London Craft Week 2024

Academy Rakning

London Craft Week 2024

London Craft Week 2024 gick av stapeln i Maj med mer flera hundra olika utställare. Bland annat Mühle, Jaeger-LeCoultre och flera världskända och mindre kända varumärken.
Författare : Gustav Burman
Utställningen gick av stapeln i maj 2024 och hyllar både brittisk och internationell kreativitet med mer än 1000 st etablerade designers, skapare, konstnärer, varumärken och gallerior.

En inspirerande utställning i att skapa något som separerar det utmärkta från det bra. I Jaeger-LeCoultres butik skapades art deco-konst på deras berömda klockmodell Reverso.

Mühle Meissen rakset
I samma anda som JLC, att skapa konst tillsammans med funktion, ser vi Mühles limiterade handmålade porslin från Meissen. Mästerligt hantverk från Saxen i Tyskland.

Här kommer bilder och intryck från Mühles bidrag där de visade hantverket bakom att göra en handgjord rakborste från grunden med traditionella metoder som används än idag.

Christian zoombild
Christian representerade Mühle tillsammans med Mühle UK i deras butik i Carnaby London.Stegen för att skapa ett rakborstehuvud
Processen att skapa ett rakborstehuvud för hand är precis densamma idag. Ett hantverk som gått i arv i generationer och från person till person. Kvalitén och finishen på en handknuten rakborste är enastående.

I Mühles sortinent finns både handgjorda knutar för de dyrare serierna och maskingjorda rakborsteknutar för entry-level serierna.

Christian tillverkar en borstknut
Hårfiber vägs upp på våg för rätt mängd hår för just det materialvalet (syntet eller naturhår) och naturligtvis också beroende på storlek på borstknuten.

Metallröd med perforering för att fånga upp hårfiberna
En metallcylinder med många hål i botten hjälper till att forma borsthuvudet. Med handknackning packas knuten som sedan lindas med tråd, kammas, binds ihop och sätts i en form för att sedan limmas i knutens botten.


Christian visar upp sitt verk
I sina unga år spenderade Christian tid på att jobba i produktionen. Han har bundit många rakborstar under de år han jobbade operativt i produktionen tillsammans med personalen. Ett hantverk han ser tillbaka på och uppskattar än idag.

Gustav testar att tillverka ett rakborstehuvud
Riktigt inspirerande att testa att göra en egen hårborsteknut. Kan sägas att det är svårt och tar säkerligen lång tid att få till både fart och finish. Ett hantverk att handbinda borstknutar till rakborstar.

Head barber Mühle Store London
Head barber i Mühles butik höll en genomgång över traditionell våtrakning med rakborste och säkerhetshyvel live. Bär en svensk våga-keps kvällen till ära. Fick skärpa upp linjerna och putsa goate på undertecknad som uppvärmning innan kvällen drog igång på allvar.

Montrar i Mühle Store London
Har ni vägarna förbi London är det väl värt ett besök i Mühles butik som ligger i centrala London, Carnaby. På bilden ser ni montrar med både nutida verk och historiska rakborstar från svunnen tid.


Christian utanför Mühle Store London
En märkbart nöjd Christian efter kvällens show. London Craft Week klingar extra väl när Mühle samma månad fick Monocle Design Award för sin nya fabriks- och produktionsbyggnad. Ett av många priser som Mühle fått genom åren. Red Dot Design för Hexagon-serien för er som minns bakåt i tiden.

Inspirerande och häftigt att det går att kombinera traditionellt hantverk med en modern touch och inriktning. Både att förvalta och bevara men också att förnya och skapa relevans i den tid vi lever i just nu.
Trygg e-handel
prisjakt
Pricerunner
Svea