Kliande skägg

Academy Skägg

Kliande skägg

Skägg som kliar har nog de allra flesta killar upplevt någon gång. När man bestämt sig för att spara ut kan det kliande skägget vara det som gör att man avbryter det hela och rakar sig igen. För att veta hur man ska motverka det måste vi först veta varför det kliar.
Skrivet av: Gustav Burman

Innan vi går vidare i ämnet, hur många har inte gett upp sin skäggväxt och inte orkat spara ut tillräckligt mycket av just detta kilande skägg.

Direkt efter rakning när skäggstubben börjar växa ut är det yttre lagret av döda hudceller borta. Det försvann i samband med rakningen. Skäggstråna kan lätt tränga upp genom huden.

Efter några dagar har lagret med döda hudceller hunnit bli tjockare och ligger som en hinna för befintliga skäggstrån och nya att tränga igenom. Då kan det klia.

Lufta när skägget kliar

Huden behöver luftas och med långa skäggstrån minskar ventilationen. Ett långt skägg leder till att det kan bli varmt och fuktigt närmast huden, något som lätt leder till en kliande skäggbotten. Långa skäggstrån har också en tendens att böja sig tillbaka och röra vid ansiktshuden igen, vilket också upplevs som en kliande känsla.

Den som kämpar med att spara ut sitt skägg och vill ha lindring mot klåda kan använda bra skäggprodukter som till exempel skäggbalsamet från Proraso. Det är skapat för att just lindra klåda och irritation. En fördel med just denna lotion är att den inte är lika fet som en skäggolja utan mera lätt i konsistensen.


Undvik en fet känsla med en lätt beard lotion som Proraso Wood & Spice. Kan borstas in i kortare skägg med mjukare skäggborste.

Mera medel mot kliande skägg

Nu när vi vet varför det kan klia så hemskt i skäggbotten ibland är det lättare att göra något åt det. Ett sätt att förbättra ventilationen ner till skäggbotten är att borsta skägget med en bra skäggborste. Något som också blir bättre med borstning är att det stimulerar huden att producera mjukgörande oljor och döda hudceller lossnar lättare.


Skäggborstarna finns i olika längder och material samt styvhet på borsten. Styvare och längre strån når ner djupare i kraftigare skägg. Men blir lite rivigare mot huden under istället.


En torr hud kan du motverka genom att undvika uttorkande tvålar. Använd en mild ansiktsrengöring och/eller skäggschampo som inte verkar uttorkande på huden. Undvik svamp genom att använda en skäggolja med svamphämmande ingredienser som t.ex. Beard Elixir från Recipe for men.

Både huden och skägget mår bättre av fuktighetsbevarande och vårdande oljor. Prova en skäggolja med en doft du tycker verkar spännande. Det finns många fina att välja bland. Kika på våra skäggoljor här.Tumregeln är fördel skäggolja för större skägg och nackdel just för den feta känslan på kortare skägg och skäggstubb. Där kan skägglotion eller skäggkräm vara ett bätte alternativ. En populär skäggkräm är Gordons Cream Conditioner.

Seborré i skäggbotten

En kliande skäggbotten kan vara ett symptom på seborré (sebboroiskt eksem, mjälleksem), en överproduktion av talg. Det påminner en del om psoriasis, rosacea och är besläktat med akne. Ofta kan man se att huden är glansig, röd och ser lite oljig ut.

För att komma tillrätta med seborré behövs behandling som dämpar talgproduktionen.

Tips på vidare läsning:

>> Skäggsvamp och hur du förebygger det.

>> Kliande hår och hårbotten

Trygg e-handel
prisjakt
Pricerunner
Svea