Hur man får bort pormaskar

Academy Hudvård

Hur man får bort pormaskar

På huden har vi många små porer, de hål som utgör mynning till talgkörtlar, hårsäckar och svettkörtlar. Pormaskar bildas när hudens porer täpps igen av talg, ett naturligt smörjmedel som kroppen producerar. Talget hårdnar och blir som en plugg och dessa inkapslade pormaskar är vit till färgen.

I kontakt med luften oxideras pigmentämnen (melanin) i talget och färgen blir svart. Då brukar de kallas för black heads, svarta pormaskar. Andra benämningar på samma sak är stängd eller sluten pormask respektive öppen.

En skillnad mellan akne och pormaskar är att pormasken inte är inflammerad initialt. En pormask kan dock utvecklas till att bli en finne om man efter att ha klämt den får en inflammation. Pormaskarna kallas också för komedoner eller komedonakne.

Varför får man pormaskar?

De vanligaste ställena man får pormaskar på är i ansiktet, i den så kallade T-zonen (pannan, näsan och hakan). Det också vanligt förekommande på ryggen och bröstet. Detta är de ställen på kroppen som har störst koncentration av porer. Det som händer när en pormask bildas är att kroppens produktion av talg och hudceller har hamnat i obalans.

Ett sätt att minska risken är att inte tvätta sig för mycket och att använda en mild tvål. Morgon och kväll räcker för en god hygien. Att choklad, mjölk och mat med högt GI skulle orsaka pormaskar och finnar är inte fastställt. Det behövs fler och större vetenskapliga studier för att befästa den teorin.

Under tonåren är det vanligt att ungdomar får problem med akne och pormaskar. Det beror på att kroppens hormonbalans förändras, vilket gör att en obalans i talg- respektive hudcellsproduktion kan uppstå.

Olika behandlingar mot pormask

Har man väl drabbats finns det några olika medel mot pormaskar. Här går vi igenom de metoder, produkter och verktyg som finns att tillgå för att göra en behandling hemma. Ingen metod är magisk på så sätt att du över natten blir av med alla dina pormaskar. Det viktiga är att ha goda rutiner för hudvården, använda bra produkter och att hålla en kontinuitet.

Ansiktsmasker

Det finns speciella ansiktsmasker mot pormaskar. Det man ska kolla efter är att de har kol som ingrediens. Maskerna ser till att öppna upp igentäppta porer och kan användas någon till några gånger i veckan. När du lagt masken och låtit den verka kan du dra av den som ett plåster och avlägsna talgöverskottet.

Pormaskklämmare

Ett verktyg som används av hudterapeuter är pormaskklämmaren. Många säger att man ska undvika att klämma pormaskar. Det är för att man lätt kan skapa en inflammation och att det då blir akne eller ärr som följd. På hudsalong använder man handskar, rengörande och desinficerande ansiktsvatten för att minimera risken. Ska du klämma pormaskar hemma, se till att vara noga med hygienen så att du inte drabbas av inflammation.

När man använder en pormaskklämmare är det bra om man först värmer upp området med en varm handduk. Se till att använda handskar och att verktyget är desinficerat. Öglan placeras mitt över poren och sedan lägger man ett lättare tryck mot huden. Här kan du se i ett klipp från Youtube hur det ser ut.

Det som täppt till poren kläms då ut och du kan torka bort det med en steril tuss. Det kan hända att det uppstår en lättare blödning så se till att ha en steril kompress till hands som du kan hålla tills blödningen slutar. Känner du dig osäker och absolut inte vill riskera att skada huden eller drabbas av en inflammation, gå till en professionell hudterapeut och be om en behandling mot dina pormaskar.

Varmt vatten och vattenånga

Ett sätt att öppna hudens porer är att utsätta den för värme. Att ånga huden är ett sätt som kan fungera. Koka upp vatten i en kastrull, ta den åt sidan och sitt sedan med ansiktet över ångan. Lägg gärna en handduk över så att du får upp värmen ytterligare. När du väl öppnat porerna, se till att skrubba och sen tvätta med ett bra ansiktsvatten.

Kräm mot pormaskar från Soskin


Det finns krämer som hjälper till att reducera talgproduktionen, rensa porerna och få de att minska i storlek. Franska Soskin som grundades av biolog Dr Alexandre Dingas har en serie Akn med hudvård mot akne. En rengörande ansiktstvätt med mickropeeling, en serum för nattvård och minskad inflamation samt en matt dagkräm som kontrollerar talgnivåerna. Där samverkar salicylsyra, zink, A-vitamin som minskar överflödig talkproduktion och har en avblockerane effekt av porerna. Det sistnämnda är viktigt för att inte akne och inflamation ska uppstå i porerna som resulterar i finnar.

Fördjupa dig mer om akne och finnar i vår översikt här!

Trygg e-handel
prisjakt
Pricerunner
Svea