i flera olika färgtoner så att du kan välja just din. Det är enkelt att göra det här själv hemma.

En till produkt med ett annat sätt att bekämpa de grå hårstråna är Grecian Formula. Med Grecian 2000 Lotion kan man tillföra färgpigment som efterliknar kroppens melanin. I skrivandets stund är det en produkt som försvunnit och utgått på marknaden. Där rekommenderar vi istället Morgans Pomade Hair Darkeningprodukter som ni ser nedan. Läs mer om tunnhåriga på grund av håravfall.

Trygg e-handel
prisjakt
Pricerunner
Svea