Kallvattensrakning

Academy Rakning

Kallvattensrakning

Att raka sig varmt gör att porerna öppnar upp sig och huden värms upp. Att raka sig med kallt vatten har sina fördelar. Det kan vara särskilt skönt på sommaren och kan i vissa fall minska irritation och rodnad. Redan på 1800-talet skrev man om detta fenomen. Häng med och lär dig mer om fördelarna att raka dig med kallt vatten.
Författare: Gustav Burman
Grunden för all traditionell våtrakning är att låta vattnet mjuka upp och förbereda huden. Ett mjukare hudlager gör det lättare för hyvel och rakkniv att glida samtidigt som vattnet också mjukar upp skägget. Konsekvensen blir att skägget inte blir lika hårt och sprött utan mjukare och lättare att skära av. Den effekten fås redan efter att du blött skägget i ca 30 sekunder.

Historia bakom

Att män har rakat sig i både varmt och kallt vatten genom historien vet vi med säkerhet. När det kommer till rakning med kallt vatten finns det källor från 1800-talet som förespråkar just detta. Det är alltså inte bara på gamla kort från krig eller serier på TV som Band o Brothers där vi ser soldater raka sig i bitande kyla. I en publicering 1833 i "The Young Man's Guide" som gav råd till unga män som stod i början av sitt liv kring olika delar och kring kropps- och hudvård. Där målas det upp att många män har upptäckt fördelarna med att raka sig kallt och att det är praktiskt och enkelt. Inget behov av att göra upp eld och värma vatten. 

Sir J. Bannard som är en annan 1800-tals publicist uppmanar alla att raka sig med kallt vatten av både tidsbesparande och undvika olika rakproblem och att huden mår bra av det. Samma tankegångar finns i ett magazin från 1822 "Cottager's Monthly Visitor" att huden blir mer skör och utsatt. 

Den tidsbesparande delen när inte varmt vatten fanns lika tillgängligt på samma sätt som idag med varmt vatten i kran är ett av de starkare argumenten och när inte varmt vatten finns tillgängligt. De hudvårdande fördelarna som författarna redan på 1800-talet hade upptäckt ska vi gå in på lite närmare. 

Kallt möter varmt - vatten möter eld
Att raka sig med kallt vatten känns instinktivt fel och bakvänt, tvärt emot vad du kanske lärt dig? Efter att du läst vidare kanske du ändrat uppfattning och blir nyfiken på fördelarna med att raka sig kallt. 


Vad är fördelarna med att raka sig med kallt vatten?

Den viktigaste fördelen är att du svalkar och kyler ner huden samtidigt som att vattnet gör att huden mjukas upp och skägget också. Det blir inte samma värmeeffekt vilket gör att blodkärlen drar ihop sig något.

Porerna öppnar inte heller upp sig lika mycket och det gör att huden till viss del blir jämnare eller rättare sagt så sticker porerna inte upp lika mycket. Det minskar risken för skärsår.

Om du skulle skära dig blöder du mindre eftersom att de ytliga blodkärlen närmast huden är svalare. Du har säkert märkt vad kallt vatten kan göra när du skurit dig. Blodkärlen drar ihop sig och i vissa fall räcker det för att stoppa blödningen.

Finns det några nackdelar?

Som med allt så finns det en annan sida av myntet. Att porerna inte öppnar upp sig lika mycket gör att du inte riktigt kommer lika nära med din rakning som om du skulle raka dig med varmt vatten. För många är det inte ett problem då du kommer väldigt nära ändå om du använder en säkerhetshyvel, shavette eller rakkniv.

Att raka sig kallt kan för vissa upplevas som mindre attraktivt och komfortabelt. Många gillar inte att frysa. För någon kan den vara skönt att vakna till lite med en kylande effekt i ansiktet. Vi vet hur idrottsmän använder kyla för att lugna, läka och aktivera kroppen efter träning. En viss tillvänjning kan behövas. Det är lite som att duscha kallt. 

Splash rakning med Rocca säkerhetshvel och rakborste
Att raka sig med kallt vatten gör att du kanske inte kommer riktigt lika nära, men med säkerhetshyvel och kniv räcker de för de allra flesta. 

För vem är passar det att raka sig kallt istället för varmt?

Det första svaret är att det passar alla. Och det andra svaret är att det vem du inte förrän du provat. Òm du gillar att raka dig med vatten och lödder är det givet att du ska prova och känna på skillnaden och jämföra med att raka sig varmt.

För den som har känslig hy kan kallvattenrakningen vara ett bra alternativ för att minska rodnad och irritation. En del upplever att huden lätt blir torr av en varm dusch eller varmt vatten. Där kan en rakning i kallt vatten göra underverk för huden. För dig som lätt får torr hy kan det vara värt att testa att raka sig svalare och inte hetta upp huden i ansiktet med varmt vatten. 

När sommarvärmen slår till är det skönt med svalka. Att då hetta upp ansiktet med varmt vatten kan då kännas precis tvärtom mot vad kroppen behöver en varm sommardag.

Termometer i stekande sommarvärme
När sommaren är som hetast behöver vi svalka. Därför är det ett perfekt läge att testa på att raka sig i helt kallt vatten.

Tips på svalkande rakningsartiklar när det är varmt

Det är vanligt att menthol finns med på ingredienslistan för rakningsprodukter. Den har en naturligt svalkande effekt och är skön och behaglig på sommarhalvåret. 

Hur gör man konkret när man rakar sig?

Börja med att fukta ansiktet rikligt med kallt vatten. Den förberedelsen kan du göra när du tvättar ansiktet inför rakning. Eller i duschmomentet om du brukar duscha hela kroppen innan du rakar dig.

Ett rent ansikte är alltid att föredra när du rakar dig eftersom smuts och bakterier lätt kan skapa problem på nyrakad hud. Rakningen är ju trots allt en vass egg som till viss del skrapar huden och även kan skapa mickro-skärsår som du inte der med blotta ögat.

När du ska raka dig med kallt vatten kanske inte riktigt tvålen eller krämen löddrar lika bra. Du kan få använda lite mer tid och energi med att bygga upp ett bra lödder. Det kan du göra i en skål eller direkt i ditt ansikte.

Istället för att använda varmt vatten kör med rakt av med kallt vatten. Skölj med kallt vatten mellan omgångarna du löddrar och rakar dig.

När du är klar sköljer du precis som vanligt ansiktet med kallt vatten. Tänk på att få bort alla rester av lödder och tvål från ansiktet. Även det kan ta lite längre tid då vattnet är kallt. 

Avsluta med en aftershave splash och aftershave balm. Om du brukar reagera på alkohol, använd du en aftershave kräm och skippa den alkoholbaserade aftershave lotionen. Ett annat sätt att försäkra sig om att alla rester från rakningen har lämnat huden är att använda en bomullsrondell med ansiktsvatten eller aftershave. Då fastnar tvål och annat i rondellen.

Tips på fortsatt läsning: Känslig hy vid rakning och Hudvårdsprodukter för känslig hy.
Trygg e-handel
prisjakt
Pricerunner
Svea