Hårstylingens gyllene tre steg

Academy Hårvård

Hårstylingens gyllene tre steg

Att styla håret är en konst. Det kan vara enkelt och komplicerat på samma gång. Jag heter Iman och har jobbat som frisör och barberare i mer än 20 år och är grundare av Noberu of Sweden. Nu ska du få mina allra bästa tips för att du som man ska få en bra form på ditt hår. Min förhoppning är att du efter att ha lästa denna artikel ska känna dig trygg att skapa precis vilken frisyr du vill med ditt hår och fått bra knep för att få den att hålla över hela dagen.
Skrivet av: Iman Khalaf

Lite grovt kan man säga att det finns tre steg när du stylar och formar en frisyr. Det första är pre-stylingen där du bygger upp frisyren på olika sätt. Sedan stylar du håret med olika produkter. Och till sist fixerar du och ger looken bästa förutsättningar för att hålla hela dagen.

  1. Pre-styling - bygga volym textur och en bra grund.
  2. Styling - forma håret med produkter.
  3. Fixera - skapa en hållbar frisyr genom hela dagen.

Iman Khalaf klipper hårVi som är frisörer ska inte hålla på vår kunskap och våra trix utan dela med oss. Alla ska kunna styla lika bra som i salongen - fast hemma!

Pre-styling lägger grunden

Prestylingen börjar egentligen redan när du väljer schampo och hårbalsam. Val av schampo beror lite på ditt hår. Om du är tunnhårig vill du använda volymschampo och diverse kringprodukter för att stärka håret från roten. Om du är gråhårig vill du gärna motverka det gula i håret som lätt kan uppstå. Det gör du med ett silverschamnpo. Alla produkter påverkar både ditt hår och dina hårbotten. Har du fett hår finns det lite starkare schampon för just detta och har du torrt hår finns även med vårdande formula för hårtvätt.

Hårtvätt med schampo öppnar upp hårstrået. Tar bort smuts, stylingprodukter och det feta. Medan hårbalsamet stänger hårstrået och vårdar det.

Iman på scenRedan när du tvättar ditt hår lägger du grunden. Välj schampo, balsam och prestylingproduktercsom har samma syfte att de inte motverkar varandra.

Har du lockigt hår, frissigt eller sådant som krullar upp sig så fort det blir fuktigt behöver du tillsätta något som minskar frissigheten. I ditt fall handlar det om att till viss del begränsa volymen som annars blir resultatet av kanske ett hår som står åt alla håll och känns som en rishög.

Redan i fuktig hår kan du tillsätta olika groomingsprayer som exempelvis saltvattenspray. Dessa sprayar kan du använda som en ren hårstylingprodukt eller för att bygga volym och textur. Saltvattensprayer skapar en viss strävhet och du får en strandkänsla i håret.

Norberu hårstylingvaxDet är inte du som är hårstylingen utan det är verktygen att forma håret som just du vill ha det. Be yourself more!

När du använder en fön är det bra att ha en rundborste eller fönborste som hjälpmedel. Värmen tillsammans med groomingsprayen gör att du redan här kan bygga höjd, skapa form och lägga grunden för nästa steg när du ska börja tillsätta rena stylingprodukter. Skillnaden mellan Noberus groomingspray och saltvattenspray är just att groomingsprayen ger en mjukare och flowigare känsla medan saltvattensprayen bygger lite extra volym och är lite strävare i känslan.

Ett annat sätt att skapa volym är att använda ett torrschampo. Dessa kommer oftast i sprayform och är lätta att applicera. Du sprayar rätt ner i håret och bårbotten. Använder händer eller borste för att fördela produkten i håret. Torrschampot ger en viss stadga till håret och mattar också ner det. Torrschampo tillsätter du i torrt hår.

Noberu of Sweden Salt Water SpraySaltvattenspray eller groomingsprayer är utmärkta att prestyla hår med. De bygger viss volym och ger struktur som du sedan har nytta av när du sedan ska styla och förma din frisyr.

Bra produkter när du prestylar ditt hår


Styla ditt hår

Hårstylingen har redan börjat, men nu går den in i det avgörande steget där den slutgiltiga formen ska sättas. I detta läget kan ditt hår vara antingen fuktigt eller torrt, beroende på vilken väg du går eller har valt. De mesta kända hårstylingprodukterna är hårvaxet och pomadan. Som vanligt råder en viss begreppsförvirring och varumärken som kallar sina produkter för än det ena en det andra. Här gäller det att läsa på lite. Du kan alltså hitta produkter som kategorieseras lite olika men kanske är samma typ av produkt med samma funktion.

