Hur fungerar en klockservice?

Academy Klockor

Hur fungerar en klockservice?

Klockor med mekaniska delar som drivs av en fjäder behöver service. Här får du var på vad en klockservice innebär och vilka olika delmoment som kan ingå samt saker att tänka på när du ska serva din automatklocka.
Författare: Per-Erik Bylund Urmakarmästare

Vad innebär en service?

Service innebär att klockans alla delar tags isär, undersöks, rengörs och monteras ihop. Därefter smörjs verket, ruckas (rätt gångresultat ställs in) och gångkontrolleras. Vi följer alltid tillverkarens rekommendationer angående vilka smörjmedel som ska användas.

Vanlig service eller originalservice?

Vid så kallad originalservice, byts även kronan (knoppen du ställer klockan med) och packningar (originaldelar). En originalservice på vintageur, är därför kanske inte möjlig, eftersom det hänger på om det går att få tag på originaldelar.

Om uret, vid undersökning, skulle behöva byta ut några delar så får du ett kostnadsförslag innan servicen utförs.

Lämpliga serviceintervall för en mekanisk klocka

Hur ofta behöver min klocka service? Svaret är: när du tycker det är nödvändigt.

Om klockan ska må som bäst behövs en service vart femte år. Då slits delarna i stort sett ingenting och klockan går som ny. Utför du service vart tionde år slits klockan en aning, men inte särskilt mycket och klockan fungerar i stort sett som ny.

Man kan också vänta tills du tycker klockans gångavvikelse blir större än vad du själv upplever som godtagbart. Är det då efter mer än 10 år så blir slitaget på klockan då givetvis större, men troligtvis kommer klockan fungera utmärkt efter service.

Det viktiga är att det inte kommer in fukt och smuts i klockan så lämna in klockan till en urmakare så fort du upptäcker en spricka i glaset eller du upptäcker något fel på kronan. Att klockan känns väldigt trög att dra upp eller ställa, är också ett tecken på att service kan vara nödvändig.

Att låta en urmakare kontrollera packningar och klockans täthet regelbundet, är att rekommendera.

Polering av boetten och länkar

Vi kan ta bort repor och polera din klocka så att den ser ut som ny. Detta är ett ganska omfattande arbete som kostar därefter. Vi kan också om du vill göra en lättare polering, där vi inte tar bort repor, utan blankpolerar klockan så att den får ett fräscht nästan nytt utseende, till ett lågt pris. Kort sagt, vi kan polera klockan utefter dina önskemål och ekonomi. Säg till hur du vill ha det så blir det så.

Ruckning av klocka

Att rucka en klocka gör urmakaren när ett klocka går jämnt och bra, men antingen går för långssamt eller för snabbt. Då justeras urverket ner eller upp. Målet är att klockan ska ligga på plus hela tiden och inte gå minus. Vanliga intervaller för urverk är +25/-25 sek per dag. Dyrare klockor med mer exakta urverk som är kronometercertifierade ligger inom intervallet +6/-4 sek per dag.
Trygg e-handel
prisjakt
Pricerunner
Svea