Hudvård under vintern

Academy Hudvård

Hudvård under vintern

Vintern är en mörkare, torrare och kallare årstid med mer tid inomhus och ett påfrestande utomhusklimat. Vind och kyla frestar på. Att välja rätt hudvårdsprodukter och hitta bra rutiner är viktigt för att huden ska må bra även på vintern.
Författare: Gustav Burman

Kall och torr luft

Luftfuktigheten minskar på vintern som en följd av den kallare temperaturen. Vi är mer inomhus där också luften är torr. Det torra klimatet gör att vi dräneras något på fukt och därför är det viktigt att tänka på att äta bra och dricka. Att vätska upp kroppen gör att den kommer i balans och kan sköta om sina olika delar. Du kanske inte upplever dig törstig på vintern. Tänk på att fylla på med vätska även mellan måltiderna precis som du säkert gör under sommarhalvåret. Det mår kroppen bra av.

Viktigt att uppnå under vintertiden

Det enkla svaret är att en bra hudvård under vintern ska hålla huden ren och smidig utan att den torkas ut av för kraftig rengöring eller för starka hudvårdsprodukter. Huden mår bra att vara återfuktad och smidig. Att undvika förfrysning och att bli för kall gör att huden får behålla sin funktion och blodcirkulation och står sig rustad för framtiden.

Att se över och reflektera över dessa delar gör att du kan hitta saker som du kanske kan göra annorlunda eller få inspiration att ta hand om din hud på ett bättre sätt.

Gnistrande ren vinterdag i skog och med snö
Det är inte varje dag vi andas kall och krispig vinterluft i skog eller i fjällen. Men det finns något all lära av extremt hårt vinterväder som du kan applicera i din vardag där du kanske rör dig i stadsmiljö som även på vintern innehåller föroreningar och gör att vi blir smutsiga och behöver tvätta oss även på vintern.
 

Undvik torr hy

Torr hy på vintern är något som de allra flesta upplever på det ena eller andra sättet. Oftast är det torra händer och fötter samt vissa delar av ansiktet som vi upplever torrt.

Duscha lagom varmt på morgonen. Om du duschar på morgonen duscha inte för varmt det kan göra din hud torrare. Duscha gärna på kvällen om du har möjlighet.

Använd mildare rengöringsprodukter under vintern. Då minskar du risken för att hudens naturliga oljor försvinner mer än nödvändigt för att du ska bli ren. Det gäller både produkter för ansiktstvätt, hårvård och body wash. Skippa hårschampo och tvål i ansiktet - det torkar ut och är inte gjort för rengöring av ett ansikte. 

Återfukta huden oftare och mer. Huden behöver mer fukt när det är kallt och torrt. De gäller både ansikte kropp, händer och fötter. Handkräm för händerna är bra att ha med sig under dagen. Body lotion efter att du duschat. Behöver du extra fet kräm för exempelvis torra fötter finns även dessa typer av fotkräm. Känns huden på händer torr och fnasig är det en indikation på att du kan behöva återfukta. Om ansiktet känns stramt efter ansiktstvätt eller dusch är det ett tecken på att huden behöver ansiktskräm för att återfå sin fuktbalans och spänst. 

Under vintern kan du behöva lite tyngre och fetare produkter om du lätt blir torr. Kanske behöver du följa upp din aftershave eller aftershave balm med din ansiktskräm.

Man som tvättar ansiktet efter dusch
Milda kropps- och hudvårdsprodukter under vintermånaderna och dusch och rakning på kvällen kan ge huden välbehövlig återhämtning inför morgondagen.

Ren och återfuktad på kvällen. Att duscha och tvätta sig på kvällen är ett utmärkt sätt att ta hand om sig själv och koppla av. Om du dessutom återfuktar med ansiktskräm och dylikt innan du lägger dig får kroppen hela natten på sig att återhämta sig. Nästa dag vaknar du upp och kroppen och huden är redo att möta nya utmaningar. Under natten har huden kunnat absorbera hudvårdsprodukterna. 

