Kan man få skägget att växa snabbare och tjockare?

Academy Skägg

Kan man få skägget att växa snabbare och tjockare?

Ett stort och maffigt skägg är i många kulturer världen över en symbol för styrka, visdom och manlighet. Det tar lång tid, hår växer i snitt 1,25 cm per månad, och kräver tålamod för att odla ett helskägg. Om man nu tycker att det går för långsamt eller att skäggväxten är för fjunig, vad finns det för sätt att påskynda eller förbättra skäggväxten?
Författare: Sven-Anders Bergström

Först och främst behöver vi påpeka att inga av metoderna nedan är vetenskapligt bevisade. Det är metoder och tillvägagångssätt som män tipsat andra män om. Metoder som verkar fungera och är enkla att pröva på egen hand. Alla kan inte odla helskägg då skäggväxten beror mycket på gener och hormonnivåer/testosteron. Men visst finns det saker att fundera över och produkter som kan göra ditt skägg både fylligare och med en annan volym. Men att en majoritet av alla kan odla skägg - det är solklart.

Tänk på detta när du ska börja odla skägg

Det första är viljeinriktningen. Kanske har du sett någon närstående som helt plöstligt börjat odla sitt skägg och du har snappat upp hur snyggt det blev. Vilken förändring och kraft med eller utan skägg får. Eller har du kanske sett någon på bild eller på nätet som du tycker ser ut att ha ett läckert skägg. Viljan att odla är grunden. 

Det näst viktiga som visionen eller viljan är just beslutsamheten. Att vilja det dag ut och dag in. Att inte tappa sugen när det inte solskensdagar. Skägget kanske ser risigt ut. Kanske kliar eller på annat sätt känns besvärligt. Tålamodet är helt avgörande - oavsett hur kraftig eller svag skäggväxt du har. 

Under vägens gång - tänk på att slutreslutatet inte alltid märks förrän du börjar komma en bit in i skäggodlandet. Genom att omsom låta skägget växa och omsom trimma och hålla efter det - maximerar du din skäggupplevelse och ditt avtryck. Att göra det bästa du kan i varje delmoment. 

Ta hjälp av produkter som minskar klåda och irritation. Ta också hjälp av proffs och barberare som kan guida och skulptera under vägens gång. Hitta en skäggkompis - en resa som ni kan göra tillsammans. Ha bra verktyg i form av sax, trimmer, kammar och skäggborstar. Allt detta kan ni naturligtvis hitta hos oss på SLIQHAQ i vårt sortiment. 

Kom ihåg att resultatet är till viss del visuellt. Det finns trix som gör att du som har fläckig skäggväxt ändå kan få en fin helhet. Det handlar om att ha tydlighet var skägget börjar och slutar. Och att hitta rätt längd som kan överbrygga vissa kalare partier.

Ta hand om din kropp och undvik stress

Det här är ett tips som borde vara i centrum för allt men som kan vara svårt att hålla. Hårets tillväxt är känt att påverkas av hur väl vi tar hand om kroppen. Det är viktigt att äta bra och näringsriktig mat om du vill skynda på din skäggväxt.

För tillväxt behövs proteiner så se till att du får i dig proteinrik mat. Hår är faktiskt ett proteinfilament och då är det kanske inte så svårt att räkna ut att det behövs protein för att bygga hårstrån.

Minska ner på stressen. Stress försämrar kroppens förmåga att fungera optimalt och vi vet att det leder till håravfall hos många män. Det finns flera sätt att minska ner på stressen. Försök att träna regelbundet och se till att du sover tillräckligt många timmar per natt.


Stå emot när det börjar klia i skäggväxten

Förr eller senare kommer huden att börja klia hos den som försöker växa ut ett större skägg. Det är ofta det som gör att många ger upp med att odla sin nya skäggstil och rakar av sig allt igen. Det gäller att vara stark och försöka ta sig förbi de dagar då det kliar som mest.

Ett sätt att underlätta det är att använda sig av skäggolja eller någon form av återfuktare som ett skäggbalsam. Om du bara lyckas ta dig förbi punkten då håren blir tillräckligt långa och mjukare kommer kliandet att avta.

Man i trettioårsåldern med brunt skägg
Självklart behöver du inte vänta tills du blivit en gammal lumberjack som på bilden högst upp. Skäggväxt brukar peaka vid 30 års ålder men långt innan dess kan du både odla och ha glädje av ditt skägg.

Vitaminer, mineraler och kosttillskott för ökad skäggväxt

Hår och naglar delar lite av samma behov för att växa snabbt och tjockt. Du behöver se till att du får i dig tillräckligt av vitaminer och mineraler. För hårtillväxt rekommenderas att man se till att tillgodose kroppens behov av biotin.

Brist på biotin försämrar hårsäckarnas funktion och kan i värsta fall leda till håravfall. Se till att äta bra med grönsaker för att täcka kroppens behov av vitaminer och mineraler. Det kan i vissa fall vara bra att tillföra i form av kosttillskott för ökad skäggväxt.

Zink och vitaminer inom B-gruppen främjar hår- och skäggväxt. Tänk på att huvudhår och skägg skiljer sig åt. Du har säkert sätt män med kal hjässa, men med kraftig skäggväxt. Ta gärna hjälp av profesionella rådgivare kring hårväxt och hud som har kunskap och inriktning kost, hälsa och kosttillskott.

