Skäggvård - Ta hand om skägget

Academy Skägg

Skäggvård - Ta hand om skägget

Skäggvård handlar om att hålla sitt skägg fräscht, snyggt och stylat. Snygga linjer och trimning gör att ditt skägg uppfattas som massivt och med en solid känsla. Varje skägg är unikt och sitter på ett ansikte med dess specifika form. Det är i den grunden som skäggvård börjar så låt oss guida dig i hur du sköter ditt skägg på bästa sätt.
Författare: Gustav Burman

Skäggvårdens dagliga rutin i tre steg

1. Rengöring av skägget och huden under

Skägget och huden blir smutsigt under dagen det är grunden till skäggvård och skäggvårdsprodukter. Precis som allt annat hår på kroppen behöver man tvätta det för att det inte ska börja lukta eller klia. Håll skägget fräscht genom att rengöra det med en mild ansiktstvätt och/eller ett skäggschampo. Att tvätta skägget är minst lika viktigt som att borsta det. Kombinationen av att du använder en rengöringsprodukt för ditt skägg som löser upp smuts och orenheter - kompletteras av borstandet som mekaniskt borstar bort smuts och annat som lätt samlas. Många vårdande produkter som skäggolja och skäggkrämer har just en effekt att de löser upp det som inte ska vara i skägget. När du borsten kommer så gör den samma typ av jobb som en klädborste - den transporterar bort smutset. 


Varje skägg är unikt. Det beror på både växt, ansiktsform och ambitioner. Men grunden är densamma - ett välvårdat skägg behöver tas om hand på rätt sätt. Denna guiden hjälper dig att sköta ditt skäg och ta hand om ditt skägg på rätt sätt oavsett om det är långt eller kort. 

När ett skägg kliar är det huden under som behöver omvårdnad. Ett skäggschampo är speciellt framtaget för att ge både skäggstråna och skäggbottens hud bra rengöring. Skäggschampot är, till skillnad från många vanliga hårschampon, speciellt framtagen för att rengöra skäggstrån utan att torka ut de eller huden under.

Nästa steg i rengöringen är ett skäggbalsam eller wash out conditioner som det också kan kallas. Lite beroende på hur kraftigt din skäggrengörare är blir behovet av skäggbalsam olika. Precis med samma funktion som ett hårbalsam, massera in det i skägget och skäggbotten. Låt det verka en stund och skölj sedan ur.

Enklast är att inleda din skäggvård med djuprengöring när du duschar. Där har du alla möjigheter i världen att både skölja ur och behandla ditt skägg. Du kan under tiden balsamet sitter i rengöra resten av kroppen. Poängen med skäggbalsamet är att mjukgöra ditt skägg så att det förblir mjukt efter rengöring.

I skäggvärlden finns det lite olika namn och begrepp som ibland blandas ihop. Det kan bero på att branschen för hygienprodukter för skägg är relativt ny.

Skäggbalsamet som menas här är alltså inte balsam eller conditioner som du applicerar i ditt skägg för att sedan låta stanna och ligga kvar i ditt skägg. Dessa brukar kallas "leave in conditioner" och liknande.


Välj ett bra skäggschampo i fast eller flytande form för en mild rengöring som inte torkar ut din hud eller ditt skägg.

2. Preppa och återfukta skägget

Skägg och kanske framförallt långt skägg kan bli torrt och fnasigt. Särskilt under de torrare och kallare perioderna på året. Preppningen av skägget är egentligen en fortsättning på balsameringen. Det finns lite olika vägar att gå.

Det finns skäggbalsam som är specielt framtagna för att de ska ligga kvar i skägget och återfukta och mjukgöra. Namnet på dessa är leave in conditioner och dessa masserar du in i skägg och skäggbotten och låter de sedan vara kvar.

Tanken med dessa är att som motsats till vissa skäggoljor som kan vara tunga och ligga utanpå skägget samt i visa fall upplevas lite kladdiga, istället få en återfuktning som känns lätt, enkel och fräsch.

Skäggoljan är det traditionella sättet att återfukta ditt skägg och huden under. Här finns en lång tradition som sträcker sig tusentals år tillbaka i tiden.

Genom att jobba in några droppar skäggolja får du ett mjukare skägg och din hud får en viss återfuktning. Det minskar risken för kliande skägg och andra hudrelaterade problem. Skäggolja ger ditt skägg en naturlig glans och en livlig look.

Skäggkrämen är en kan som en kraftigare ansiktskräm fast för skägget. Den kan i vissa fall vara ett mer attraktivt val om du har kortare skägg då den inte lämnar en lika fet känsla som skäggoljan. Den är också lättare att jobba in i skägget och skäggbotten. Skäggkrämen går utmärkt att kombinera med skäggolja. Oljan skapar lyster medan skäggkrämen då får stå för den med mjukgörande delen på djupet. 