Att som nytvättad hoppa isäng i rena och fräscha sängkläder torde innebära att du inte kommer vara allt för smutsig och oren på morgonen när du vaknar. Hoppar du isäng smutsig blir sängkläderna det som kommer att absorbera smuts och hudavlagringar av olika slag. 

Tvätta dig lagom. Vad som är lagom är från person till person. I vissa fall kanske du inte behöver tvätta ansiktet mer än med ljummet vatten och handduk. Det kan vara särskilt bra om du ska vara ut i kyla en längre stund under dagen. I detta fall kan det vara klokt att inte smörja på någon hudkräm som då riskerar att kyla ansiktet. Ett annat sätt att fräscha upp sig på morgonen kan vara att ta en bomullsrondell och ansiktsvatten och svepa över de fetare och tyngre områdena, oftast kring näsa och panna. 

Förebygg torra och nariga läppar. Huden på läpparna är mycket tunnare än den övriga hyn i ansiktet. Under den tunna huden finns fina blodkärl. Den torra luften och säsogen med kyla gör att det är lätt att få läppar som känns torra, kanske spricker och det bildas sår. Med ett återfuktande läppbalsam eller läppsyl får din hud ett skyddande och återfuktande lager. Undvik att slicka på dina läppar för ofta, det bidrar till att de kan bli torra. 

Fjällsemester
Fjällresor tidigt på året kan både bjuda på kalla minusgrader och vind som ger en stark kyleffekt. Ganska snart in på vårkanten början solens strålar under en hel dag i gnistrande sol och vinterreflektion göra att du behöver skydda dig med solskyddsfaktor. 

Återfukta skägg och skäggbotten. Skägget blir mer sprött och torrt när det är kallare klimat. Använd en skäggkräm eller ansiktskräm för att nå ner på djupet i skägget. Skäggbotten kan lött bli torr och fnasig. Kanske får du skäggmjäll eller annan klåda och irritation. Skäggoljan tillför vårdande oljor för både huden och skägget. Både skäggkrämen och skäggoljan gör skägget mindre sprött och hårt. Undvik tunga schampoprodukter eller tvål i skägg och ansikte. Skäggschampot rengör skägget på ett milt och skonsamt sätt utan att torka ut huden. 

Skäggbehandling i barberarsalong
Ett härligt besök i barberarsalongen kan ge mycket för välbefinnandet. Hot Beard Oil Treatment från Proraso ger dig en spaupplevelse som heter duga med varm och lite tyngre oljor för skägget som gjuts- och masseras in. Det kan du göra hemma med!

Raka dig på kvällen om du har möjlighet. En kvällsrakning är ett utmärkt sätt att runda av och förgylla kvällen. Låt tiden stanna upp och använd återfuktande och bra produkter. Rakningen är en skrapning och påfrestning på huden. Därför kan det vara skönt att göra det på kvällen för att huden ska kunna återhämta sig under natten. Särskilt om du ska vara ute i kyla, det vill du helst undvika om du är nyrakad. 

Säkerhetshyvel och rakborste mot vinterbakgrund
Rakning med säkerhetshyvel, rakkniv eller shavette gör att du kommer tillräckligt när för det flesta att känna sig relativt nyrakad dagen efter. Även om du rakat dig på kvällen. Ta god tid på dig och njut av en skön kvällrakning!
 

Särskilt återfuktande produkter för hud, rakning och skägg


Skydda huden mot kylan

Huden är det yttersta skyddet mot den omgivande miljön. När temperaturen sjunker och vi exponeras mot kyla finns det risk att du kan förfrysa dig eller frysa i onödan på ett sådant sätt att du framöver får problem med att hålla temperaturen och den normala funktionen i huden. Varje gång du förfryser dig skadas huden något och får sämre motståndskraft för kyla och sämre blodcirkulation.

Om du rör dig längre stunder i kyla finns det några saker att tänka på.

Klä dig rätt. Kroppen skyddar de viktigaste organen och delarna på bekostnad av mer perifera delar som händer och fötter. Har du för lite kläder på dig fryser du lättare och kroppen minskar snabbare temperaturen i händer och fötter som ligger längre ifrån de livsuppehållande delarna.

