Känslig hud vid rakning

Academy Rakning

Känslig hud vid rakning

Många upplever att de har känslig hy vid rakning. Men faktum är att det ibland beror på andra saker som vilka produkter eller verktyg du använder när du rakar dig. Det finns alltid saker att tänka på för dig som upplever känslig hy vid rakning.
Författare: Gustav Burman

För dig som har känslig hud är förberedelsen före rakningen extra viktig. Använd rikligt med vatten under hela din rakning. Om du duschar innan så låt gärna din rakolja eller preshave-kräm verka några minuter under tiden du duschar. Tänk på att använda produkter som är särskilt anpassade för känslig hud.

Förberedande produkter som mjukar upp och ger extra skydd
Exempel på raktvålar för känslig hy


Rakvålar kan vara något uttorkande, men det finns bra rakktvålar som passar även dig som har känslig hy. Dessa har en bra återfuktande effekt och ger ett bra skydd och glid när du rakar dig. 

Rakkrämer som kan vara bra för dig med känslig hy


När du väljer rakkräm och produkt att raka dig med kan du ibland reagera på olika ämnen som finns i produkten om du är särskilt känslig. Det gäller därför att försöka att känna om det är produktens formula du reagerar på eller om det är att den inte riktigt skyddar din hy när du rakar dig. 

För dig som är van och vill minska antalet drag på huden


När du sen rakar dig försök att raka dig med lagomt antal drag. Det minskar risken för besvär och irritation. Slant bar hyvlar fungerar bra för känslig hud och du kan även använda shavette. Båda dessa är krävande och aggressiva, men med rätt känsla så gör de underverk.

Ett annat sätt är att tänka mild säkerhetshyvel och ett milt rakblad


Detta alternativ passar dig som inte har kommit igång med traditionell våtrakning och vill undvika riskerna med skärsår som lätt kan ske om du är ovan med en slant bar-hyvel eller shavettkniv. Målet är att få en så mild och skonsam rakning som möjligt. Inte öppna upp för onödiga risker. 

Testa runt bland olika rakblad


Rakbladet som du väljer är av stor vikt och det är bara du som kan avgöra vad som passar dig bäst. Här kan det vara värt att testa runt för att hitta ett rakblad som passar. Det gäller att balansera skärpa och hur mjukt och skonsamt du upplever rakbladet.

Hur vet man om man har känslig hud?

Vad som är en känslig hud eller inte finns det ingen riktigt bra definition på. Man gör skillnad på känslig hud och sensitiviserad hud. Känslig hud är något som man har med sig från födseln och som följer en mer eller mindre under hela livet. Sensitiviserad hud är mer en form av förvärvad känslighet. Den beror på yttre faktorer som vi kan och inte kan påverka. Hit räknas till exempel luftföroreningar, livsstil, stress och dålig kosthållning.

Oavsett vad som är källan till känsligheten är följande symptom något som beskriver en person med känslig hud.

  • Ofta får inåtväxande hår (rakfinnar)
  • Lider av torr hud som kliar
  • Lätt får hudflagor och rödaktiga utslag

Om du känner igen dig i en eller flera av dessa symptom bör du gå igenom dels hur du rakar dig men också vilka produkter du har i ditt badrumsskåp. Det finns vissa märken och produkter som är speciellt framtagna för personer med känslig hud. Efter rakningen bör du använda en mild, återfuktande aftershave balm, gärna en som minskar rodnad.

Aftershave balm för känslig hy


Det kylande och återfuktande momentet är viktigt. All rakning skapar viss irritation. Rikligt med kallt vatten kyler ner irriterad hud och lugnar den samtidigt som du också säkerställer att du får bort rester från raktvål och rakkrämen. 

Läs mer om hudvård för dig med känslig hud. 

Efter rakning behöver huden näring och återfuktning. Ett vårdande aftershave balm gör att huden snabbare återhämtar sig och får nödvändig fukt och näring. 

Trygg e-handel
prisjakt
Pricerunner
Svea