Historien om rakhyveln

Academy Rakning

Historien om rakhyveln

Författare: Gustav Burman

King Camp Gillette jobbade i slutet av 1800-talet som säljare men var väldigt intresserad av att skapa och sälja nya egna produkter. Han fick ett råd av uppfinnaren bakom engångskapsylen, William Painter, om att nyckeln till att sälja stora volymer låg i att uppfinna något som används bara en gång och sen slängs bort. År 1895 var Gillette 40 år och då framför spegeln fick han sin ingivelse.

Uppfinnaren King Camp ska ha skrivit till sin fru att han stod framför spegeln den morgonen i en glädjefylld trans. Han rakade sig med en rakkniv men insåg att det bara var eggen på rakkniven som utförde jobbet. Tanken som slog honom var att utveckla ett litet vasst blad som kunde fästas på ett handtag och när eggen blev slö, kastade man bort bladet och ersatte det med ett nytt.

King Camp Gillette
King Camp Gillette - en tänkande och driftig man.

Gillette bildade företaget American Safety Razor Company 1901 och fick ett patent beviljat på sin uppfinning. Efter en kort tid av produktutveckling såg den första rakhyveln dagens ljus på marknaden under hösten 1903. Försäljningen var något trög och man sålde bara 51 rakhyvlar och till dessa 168 rakblad. Men under efterföljande år tog det rejäl fart och hela 12 miljoner rakblad såldes.

Sedan dess har det skett en utveckling som gjort att vi fått flerbladiga rakhyvlar och hyvlar med precisionsblad. Parallellt med utvecklingen av rakhyvlar har också olika sorters säkerhetshyvlar tagits fram.

Grundkonstruktion och fördelar

Rakhyvel är det verktyg för rakning som är säkrast och tryggast att använda. Risken för skärsår är liten och med bra raklödder kan den minimeras till nästintill noll. En rakhyvel består av ett rakblad av stål som sitter fast i en hållare på ett handtag. Rakhyvlarna finns både med utbytbara rakblad eller så kallade engångsrakhyvlar där man kastar hela hyveln inkl. handtag och allt.

Patent Gillette 1904
Ett stycke historia i form av ett Gillette patent från 1904. Säkerhetshyveln har på senare år återigen blivit populära att raka sig med.

För att ge en extra nära rakning har man utvecklat rakhuvuden med mikrolameller som slätar ut huden. För att ge ytterligare hudnära rakning har man också utvecklat rakhuvuden som är rörliga, följsamma och med material som ska ge så låg friktion mot huden som möjligt.

Rakhyvlar med utbytbara Gillette Mach 3 eller Fusion rakblad är det vanligaste som män köper. Idag finns det många snygga varianter av dessa rakhyvlar.

Ta hand om din rakhyvel så håller den längre

Även om rakhyveln är lite av en förbrukningsvara kan man förlänga livslängden om man sköter om den lite. Det som förkortar livslängden är att vi slarvar med att hålla den ren. Det som främst gör rakbladet slött är beläggningar av kalk och tvålrester. Se därför till att skölja bladet noga efter avslutad rakning och avlägsna allt vatten. Du kan t.ex. blåsa bort det från eggen eller dra hyveln motsatt håll som när du rakar dig mot en tygbit.

Om du vill undvika att din hyvel får smuts på sig i onödan som sedan kan orsaka hudproblem låt din hyvel stå i rakstället när den inte ligger i din hand.

Om du rakar håret på ditt huvud finns det speciellt utvecklade rakhyvlar för huvudrakning. Läs mer om hur du rakar huvudet på ett skonsamt och bra sätt.

Trygg e-handel
prisjakt
Pricerunner
Svea