Lär dig raka med rakkniv

Academy Rakning

Lär dig raka med rakkniv

Många drömmer om att kunna raka sig med kniv precis som man i alla tider rakat sig. Det kan kännas svårt att veta var du ska börja. Här har vi en guide som på ett enkelt sätt visar hur du kan komma igång att lära dig konsten att raka dig med rakkniv.
Skrivet av: Gustav Burman

För dig som redan är fast besluten att lära dig raka med traditionell rakkniv kan du i steg 1 köpa en rakkniv i den prisklass som känns rätt för dig. Det som skiljer dyrare rakknivar från billigare inom samma varumärke är framförallt hur påkostat handtaget och utsmyckningen är.

Kvalitén på stålet är i många fall detsamma oavsett prisklass. Rakknivar från Ralf Aust eller Wacker har god kvalité på alla sina knivblad.

För dig som inte riktigt vet om knivrakning är något för dig så finns det prisvärda alternativ som gör att du kan komma igång och på så vis får ditt intresse, din förmåga och investeringar komma eftersom. Vi kommer kommer att fokusera på enkla och prisvärda alternativ för dig som vill smyga igång och låta knivrakningen får växa fram i just denna artikel.

Knivrakning kräver övning och ger belöning

Ingen rakare föds med förmågan att raka sig obehindrat med kniv. Det kräver både tålamod, övning och tid. Därför är det klokt att dela in detta projekt i olika delar. Risken blir annars att du griper efter för mycket på en och samma gång och istället hamnar i ett läge där du av olika anledningar ger upp.

För den som lyckas lära sig att raka sig med rakkniv belönas med den enligt många ultimata rakningsupplevelsen, både när det gäller känsla och kvalité. Inte minst den historiska aspekten att veta att många under flera tusen år har med olika verktyg och ett skarp egg låtit stubben falla av.

Stålet sjunger när skäggstubben klipps av och ljudet från shavetten gör att alla sinnen finns med. Du hör hur du rakar dig, du ser eggen och känner den totala kontrollen över vinkeln och knivbladet och du känner resultatet mot din hud.


Rakning med kniv passar för alla. Den skäggige får ett verktyg för att hitta snygga linjer och distinkta övergångar - den slätrakade en fantastisk nära rakning med 100 % kontroll över eggen.

Många upplever att rakningsproceduren är nästan lite meditativ och ger ett sort inre lugn. Du kopplar bort vad som händer runt ikring och får en stund för dig själv. Just själva fokuset blir extra påtagligt då du hanterar en rakkniv eller shavette.

Då är det bara den vassa eggen i nuet som gäller. Det finns inget utrymme att fundera över något annat. Det i sig är något sunt och ger harmoni, en koncentration av energi som blandas av underbara dofter och upplevelsen i sig.

Minsta möjliga drag över huden med så få blad som möjligt ger den minsta risken för irritation. Därför är rakkniven per definition egentligen grunden till att rakning eftersom det handlar om att möte skäggstrået med en vass klinga, med rätt vinkel och med produkter som både mjukar upp skägg och hud.

Knivrakningen är fenomenal i skäggreduktionen, det vill säga att se rakningen som ett sätt att reducera skäggväxten i steg istället för att tänka att all skäggstubb ska bort på ett drag.

Så här kommer du igång

För att enkelt komma igång med knivrakning så rekommenderar vi att du köper en shavette och en säkerhetshyvel. Shavetten är en rakkniv som kan använda samma rakblad som säkerhetshyveln. Det gör att du alltid har en rakbladsvass egg som du byter ut när du upplever att den rakbladet tappat i skärpa.

Hemligheten med att kombinera shavettkniven med säkerhetshyveln är att du låter din erfarenhet och ditt muskelminne att successivt växa in i den nya uppgiften. En annan bra sak är att om du inte skulle landa i att rakning med kniv är den lösning som du söker, så får du en riktigt fin rakning med säkerhetshyvel och har på så vis en bra reträttväg och lösning att gå till.

En shavette och säkerhetshyvel kan du får för strax över 100 kr och många säkerhetshyvlar för runt 300 kr håller en hel livstid. Självklart fungerar dessa steg nedan utmärkt med viss modifikation för dig som köpt en riktig rakkniv och kombinerar den med en säkerhetshyvel.

3 steg för att lära sig rakteknik

1. Börja med att ”raka dig” utan rakblad i din shavette så att du får en känsla för hur du kan hålla den och hur du kan se hur du använder den. En av utmaningarna är att kunna se eggen och huden du ska raka dig. När du är redo är det dags att ladda shavetten med ett rakblad.

Börja att raka dina kinder med shavetten. Kinderna är lättast att börja med eftersom dessa ytor är relativt plana och det är enkelt att se vad du gör. Använd din dominanta hand som för många är högerhanden. Raka båda kinderna medhårs och med samma hand. När det är gjort så rakar du resten av ansiktet med säkerhetshyvel eller den rakhyvel du brukar använda.

2. Låt huden vila någon dag och när du rakar dig nästa gång så kan du prova att raka kinderna medhårs och använda höger och vänster hand. Du märker att när du använder olika händer så får du en annan synvinkel och för och nackdelar. Raka resten av ansiktet med din rakhyvel.

3. Den tredje gången du rakar dig så tar du det ett steg längre och rakar lite mer av ditt ansikte med din rakkniv eller shavette. Till slut kommer du märka att du helt plötsligt rakar hela ditt ansikte med din kniv.

Muskelminnet och din erfarenhet gör att du för varje ny gång har tagit ett steg längre i dina färdigheter. Egentligen handlar processen om att både muskel och gärna aktiveras. Ju mer du repeterar en rörelse så ökar precisionen i just rörelsemomentet. När du gör varje steg lagom utmanande så kommer du sakta men säkert att hitta de rätta vinklarna och den bästa strategin för att raka ditt ansikte.

Kombinationen att du hela tiden känner och till viss del ser hur du rakar dig med rakkniven gör att du snabbt ger hjärnan feedback på din rakning både när de fungerar optimalt eller om du skrapar och sliter för mycket på huden.

Hela vårt sortiment av rakknivar hittar ni här!

Lär dig mer om rakknivens grunder och olika typer knivar i vår fördjupningsartikel. 

Trygg e-handel
prisjakt
Pricerunner
Svea