Undvik att svettas. Det är lättare sagt än gjort när du kanske varierar i fysisk aktivitet eller rör dig från inomhus till utomhus. Svetten kyler ner dig och fuktiga kläder blir fort problematiska i kyla när du kanske står stilla. Då börjar du frysa fort. Försök att anpassa kläderna efter läget. Byt till torrt om du blir fuktig, blöt eller svettig på ett riskabelt sätt. Ullkläder värmer även om de är fuktiga och transporterar bort fukt till viss del med. Därför är de populära och uppskattade i outdoorsammanhang och friluftsliv. 

Skydda utsatta områden mot kyla och vind. Kylfaktorn på vind är påtaglig även när plusgraderna närmar sig noll. Här ser du hur vind och kyla skapar en köldeffekt som uppskattas i grader.

Tabell över kyleffekt uppskattat i grader vid en viss temperatur och vindstyrka


5 grader 0 grader-5 grader- 10 grader-20 grader
vind 2 m/s3-2-8-14-26
vind 5 m/s1-5-11-17-30
vind 10 m/s0-7-14-20-34

Att täcka ansikte eller hals med en halsduk, buff eller huvudet med kapuschong skapar skydd mot vindens direkta köldeffekt. Dessutom skapas en luftkudde som gör att du får en skyddande luftbarriär som hjälper att hålla huden och kroppen varm.

Att förfrysa delar av ansiktet är lätt och kan gå fort. Sök vindskydd, värm förfrusen del med hud mot hud. Ex. Händer mot ansikte eller näsa. Är man två personer kan man värma varandra.

Man med snö i skägget på vintern
Att ha skägg på vintern är ett utmärkt sätt att skapa en värmande luftkudde i ansiktet. Med skäggkräm och skäggolja konditioneras skäggstråna och skäggbotten.
 

Blek och livlös hy

Att se ett foto taget under jul eller nyårshelgen inomhus brukar säga det mesta. Av naturliga skäl blir vi bleka av att inte vistas i solen och mörket gör nog sitt med att vi går ner i varv något under vintertiden.

Om du tycker att din hy känns blek och livlös kan en uppiggande ansiktskrubb och ansiktsmask göra underverk. Skrubben rengör på djupet och kornen exfolierar och tar bort döda hudceller och hudflagor. En ansiktsmask går ner på djupet och drar ut smuts och orenheter. 

En ögonkräm och ansiktsserum boostar huden på djupet och minskar både mörka ringar under ögonen, svullnad och fina linjer. 

Vill du få färg och liv kan du alltid använda en brun-utan-sol-kräm eller bronzer-puder som ger en naturligt mörkare hudton som påminner mer om när du får färg i solen. Prova dig fram och låt inte vintern och mörkret stoppa dig. 

Produkter som kan liva upp trött vinterhy


Svettas och må bra

Vi mår bra att svettas och röra på oss. Det kan vara i gymmet, på skidspåret eller i bastun. Det rör och i kroppen och rensar vår hjärna samt främjar sömn och välbefinnande. Huden är kroppens största organ och det är inte långsökt att även vår hud mår bra av detta. 

Just svettningen gör att kroppen tömmer sig och det blir en slags rengörande effekt med på huden. Om vi kombinerar det med milda och bra produkter för huden får vi en fräsch och lent hy som mår bra.

Bastu - sauna i full värme
Att bada bastu är ett utmärkt sätt att må bra, svettas och frigöra endorfiner. I den nordiska kulturen har bastubadandet haft en stor inverkan och varit en naturlig del av kroppstvagning och att vårda huden.

Det finns härliga tvålprodukter som har inbyggd skrubbfunktion med korn som ger huden en skön och uppfriskande skrubb. Du kan också använda en bad- eller skrubborste i anslutning till dusch eller bastu. Att använda hårdtvålar av kvalité är en särskilt skön känsla. Glöm inte bort att ge kroppen återfuktning efter ett varmt bastubad eller ett långbad. En body lotion är ett bra sätt att tillföra näring och fukt till huden på hela kroppen.

Upptäck våra dusch- och badartiklar som värmer gott under vintern

Trygg e-handel
prisjakt
Pricerunner
Svea