Lite grovt kan man dela in dessa produkter utifrån stadga, glans och hur de är uppbyggda. Oldschool vaxerna och pomadorna har olja, fett och sådant som sitter i och kan i vissa fall vara lite knepiga att få ut. Samtidigt får du en look som inte torkar och du kan till viss del också omforma din frisyr under dagen. Ett måste för vissa looker och stilar. Sedan har du de vattenbaserade vaxerna och pomadorna som är lätt att arbeta in och få ur håret. Som de hörs på namnet kan det behövas hårspray för att få frisyren att hålla i vissa lägen när vind och vatten finns med i leken.

Noberu of sweden hårstylingprodukter

Om du har en frisyr med kort på sidorna, kanske fade eller gradering, får du per automatik en mattare känsla på sidorna. Då kan det vara snyggt att ha lite shine i håret på toppen. Det skapar liv och lite dynamik. Har du dessutom grått eller lite gråsprängt hår ser det mindre tråkigt ut.

Ska du ha en riktig backslick eller wetlook, ja då är det produkter med den högsta glansen som gäller. Allså high shine. Antigen då med mellan eller hög stadga lite hur du känner och vill att de ska vara under dagens lopp

Beroende på om du stylar i fuktigt eller torrt hår påverkas hårvaxet eller pomadan något. Glansig pomada ska tas i torrt hår då den är vattenbaserad. Alla vattenbaserade produkter ska man helst styla i torrt hår. Men det finns vissa vattenbaserade stylingprodukter som funkar i fuktigt hår med. Generellt kan man säga att du ska undvika matta produkter i fuktigt hår, just därför att du inte får fram den matta effekten helt. Fukt sprider också produkten och du tappar ofta lite hold när du kör i fuktigt hår. Det feta i stylingprodukterna kommer ofta fram när du stylar i fuktigt hår och det ger per automatik lite mer glans.

Iman sprayar hårsprayEn Kortklippt på sidorna ger en matt effekt - testa att köra med medium shine på toppen för att skapa liv i håret. Särskilt för dig som har grått hår.

När du ska arbeta in en hårstylingprodukt är huvudregeln att du använder händerna genom att värma igång produkten. I samma veva fördelar du dessutom hårprodukten på en större yta och får en bättre fördelning. Antngen går du på djupet och eller lägger produkten med ovanpå din look, lite beroende på vad du vill nå. Om du vill topstyla och bygga upp något.

Ett bra verktyg är en stylingkam med breda grova tänder. Den kan du leka runt med och skapa fina ränder och separationer i håret som gör att du får den där lilla extra känslan till din frisyr.

Stylingkammar och stylingborstar

Fixera och få en frisyr som håller hela dagen

En frisyr som inte håller hela dagen är en mardröm. Och nu pratar vi inte om de som vill ha en flexibel hold där du kan styla om frisyren under dagen. Exempelvis oldschool vaxer med mycket olja, fett och bivax. Utan dig som vill få den precis stylade looken att hålla hela dagen. Hårsprayen sprayar du ca 30 cm från håret och den lägger sig som en skyddande hinna på din frisyr. Hjälper till och ger stadga.

För dig som är tunnhårig och kanske har lyckats bygga upp en bra textur och volym i prestylingen är det perfekt att lägga på hårspray för att fixera frisyren.

Kille med hårspray

Hårspray fixerar håret utan att tynga ner för att looken ska hålla hela dagen. Perfekt för dig som är tunnhårig och lätt pajar frisyren med för mycket hårstylingprodukt. Fixering är det sista steget i hårstylingen. Det är också där du sätter de sista detaljerna.

Nu har du fått mina bästa tips och råd kring hur du kan tänka och få en struktur på din hårstyling. Visst, det kan ta ett helt liv att fördjupa sig i hår, men jag tror att du nu har tillräckligt med kunskap för att kunna ta dig själv vidare. Testa är vägen fram och varje hår är unikt. Lycka till med din hårstyling!

Noberu Stockholms hårstylingprodukterHär hittar du SLIQHAQs hela sortiment av hårstylingprodukter.

Trygg e-handel
prisjakt
Pricerunner
Svea