Låt skägget vara om du vill odla helskägg

Glöm uttrycket att hår växer snabbare om man klipper det! Om du vill odla skägg, låt skägget vara i åtminstone 1-2 månader innan du börjar trimma några strån här och där. Det kommer att se lite ovårdat ut ett tag, men den som väntar på något gott.

En del brukar ge upp för de ser att vissa områden på hakan eller kinden inte får några strån. De tänker att det kommer ändå aldrig gå att få till det där perfekta skägget när det inte täcker alla områden.

Men, faktum är att om du skulle kolla närmare på den som har ett helskägg kommer du även där kunna hitta kala fläckar. Det som gör att det ser helt ut är att skäggstråna från närliggande områden fått växa sig så pass långa att de kan lägga sig över det kala eller otäta området.

Hur framångsrikt du når ditt önskade skägg eller hur snabbt ditt skäggväxer kan också ses utifrån hur smarta val du gör under vägens gång. Ju mer du trimmar och tar bort desto större är risken att det tar längre tid att hitta ditt skägg. Av den enkla enledningen att du kanske av misstag trimmar ner eller borst sådant som skulle vara kvar. Att öka skäggväxten blir paradoxalt beroende av hur mycket du minskar den genom att trimma och klippa av strån eller längder.

Huvudhår växer ungefär 1 cm per månad och skägg strax under 1 cm ungefär 9 mm per månad. 

Att inte alls trimma gör att du kanske tappar bort dig på vägen. Inte hittar rätt form eller att du kommer se risig och ovårdad under skäggsparandets gång. Därför gäller regeln - trimma sparsamt och smart. Ju längre tiden går desto mer kan du forma och hitta din slutgiltiga skäggform som du önskar. 

Få ett fylligare skägg

När skägget börjar växa börjar det också att burra och fläta in sig i sig självt. Med tiden täcks också områden med något glesare skäggväxt av de partier där skägget växer frodigare. Det finns några knep för att få ett tjockare och med fylligt skägg. 

  1. Efter att du har använt skäggtvätt och handdukstorkat ditt skägg. Applicera en skäggkräm med stylingfunktion eller en beard tonic.
  2. Borsta sedan skägget och använd en hårfön för att samtidigt aktivera och torka skägget. Andvänd en rundborste som gör att du får grepp om skägget. 
  3. Värmen aktiverar produkterna och torkar också ditt skägg under tiden du formar och bygger maximal volym och fyllighet.
  4. När skägget är torrt kan du sedan applicera skäggvax och skäggpomade för att slutföra stylingen av ditt skägg. Grunden och volymen har du redan byggt upp med dina pre-stylingprodukter i lätt fuktigt skägg. Skäggprodukter som direkt skapar textur och volym till skägget


När du lägger i skäggprodukter som har en inbygd stylingfunktion i lätt fuktigt skägg kommer du in tidigt och kan få styr och form på ditt skägg. Det är just när det torkar som det har en tendens att burra och vara bångstyrigt. När sedan skägget är torrt har du en bra grund att bygga på med andra skäggstylingprodukter för att forma och skapa mer volym och känsla till ditt skägg.

Att bygga volym från grunden gör att du behöver andvända mindre produkt för att uppnå den volym och fyllighet som du vill ha. Än om du väntat tills skägget blivit torrt. Tunga skägg-stylingprodukter kan precis som i hårstylingen ha en viss tendens att tynga ner och gör då skägget onödigt tungt och att det tappar volym.

Det visuella skägget och ögat

Skägget utan spegel eller betraktare är en känsla och den delen är nog så viktig som hur det ser ut. När du ställer dig framför spegeln är du din värsta kritiker. De som betraktar dig in din omvigning har en helt annan förlåtande attityd och ser inte alla saker som du själv kanske till viss del förstorar upp. De kalare partierna eller vad du kanske själv brottas lite med. 

Att borsta och kamma skägget som naturligt vill burra upp sig och bli krulligt är ett bra sätt att få ut din maxinala skägglängd. Dessutom ser det mer vårdat ut. Du kan också låta varja skäggstrå få lägga sig som det själv önskar utan att det ska trasslas ihop med något annat. 

Att det är tydligt vart ditt skägg börjar och slutar gör att ögat ser en tydlig linje. Även om den skulle ha spår av fläckiga inslag. Testa att dra en linje och göra ett uppehåll och sedan fortsätta. Ögat uppfattar det som en linje ändå. En helhet. 

Om du känner dig osäker kan du alltid fråga in omgivning. Det är oftast positivt då de mest troligt kan ge positiv feedback och kan tona ner saker som du på tok har förstorat upp.

Det var allt vi hade att komma med för att hjälpa dig som vill odla skägg snabbare och som ser tjockt och friskt ut. Att börja odla skägg är enkelt, du behöver inte göra nånting. Att odla ett större skägg kräver tålamod, smarta val på vägen och en tydlig målinriktning. 

Kom ihåg att det är din känsla som är det viktigaste och glöm inte bort att i princip de alldra flesta kan spara ut och ha skägg.

Tips för fortsatt läsning:

>> Så får du håret på huvudet att växa snabbare.

>>  Tips om hur du kan ta hand om och vårda skägget.

Trygg e-handel
prisjakt
Pricerunner
Svea