Kliande hår och hårbotten

Academy Hårvård

Kliande hår och hårbotten

Håret är en viktig del av vår person. Vi vill gärna se fina och och ha en frisyr som passar oss. Det värsta som kan ske är när det kliar i håret och hårbotten. Orsakerna till klådan kan vara många. Läs mer om hur du kan få bukt på klådan och förstå något av vad som kan gömma sig bakom.
Författare: Gustav Burman
Innan vi närmar oss ämnet behöver vi tänka på att klåda i hårbotten kan ha medicinska eller andra kroppsliga orsaker som är mer lämpade för sjukvården än för den egna personliga hygienen. Men det finns mycket du kan göra för att lindra klåda och ge ditt hår och hårbotten bästa möjliga miljö. 

Orsakerna till klådan kan bero på bland annat:

  • Psoriasis i hårbotten. 
  • Mälleksem (seboroisk dematitis) eller vanligt mjäll.
  • Löss, skabb eller svamp. 
  • Allergisk reaktion på något eller någon produkt eller någon form av kontakteksem. 
  • Stress eller andra hudsjukdommar. 
  • Torr hårbotten är också vanligt.

Mössa av

På vinterhalvåret bär många mössa och på sommaren kanske hatt eller keps. Att konstant ha något på huvudet skapar en instängande effekt på håret och hårbotten. Det kan vara en källa till klåda och irritation när fukt och svett blandas med hårprodukter. 

Låt därför ditt hår få luftas regelbundet. Bär du mycket keps. Låt den ligga ibland och låt håret för luftas igenom ordentligt. Tänk på att inte sätta en keps eller mössa direkt på fuktigt hår i onödan. Då får du direkt en fuktig miljö där svamp och annat kan trivas och gro. 

Avlagringar i hårbotten

Smuts och tunga hårstylingprodukter kan snabbt bilda avlagringar över tid. Det är inte alla hårprodukter eller all hårstyling som bygger på lager av rester i botten på håret. Men en del produkter har en tendens till att vara svåra att tvätta ur håret. Vattenlösliga hårstylingprodukter brukar lätt gå att tvätta ur. 

För en del blir dessa avlagringar en källa till klåda och irritation därför att de täpper till och ligger och irriterar hårbotten. Inte alla hårschampon lyckas få helt rent vid en första schamponering. Ett sätt att råda bot på det är att schamponera två gånger. Där du mellan varven sköljer ur håret. 

Karl som sitter i salong med hårstylingprodukter i fronten
Tunga hårstylingprodukter kan lätt skapa avlagringar i både hår och din hårbotten. Därför är det bra att rengöra hårbotten och ditt hår med en djuprengörande produkt för att få bort resterprodukter och föroreningar.

Det finns speciella djuprengörande schampon för håret. Tanken med dessa är att blanda in dem regelbundet i din hårvårdsrutin någon gång i veckan. Just för att få till en riktigt rengöring på djupet och på allvar göra hårbotten ren och fräsch igen. Skrubbschampot är ett schampo och skrubb i ett som polerar håret och hårbotten för att dels få upp lyster på trött hår, men också för att skrubba skalpen fräsch från smuts.

Att använda en schampoborste gör att du kan mekanisk jobba in ditt schampo i hår och hårbotten utan att du behöver slita på finger toppar och händer. Få saker är så skönt och livgivande skrubba lite lagom i hårbotten. 

Djuprengörande schampoprodukterAtt kombinera djuprengöringen med vårdande hårschampon och inpackningar kan vara ett bra sätt att dels bli av med avlagringar och sedan låta milda produkter ta hand om de övriga dagarnas hårvård och hårtvättande. 

De lite kraftiga schampon som blåser ut rester av stylingprodukter och smuts kan vara lite starka och irriterande i sig. Därför får du prova dig fram vad som passar just dig. 

Vårdande hårschampo- och balsamprodukter


Låt milda och vårdande schampo och balsamprodukter vara basen i din hårvård. Dessa är skapade särskilt med tanke på att minska irriation och klåda. Vissa har också en svalkande och kylande effekt av eukalyptus som kan kännas extra bra. 

Behandla klåda i hårbotten

Att undvika produkter som du reagerar på eller upplever skapa klåda och ett kliande hår är ett bra sätt att förebygga. Kylande hårvatten eller hårlotion är ett lätt och praktiskt sätt att behandla både ditt hår och din hårbotten. 

Morgans Pomade som gjort sig ett namn sedan 1873 har en kylande hårbottensbehandling Cooling Scalp Treatment som är baserad på oljor från eucalyptus, rosmarin och lime. Rikt på svavel som brukar kallas "naturens naturliga skönhetsmineral" för just sin anti-inflamatoriska och läkande effekt på hud. Just den produkten är skapad för kliande hårbotten bland annat.

För dig som rakar ditt huvud med hyvel finns förebyggande aftershave som förebygger klåda och irritation efter rakning. 

Vill du läsa mer om mjäll och få tips om hur du kan hantera hårmjäll läs mer här!
Trygg e-handel
prisjakt
Pricerunner
Svea