Historien om Seiko Alpinist

Academy Klockor

Historien om Seiko Alpinist

Seiko Alpinist introducerades 1959 för att möta behoven hos bergsklättrare och friluftsentusiaster. Idag drygt 60 år senare lever modellen kvar med sin historia och sitt unika uttryck. Alpinist har haft stor betydelse för Seiko och är lika självklar som dykarklockorna. Lär dig mer om denna fullspäckade klocka för äventyrare.
Författare: Gustav Burman
Planen var att tillverka en klocka för den japanska marknaden. Relativt snabbt spreds sig den populära klockan för sport och äventyr utanför Japan. Seiko Alpinist var den första klockan som tillverkades med just sport och aktivt fritid i åtanke. Den är på en föregångare till många unika timepieces som kom under det efterföljande årtiondet med dykarklockor och som i slutet av 60-talet också Seiko 5 Sports

Gamla Seiko Alpinist från slutet av 50-talet
Här syns den första Seiko Laurel Alpinist med läderband som klär in hela klockan för att skydda huden mot metallen från klockans undersida. Notera mönstret kl 12:00 som den karaktäristiska fjälltopparna. 

Ny limiterad Seiko Alpinist 2021
Den nya limiterade Alpinisten 2021 i 1959 st exemplar, Alpinist Re-creation, har samma retroinspirerade klockarmband i läder. 

Det unika med Alpinist

Sett från utsidan är Seiko Alpinist en relativt dressad klocka med tydlig historisk koppling när vi ser på urtavlan. Men ser vi närmare är den fullt redo för att ta dig ut i både fjäll, berg och natur. Den skruvade kronan gör den extra säker och vattentät ner till 200 meters tryck. Glaset är gjort av reptålig safir.

Grå Seiko Alpinist på armen med stållänk
Modern Re-creation av Alpinist som kommer både på stållänk eller läderband. En mångsidig klocka som passar utmärkt både i många skepnader. Dressa upp eller ner beroende på sammanhang och vad du önskar. 

Urverket är har en gångreserv som imponerad med ca 70 timmar innan fjädern behöver att klockan rör på sig för att dras upp. Fjädern kan också dras upp när du skruvar på kronan. De är inte många klockor idag som har så lång kraftreserv att den kan ligga några dagar utan att fjädern hinner få slut på kraft och stanna klockan.

Seiko urverk 6R35
24 st juveler och 21 600 svängningar per minut - ett stabilt urverk och work-horse med 70 timmars gångreserv - sitter i alla Seiko Alpinist. 

Klipp som visar olika Alpinister och kopplingen till äventyr och bergsklättringOlika modeller och formspråk

Genom åren har Alpinist fått olika design och uttryck. Det som varit genomgående är den historiska kopplingen till sport, äventyr och bergsklättring. 

Grå Alpinist med modern uttryck
På baksidan av boetten finns information hur du kan signalera i olika nödlägen.

Tre versioner med grå, beige och grön urtavla. Skillnaden mellan läder och stållänk visar hur mångsidig och tacksam klockan är att matcha och dressa.


Den moderna Alpinisten idag har både stark koppling till historien men med moderna och starka drag. Med endast 38 mm i diameter bärs den ledigt på mångas vrister. Skänklar till skänklar/lug to lug 46,2 mm.

Två Seiko Alpninister med katedralhänder

Katedralhänderna på Seiko alpinist gör klockan något med dressad och känslan av historia finns där av en elegant bergsklättrare så är lika stilig som den är skicklig. Det reptåliga safirglaset, det robusta urverket tillsammans med 200 meter vattentålighet gör klockan till en utmärkt kompanjon ute i skog och mark. 
Denna version av Seiko Alpinist har en innerkompassring som vrids med en speciell krona. På glaset finns också ett förstoringsglas som vi känner igen från en del klockor från Rolex med flera. Sammanfattningsvis är Seiko Alpinist en mångsidig klocka för dig som både vill ha elegans, historia och äventyr. Robust förpackad med både skruvkrona, 200 m vattentålighet och reptåligt safirglas gör klockan lika rolig att ha i vardagen som när du är ute och äventyrar utomhus. 

Källa för inspiration och bilder: Seiko Watches
Trygg e-handel
prisjakt
Pricerunner
Svea