Hudtyp

Academy Hudvård

Hudtyp

Visste du att män har drygt 20 % tjockare hud än kvinnor vilket gör att den tål mer påfrestningar bättre som exempelvis rakning? Talgproduktionen är högre hos män vilket gör att mäns hudtyp blir fetare och män svettas dubbelt så mycket som kvinnor trots att kvinnor har fler svettkörtlar. Mäns hudtyp innehåller mer kollagen och åldras därför senare men dock mer synligt.
Författare: Gustav Burman

PH-värdet är lägre hos mäns hy än kvinnors. Mäns bindväv är med stabila än kvinnors och blodcirkulationen är mer ytlig vilket gör att ansiktet hettar snabbare vid exempelvis träning. Huden på dina läppar samt huden runt ögonen är fyra gånger så tunn som huden som täcker resten av ditt ansikte.

För att din hy ska må bra behöver du använda produkter som är lämpliga för din hudtyp.

Ta reda på vilken hudtyp du har

Alla människor har en hudtyp som beskriver just din hy närmast. I vissa fall kan det exempelvis vara en kombination av torr hy och känslig hy. Där någon del har mer karaktärsdrag av det ena eller andra.

Att bestämma vilken hudtyp du själv har görs enklast genom att du läsar igenom de olika hudtyperna och försöker hitta den beskrivning som främst stämmer in på dig. Om du vill ha en mer djupgående analys av din hy och hudtyp rekommenderar vi alltid ett besök hos en professionell hudterapeut på en hudklinik. 

Tänk på att ibland kan dina produkter eller på vilket sätt du handskas med din hy gör att du upplever den på ett sätt. Det är inte ovanligt att många tycker att de har känslig hy, när det i vissa fall är produkterna eller att man är för hårdhänt när man tvättar ansiktet, rakar sig eller använder produkter som inte är lämpliga för just din sorts hy.

Nu ska vi gå in på de olika hudtyperna och förhoppningsvis kommer detta att göra att du kommer närmare frågan: hur du ska veta din hudtyp.

Torr hy

Torr hy har små porer och få orenheter. Kan orsakas av torrt luft som vinter- eller ökenklimat. Den torra hyn har tendenser att fjälla och spricka och kan kännas stram särskilt efter rengöring. Om du har torr hy är det bra att undvika produkter med alkohol, som kan torka ut din hy, utan att istället använda en alkoholfri toner och aftershave. Använd en mild rengörare och en återfuktare för torr hy som gärna får innehålla olja.Känslig hy

Känslig hy är lättirriterad, särskilt vid rakning. För känslig hy rekommenderas en rengörare och återfuktare som är mild och som särskilt är gjord för känslig hy. Om du har känslig hy så bör du undvika att använda ansiktsskrubb eftersom den kan irritera din hy och undvik hudprodukter med parfym och alkohol så långt det går. När du tvättar och rakar dig så använd ljummet vatten och var noga med att förbereda huden för minsta möjliga friktion.

Normal hy eller blandhy

Normal hy eller blandhy är en kombination av olika hudtper: fet, normal och torr hy. Med denna hudtyp kan panna, näsa och haka vara feta. Medan resten av hyn är normal eller torr. Om du har denna hudtyp så använd en oljefri återfuktare runt panna, näsa och haka och en fetare återfuktare för de torrare hudpartierna. För att din hy ska må bra så passar det att byta ut din rengörare mot en ansiktskrubb en gång i veckan. Den tar bort döda hudceller och smuts som kan blockera dina porer.


Fet hy och aknebenägen hy

Denna hudtyp är glansig och har synliga porer, har tendenser till pormaskar och akne. Använd en återfuktare med acetylsalicylsyra, bensoylperoxid eller andra ämnen som motverkar acne. Om din hudtyp är fet använd då en återfuktare som inte innehåller olja utan som är vattenbaserad. Om du känner att du vill fräscha upp dig under dagen så passar det utmärkt att använda en toner. Behandla glänsande och feta partier av din hy med produkter som mattar ner. 

Mogen hy och åldrande hy

Åldrandet börjar ungefär efter 25 års ålder när förnyelsen av cellerna börjar sakta in. Dock kan det dröja några år till innan de första tecknen på åldrande hud börjar visa sig. Hudtypen mogen hy har rynkor, torr hy och ofta påsar under ögonen. Om du har hudtypen åldrande hy använd å gärna en återfuktare med mer antioxidanter som ger din hy den näring den behöver. Genom att återfukta huden och skydda den mot solljus så motverkar du åldrandet. Det finns återfuktare med solskyddsfaktor.

Kolla in vår Hudvårdsguide!

Trygg e-handel
prisjakt
Pricerunner
Svea