Hur fungerar ett ansiktsserum?

Academy Hudvård

Hur fungerar ett ansiktsserum?

Ansiktsserumet är ett koncentrat av näringsämnen för huden. Den ger huden en extra boost av energi och har en djupverkande effekt. Den är en tilläggsprodukt som förstärker din hudvårdsrutin och tillför aktiva ämnen till huden.
Skrivet av: Gustav Burman

Ansiktsserum är framförallt till för att reparera huden på djupet och på olika sätt. En traditionell ansiktskräm däremot återfuktar och skyddar. Molekylerna är mindre i ett serum för ansiktet och mer lättflytande än en traditionell ansiktskräm.

Det översta hudlagret består av döda hudceller och det är de levande cellerna längre ner som vi vill komma åt med denna specialbehandling.

Personer som under en längre tid provat serum kan beskriva hur de upplever mindre synliga rynkor och pigmentsskador samt en annan fasthet och lyster i huden.

Till serum finns också produkter som minskar storleken på porerna, minskar hudens produktion av talg och mattar ner. Dr Brandts Pores No More Pore Refiner är ett populärt och exempel på ett bra ansiktsserum.

Typer av serum för ansiktet

Generellt sett finns det två typer av serum, ansiktsserum och ögonkräm.

Ögonkrämen används för den tunna huden kring ögonen för att minska mörka ringar, påsar kring ögonen och strama upp huden något för att motverka rynkor.

Ansiktsserum är ett bredare begrepp som är en slags koncentrerad återfuktare och ansiktskräm. Skillnaden är koncentrationen av de aktiva ingredienserna och den inriktning som serumet har.

Det är inte ovanligt med ingredienser som koffein, röda alger och lakritsextrakt för att balansera upp huden så att de mer tekniska ämnena i serumet kan verka.

Bland serum finns de som innehåller animaliska ämnen som extrakt från laxrom som för övrigt är en coctail av fettsyror, vitaminer, mineraler och peptider. Kort och gott en näringsdrink för huden för en frisk förnyelse av hudens celler och reproduktion.

Om du har drabbats av solskador är produkter med C-vitamin att föredra. Är du ute efter en hudvårdsprodukt som ska göra rynkor och ansiktslinjer mindre synliga brukar retinol, hyaluronsyra och matrixyl ingå som ingredienser.


Ansiktsserumet förstärker din hudvårdsrutin och tillför aktiva närningsämnen till din hud för att reparera och behandla de djupare hudlagren.

Hur använder jag ansiktsserumet?

Det viktigaste är att huden är ren innan du börjar med att applicera serumet. Produkten läggs in som en specialbehandling i din vanliga hudvårdsrutin.

Tillsammans med dina andra produkter blir ansiktsserumet en transportör och gör att din ansiktskräm får del av den positiva mer djupverkande delen.

  1. Börja med att tvätta ansiktet med en rengörare som passar din hudtyp eller det område som du ska behandla.
  2. Skölj med vatten och badda lätt ditt ansikte med en ren handduk. Gärna en som du enbart använder för ansiktet.
  3. Ta några droppar av ansiktserumet på fingret och applicera produkten lätt på huden. Kom ihåg att om du använder kräm eller serum för ögonen är det lätt ringfinger som gäller och att du bara duttar dit ögonserumet.
  4. Låt produkten verka och torka in.
  5. Fortsätt sedan med din ansiktskräm för dagen eller för den del natten och låt den återfukta och verka som ett skyddande lager.

Tänk på detta med serum

Mindre är bättre än mer. Har du känslig hy kan du i vissa fall reagera på ett koncentrerat serum och få röd eller irriterad hud. Därför gäller det att börja försiktigt och låta huden bestämma. Huden kring ögonen är särskilt känslig och tunn. I vårt butikssortiment finns speciella ansiktsserum för män från kända märken.

Hur ofta du ska komplettera din hudvård med djupverkande serum beror lite på vad syftet är och hur din hud reagerar på behandlingen. Även här är det bättre att börja försiktigt och se det som en långsiktig process.

Låt huden vila några dagar i början mellan behandlingarna och öka frekvensen vid behov. Tålamod gör att huden hinner vänja sig och tillgodogöra sig de viktiga näringsämnena som ansiktserumet kan tillföra de djupare hudlagren.

Trygg e-handel
prisjakt
Pricerunner
Svea