Kraftig skäggväxt

Academy Rakning

Kraftig skäggväxt

Kraftig skäggväxt är genetiskt och kan både innebära att skägget växer snabbt, är tjockt och starkt, men också att det helt enkelt kräver sitt jobb att raka av det på ett behaglig sätt. Om du har kraftig skäggväxt bör du undvika tjocka rakoljor och istället använda lättare oljor. Här hittar du tipsen för att raka av den kraftiga stubben. 
Författare: Gustav Burman

Vattnet mjukar upp och försvagar skäggstrået

Det är ingen hemlighet att vattnet är magi för en bra rakning, inte minst för dig med kraftiga skägstrån. Dessa behöver mjukas upp och där kommer vattnet in och gör skägget mjukare. Att kombinera vatten med en preshaveprodukt, antingen som kräm eller som rakolja, bidrar till att mjuka upp huden och ge ett bra glid och samtidigt lyfta skäggstrået. 

Tyvärr är det inte alltid att kraftig skäggväxt går hand i hand med tålig och okänslig hy. Ibland kan det vara precis tvärt om. Det ställer höga krav på just det förberedande momentet. Det är viktigt för alla som vill ha en behaglig och enkelt rakning, men oumbärlig för dig som får kämpa mot robust skäggstubb. 

Massera in preshaveprodukten i ansiktet och låt den få tränga in i skägg och hud. 

Inzoomad skäggstubb som fuktats med vatten
Att vara begåvad mer kraftig skäggväxt kräver extra insatser för att du ska få en skön och effektiv rakning. Inte minst om din hud under också är känslig. Att fukta huden ordentligt mjukar upp skäggstrået och gör det lättare att raka av. 

Addera ett bra lödder med rakborste

Rakborsten har en hudvårdande effetk på huden när den blandar vatten med rakkräm eller raktvål. På ingredienslistan på många krämer och tvålar finns just det som mjukar upp och förbereder huden för rakning. Ta god tid på dig och låt borsten jobba med huden och leverera det där krämiga och rika löddret som blir när du får till den optimala mixen av vatten och rakmedel. 

Rakborsten lyftet också skäggstrået och löddret adderar glid och skygg när du sedan rakar dig. Just detta glidet och skyddet kan vara extra viktigt för dig som behöver raka dig med vassa rakblad och vassa rakdon. 

Rakborstar och säkerhetshyvlar på rad
Rakborsten tillsammans med kräm eller tvål gör underverk för att förbereda, lyfta och mjuka upp skäggstråna. Ta god tid och låt vattnet blandas väl och jobba in löddret ordentligt i ansiktet. 

Rakningsmomentet

Eftersom stubben är kraftig behöver du ett vasst rakblad eller en skarp rakniv. Den andra delen är att du behöver ha en vinkel och attack som gör att du får en bra klipp när du rakar dig. Med en rakkniv eller shavette får du det i princip per automatik. Undvik skrapning och gå med låg vinkel in mot ytan som ska rakas. 

Om du använder en säkerhetshyvel behöver du ibland gå upp växel på de justerbara hyvlarna eller välja en rakhyvel som per automatik har en aggressivare inställning och konstruktion. Rakhyvlar med öppen kam och slant bar hyvlar fungerar bra. Rakhyvlar med öppen kam ger en närmare rakning. Slant bar hyveln är också bra för den som har kraftig skäggväxt och känslig hud. Dock bör man vara försiktig med slant bar hyvlar eftersom dessa är mer aggressiva än vanliga hyvlar.

Om du använder en justerbar hyvel så kan du i första rakomgången raka på en låg nivå och sedan repetera samma drag igen fast då på en högre nivå. Det gör att du kan få en bra reduktion av ditt skägg trots att du rakar dig medhårs. När du sedan ska finputsa det sista så kan du gå tillbaka till en mildare nivå.


Shavette och rakkniv ger dig total kontroll över eggen och vinkeln mot huden. Det kan vara en fördel vid kraftig skäggväxt eftersom du får en kraftig reduktion av ditt skägg när du rakar dig med kniv. Valet av rakblad är särskilt viktigt om du har kraftig skäggväxt. Det gäller att rakbladet är vasst nog att orka skära sig genom den kraftiga stubben.

Ett tecken på att din egg är för slö är när det sliter och drar i ditt skägg istället för att klippa av det. Om du har kraftig skäggväxt så krävs en viss bestämd rörelse särskilt när du närmar dig det tjockare partierna av skäggväxt kring exempelvis hakan.

Precis som i fysiken är det massa gånger hastighet. Ju lättare din hyvel eller kniv är desto mer fart och tvärtom. Lägg sedan till skärpan och bladvinkel som också är en dimension.

Säkerhetshyvlar med öppen kam har ett huvud som är designat för att kanalisera den kraftiga stubben mot eggen. R41 som syns på bilden är en av de mest kända och populära rakhyvlarna med öppen kam.

Tänk på att du oftast skär dig om du trycker för hårt mot huden eller om det blir ett ojämnt drag när du rakar dig. Alltså att eggen bromsas upp och sedan accelererar igen. Om olyckan skulle vara framma stoppar du snabbt blödningen genom att använda ett alunstift eller en alunsten.

Trygg e-handel
prisjakt
Pricerunner
Svea