Fundera på hur du kombinerar dina produkter för att undvika att det blir för mycket av något eller att de motverkar sina syften - då får du bäst slutresultat.

3. Styla skägget för ett vårdat utseende

När du tvättat och preppat ska du se till att ta kontroll över ditt skägg och din skäggväxt genom att forma skägget till den form du önskar. Applicera ett skäggvax som både smörjer ditt skägg samtidigt som det ger en viss stadga och formbarhet.

För de strån som är extra svåra att få kontroll på använder du ett mustaschvax som har ännu starkare hållfasthet. Det finns också moderna stylingprodukter för skägg som pomador och liknande som inte är vaxbaserade.

En del skäggvax är relativt mjuka. Det gör att det kan bli tårta på tårta och för mycket återfuktande oljor och ämnen. Tanken är inte att ditt skägg ska vara en dammsamlare utan få den lagom dos av mjukgörande, återfuktande och styling som behövs för att ditt skägg ska se rent, snyggt och välvårdat ut.

Om ditt skägg är för oljigt eller kladdigt kommer dina skäggstylingprodukter att få svårt att få grepp om ditt skägg. Därför behöver du fundera över hur produkter som du använder är konstruerade för att du ska få rätt balans och få skägget precis som du vill ha det.

Olika skäggvård för kort eller långt skägg

Det finns både skillnader och likheter när det kommer till bra skäggvård för olika längder och typer av skägg. Ju längre, större och kraftigare skäggväxt desto mer omsorg behöver du ge skägget. Precis på samma sätt om du har långt eller kort hår. 

Ju större skägg du har desto mer jobb krävs för att få in produkterna i hela skägget och i skäggbotten. Korta skäggfrisyrer har en utmaning att de kan vara lite bångstyriga och kräva en del för att de inte ska spreta och se ovårdat ut.

Ett kortare skäggstrå kräver mer kraft för att tämjas jämfört med ett långt skäggstrå. Det längre skäggstrået faller mer naturligt och flätas också till viss del in i andra strån och formas till en helhet. 

Skäggig man med glatt ansikte
Ett glatt skägg gör en glad man. Rätt produkter för skäggvård och rätt tankesätt kan behövas beroende på om du har kort eller långt skägg.

Produkter för kort skägg

När det kommer till rengöringen kan du som har kort skägg antingen använda ett traditionellt skäggschampo eller använder du din vanliga face wash. Många skägschampon ha balsameffekt som du gärna vill komma åt om du får längre skägg. Men ju kortare skägg destom mindre betydelse får detta. Om du använt skäggolja och har kort skägg är en god idé att prova en skäggkräm. Den kan i många fall vara ett nog så bra alternativt för den återfuktande och mjukgörande delen för dig som har kort skägg. 

Ibland är skäggvaxerna för klena för dig med kort och spretigt skägg. Då behöver du använda ett starkare mustaschvax för att tämja strån som inte vill foga sig. 

Välj en skäggborste som är mjukare som exempelvis Kents skäggborste gjord av hästhår. Som visas i produktkarusellen ovan.
 

Produkter för längre skägg

Det längre skägget blir det naturligt mer jobb med. Ett bra skäggschampo följt av ett återfuktande och mjukgörande beard contioner är en stabil och bra grund. Om inte skäggoljan riktigt tränger ner på djupet. Använd en skäggkräm som grund, den är lättare att få ner i botten av skägget. Låt skäggoljan både återfukta och ge glans och lyster till ditt skägg. Borsta, kamma och styla sedan med skägg- och mustaschvax. Välj en skäggkam med bredd mellan tänderna som kan komma in i ditt skägg. Det samma gäller när du väljer skäggborste, den behover har kraft och stuns för att verkligen komma in i skägget utan att vika ner sig för mycket. En rundborste från Kent Brushes är bra för att både borsta, dra och forma ditt skägg. Särskilt om du blåser det torrt och använder värme från en hårfön. Rundborsten visas i produktkarusellen ovan och finns i flera olika storlekar och dimensioner.

Tips: lägg in en skrubb av skägget någon gång varje eller varannan vecka för att jobba med huden på botten av skägget. Skäggskrubben exfolierar huden, tar bort döda hudceller och annat som lagrat sig i skägget. Ju tyngre stylingprodukter du använder desto större behov får du av att behöva att nu och då göra en djuprengöring av skägget. 

Här hittar du hela SLIQHAQs utbud av skäggvårdsprodukter!

» Läs om hur du får ditt skägg att växa snabbare.

Trygg e-handel
prisjakt
Pricerunner
Svea