Hudvårdsprodukter för känslig hy

Academy Hudvård

Hudvårdsprodukter för känslig hy

Män har generellt tjockare hud än kvinnor, men även män kan ha känslig hy. Val av hudvårdsprodukter och rutiner kan ha stor betydelse för att motverka att du reagerar eller drabbas av olika besvär som rodnad, klåda eller irritation.
Författare: Gustav Burman

Hur fungerar känslig hy?

Känslig hy är inte alltid känslig hy, men utan det kan ibland vara ingredienser eller din hudvårdsrutin som sätter käppar i hjulet för dig. När din hy säger ifrån gör den det och då kan rodnad, klåda eller annat obehag uppstå. I vissa lägen kan huden svara med en allergiskt reaktion. 

För dig som upplever att din hy är känslig är det extra viktigt att ta hand om den på rätt sätt. Att se över både rutin och vilka hudvårdsprodukter du använder och på vilket sätt. Du behöver också för dig försöka komma underfund med vad det är som din hud brukar reagera på. På den vägen behövs det mod och trial and error. 

Mild ansiktsrengöring viktig

Det första som du behöver tänka på är att använda hudvårdsprodukter som är tillräckligt bra för att göra rent din hy från smuts, föroreningar och orenhet. Det vill du inte ha kvar på din hy efter att du varit igång en hel dag. I detta svarar vi nästan omgående på om det är bäst att aldrig använda ansiktstvätt utan enbart använda ljummet vatten? Ljummet vatten är bra och skonsamt, men ibland räcker det inte för att göra din hud ren.

En mild ansiktstvätt och ansiktsrengöring rengör utan att torka ut din hy. Den kanske till och med innehåller vårdande och återfuktande ingredienser som både löser upp och rengör samtidigt som den bidrar positivt till din hys välmående. 

En bra måttstock är att inte tvätta ansiktet för ofta och inte med för starka rengörande produkter. Om du vill begränsa dig till att tvätta dig en gång per dag, välj då kvällen och låt en mild ansiktstvätt ta bort all smuts och all avlagring som du samlat på dig under dagen. 

Badda ansiktet med en ren handduk. Byt den ofta för att undvika att du gnuggar runt smut och bakterier i ansiktet. 

Face wash för känslig hy


Ovan ser du några exempel på ansiktstvättar som särskilt är utvecklad för känslig hy. Det finns fler bra produkter som kan fungera för dig med känslig hy. Var inte rädd för att prova dig fram. 

Skrubb eller inte skrubb?

Det finns inget som säger att du inte kan lägga in en ansiktskrubb när du upplever att du har känslig hy. Men gör det lagom ofta och inte om din hy är irriterad eller på annat sätt negativt påverkad. 

Slipningen av huden som sker när skrubbkornen knuggas mot huden kan skapa viss irritation och hudpåverkan. Känn dig därför för och massera lungt in skrubbkrämen på fuktad hud och skölj sedan av. 

Den positiva effekt med skrubb och exfoliering är att få bort döda hudceller, flagor och komma ner lite mer på djupet med rengöringen. Desto viktigare blir att återfukta och lugna huden. När du skrubbar - låt det ske på kvällen för att huden ska få tid att återhämta sig under natten. Då gärna återfuktad med en ansiktskräm. 

Lermasker som drar ut smuts på djupet kan i vissa fall skapa lite irritation och kännas lite uttorkande. Om du är osäker på hud din hud reagerar på olika rengöringsprodukter - testa på en liten yta och se hur det känns och faller ut. 

Ansikte inzoomat
Testa på en liten yta om du är osäker på hur din hud reagerar på olika produkter. Då märker du snabbt om något inte skulle kännas bra. 

Återfuktad och återställd hy

Efter ansiktsrengöring kan det finnas kvar tvålrester på din hy och även en viss basisk ph då tvålprodukter generellt är åt det basiska hållet. Ett ansiktsvatten på en bomullsrondell tar bort tvålrester och andra restprodukter från huden innan det är dags att återfukta med en kräm. Dessutom brukar ansiktsvattnet har en neutraliserande effekt som gör att du kommer tillbaka till hudens neutrala ph-värde. 

Den rena huden behöver få tillförd fukt. Det sker bäst genom en återfuktande ansikskräm. Glöm inte bort att smörja in din hy när den behöver det. Direkt efter ansiktstvätt är logiskt och bra. Kanske ibland när du upplever att din hud behöver mer. Vissa perioder är huden törstigare och fukten och klimatet så att det frestar på.

När huden är ren- låt den sedan på natten få vila på ett rent örngott. Det mår både du själv och huden gott av. 

Ansiktskrämer för känslig hy


Parfymerad eller inte parfymerat?

Allt doftar och är en del av en nerbrytningsprocess hos doftämnet. För känslan skull doftsätts även hudvårdsprodukter. Antingen gillar vi det eller inte. Eller kanske du reagerar på doftämnet. En del tycker att hudvårdprodukter som inte har viss doft känns tråkiga - andra är glada över att de är doftfria. De doftfria produkterna bär alltid en svag doft av grundprodukterna i hudvårdprodukten. 

Vet du med dig att du är känslig för doft, välj då en hudvårdsprodukt och rutin som är doftfri. 

Parfymfria och doftfria hudvårdsprodukter


Är ekologiska produkter att föredra för känslig hy?

Ekologiska hudvårdsprodukter är bra. Men inte en garanti för att du inte kan reagera på ämnen som finns i dessa produkter. Mühle Organic-serien som är helt ekologisk och BHDI-certifierad är en gedigen hudvårdsserie. Det finns hudvårdsprodukter som inte är ekologiska som är väldigt bra för dig med hudproblem eller känslig hud. 

Var därför öppen när du provar runt. Visst, stinker produkten kraftigt av parfym eller om du vet med dig att den är starkt parfymsatt kanske du ska undvika den.

Till dig som kanske har gett upp hoppet och helt lagt hudvården på hyllan - fatta mod och hissa segel. Det finns bra hudvårdsprodukter därute för dig. Ibland kan små förändringar i rutin och val av produkter få en stor skillnad. Ge inte upp - keep trying!

Lär dig med om känslig hy vid rakning här.
Trygg e-handel
prisjakt
Pricerunner
Svea