Har du fet hy i ansiktet?

Academy Hudvård

Har du fet hy i ansiktet?

Fet hy är något som de allra flesta kan relatera till. Kanske är det minnen från tonåren och puberteten. Det handlar om att talgkörtlarna har en högre talgproduktion än genomsnittet som leder till en glansig och oljig hy. Vi ska kika lite närmare på fet hud och hur du kan anpassa din hudvårdsrutin till din hudtyp.
Författare: Gustav Burman
Innan vi går vidare och ringar in vad fet hy innebär behöver vi tänka på att det finns en hudtyp som heter kombinationshy eller blandhy. Den har inslag av fet hy, oftast i T-zonen panna och näsan. Medan de andra delarna är normala eller torra. 

Därför kan du som har blandhy och läser detta känna igen dig något när vi går in mer i detalj på fet hudtyp.

Kännetecken på fet hy

1. Den tydligaste skillnaden mot de andra hudtyperna är just en förhöjd talgproduktion. Det är hudens naturliga sätt att tillföra fukt och skydd till huden som är vårt största organ och skydd mot omvärlden. I grund och botten är det positivt och gör huden smidig och mer tålig, mindre skör. Dock upplever många personer som har hög talgproduktion att det är besvärande när huden känns fet, oljig och ser glansig ut. I TV-rutan och i starkt ljus behöver alla personer matta ner för att inte se feta ut i hyn. 

2. Ett led i detta är att huden snabbt blir glansig. De allra flesta får glansig hy efter ett tag utan att ha tvättat sig. Men den som har en fetare hy får det snabbare och ofta påtagligt i pannan, hakan och på näsan.

3. Synliga och större porer är också ett kännetecken. Den kommer helt enkelt av att den ökade produktionen av hudens naturliga oljor och fetter gör att porerna blir mer påtagliga och större. 

4. Aknebenägenhet kan komma som ett led i den ökade produktionen av talg. Men det är de döda hudcellerna och smuts som täpper till porerna. De blockerade porerna blir en gynsamm miljö för bakterier att växa i och det ger finnar och akne. Svarta pormaskar är just smuts som samlats i porerna.

5. Känslig för vissa typer av hudprodukter som till exempel feta och oljebaserade ansiktsprodukter. Generellt är det viktigt att undvika sådana och istället använda ansiktsprodukter, både för rengöring och återfuktning, som är skapade för just fet hy.

Inzoomad fet hy
En del ansiktskrämer har en nermattningsfunktion och ett inbyggt puder med precis samma funktion som ett vanligt täckpuder. Tänk på att allt som läggs på huden också kan tendera att täppa till porer. Genom att testa och prova sig fram får du svaret vad som passar just dig utan att skapa hudproblem.


Vilka produkter är bra för fet hudtyp?

En viktig sak att tänka på är att inte tvätta och skrubba huden för mycket. Det kan istället få motsatt effekt och huden hamnar i ett stresstillstånd där den försöker kompensera genom att producera mera talg. Som svar på frågan om en ansiktsskrubb är bra eller dålig för fet hy blir det att det beror på. Ansiktsskrubben djuprengör huden och porerna vilket är positivt och minskar risken för att porerna kleggar igen.

En annan fördel är att djuprengöringen av porerna gör att produkterna du använder sedan för fet hy tränger ner djupare och kan ge större effekt. Vanliga aktiva ingredienser i ansiktskrämer för fet hy är just sådana som minskar eller kontrollerar talgproduktionen.

Nackdelarna har vi delvis varit inne på redan då det kan irritera och stressa huden att istället öka produktionen av talg och hudojor. Det kan leda till mer hudproblem och akne. Om du använder för grov ansiktsskrubb riskerar du att skada huden med små microsår som blir en ingång för bakterier och inflammation i huden vilket inte är bra alls. 

När du använder en ansiktsskrubb välj då en något mildare med mindre skrubbkorn. Till exempel den som finns bland produkterna nedan. Använd den måttligt för att inte stressa huden. Lämpligen 1-2 gånger i veckan. Var lätt på handen och använd cirkulära rörelser.

När du använder en daglig ansiktstvätt välj då gärna en face wash som har kemiska exfolianter som salicylsyra (BHA) eller glykolsyra (AHA). Dessa rengör huden och porerna genom att kemiskt lösa upp smuts utan att vara mekaniskt skrubbande som exempelvis en ansiktsskrubb.

Bra rengöringsprodukter för fet hyFet hy är komplext - därför är det bra att välja produkter som just är anpassad för den hudtypen. Gärna följa ett märke som både har rengöring och återfuktning för just den specifika hudtypen.

Ansiktskrämer för fet hudInget hjälper - vad gör jag?

Fet hy kan vara rejält svårt och utmanande. Var inte rädd att söka professionell hjälp från en hudterapeut. De kan både guida på produktnivå och hur du kan tänka i din hudvårdsrutin. De kan också ta ett bredare helhetsgrepp och ge handfasta råd hur du kan sköta hela din hälsa för att ge din hy bästa förutsättningar för att må bra.

Tips för fortsatt läsning:

>>  Hudvård och hudvårdsrutin för män

>>  En översikt om Akne och finnar
Trygg e-handel
prisjakt
Pricerunner
Svea