Motverka statiskt elektriskt hår

Academy Hårvård

Motverka statiskt elektriskt hår

Statiskt elektriskt hår skapar problem och ställer till det när vi ska styla, föna och forma håret. Statiskt hår känns mindre bra och gör att vi tappar kontrollen över håret. Lyckligtvis finns det många sätt du kan motverka detta som kan ge en stor effekt i slutändan.
Författare: Gustav Burman
Statiskt elektricitet uppkommer när ofta torrt hår gnids mot något. Det behövs ibland bara att du borstar håret eller kommer mot en tröja och vips är håret elektriskt och flygigt. Det är håret som laddas positivt då elektroner slits loss mot materialet som det gnids mot. Materialet blir negativt laddat och spänning uppstår mellan dessa. 

Statisk elektricitet försvinner snabbare om det är fuktigt ute. Men är det torrt klimat uppstår och varar den statiska elektriciteten längre. Detsamma gäller för ditt hår om det är torrt. Vissa personer har generellt lite lättare än andra att få elektriskt laddat hår. Ju längre håret är desto vanligare blir fenomenet ofta. Vissa tyger och material skapar också lättare laddning som exempelvis en tjock stickad tröja eller kläder i syntetmaterial. 

Klassika husmorsknep för att undvika att dina kläder laddas statiskt är att exempelvis sätta en säkerhetsnål någonstans på plagget som ska torka efter tvätt. Detsamma gäller att hänga på metallgalje som också fångar upp och leder bort det statiska. Sköljmedel eller ättika fungerar också samt att lufttorka kläder. 


Tänk rätt när du tvättar ditt hår

Fukt är nyckeln för att minska risken för elektriskt hår. Återfuktande schampon brukar gärna ha med ordet "moisturising" som betyder att det tillför fukt till håret. Dessa schampon kan innehålla botaniska ämnen med unika egenskaper som bidrar till ett mindre torrt hår. 

Återfuktande schampon mot statiskt hår

Schampon som tillför fukt öppnar upp hårstrået och rengör håret samtidigt som det inte lämnar håret torrt och sprött efteråt tack vare en formula som ger håret näring och fukt.

Hårbalsam som adderar fukt till håret

Är du den som kanske hoppar över balsamet? Balsamet stänger hårstrået och gör håret mer lättarbetet och mindre torrt och frissigt. Balsam har ofta vårdande ingredienser som efter hårtvätten tillför fuktighet och närande ämnen som håret behöver för att kännas och må bra.

Ett fuktgivande balsam kan vara en av nycklarna för dig att minska risken för statisk elektriskt hår.


Antistatiska hårborstar


Hårborstarnas friktion skapar lätt staticitet i håret. Hårborstar laddade med antistatiska nylonfibrer minskar risken och effekten av detta. Eller andosite kvarts som Kents stylingborstar är utrustade med.

Antistatiska kammar av karbon


Karbonkammar som är gjorda av kolfiber har silverjoner som eliminerar statisk elektricitet. Detta gör karbonkammarna helt fria från statisk elektricitet.

Välj rätt värmeverktyg och anpassa värmen

Värmeverktygen hjälper till att styla och forma håret som vi önskar. Samtidigt torkar värmen ut håret. Att välja en plattång där du kan reglera värmen är bra på många sätt. Det både minska slitaget på håret samt torkar ut håret mindre.

Hårfön och stort hår
Ett bra verktyg kommer också upp i värme snabbt för att minska tiden du använder värmeverktyget. Rätt värme och temperatur ger den effekt du vill ha. 


Hårfön med kalluft är ett bra sätt att minska risken att håret torkar ut eller slits i onödan. Det finns också plattänger med vattenånga som håller fuktigheten i håret när du plattar det. Eller plattjärn med kalluftsflöde för att kyla ner håret och sätta lockarna bättre.
 

Skydda håret med produkter i fast och flytande form som också kan återfukta

Skydda håret med stylingprodukter i fast och flytande form. Några droppar hårolja kan göra stor skillnad. Det samma gäller hårvatten som också gör håret smidigt och lättstylat. Värmeskydd i form av olika sprayer är också bra när du använder värmeverktyg.

Groomingsprayer är lätta att använda då det både tillför fukt och textur till håret. Du får lite av effekten av saltvattenspray men istället för den torra känslan får du en mjukare feeling och flow. Dessutom är de perfekta att både bygga volym och ge naturlig glans. Väl passande till torrt, tunnt, flygigt skandinaviskt hår där åren kanske ockå har gjort att stråna blir färre och färre. 

Vårdande produkter kan vara allt ifrån hårolja, hårvatten, värmeskyddsprayer eller groomingsprayer. Stylingprodukter kan också ha vårdande effekt i form av minskad torrhet i håret.

Sammanfattning

Statiskt hår drabbas vi av lite nu och då. Särskilt i torrt klimat och under vinterhalvåret. Sköljmedel och trix för kläder kan göra skillnad i vardagen.

Att tillföra fukt är viktigt för att motverka statiskt elektricitet i håret. Återfuktande schampo och balsam är grunden. Att använda antistatiska kammar och hårborstar minskar staticiteten.

Värme torkar ut håret. Välj värmeverktyg av kvalié. Gärna med keramiska element, justerbar och exakta temperaturer. Cool-shoot med direkt kalluft är utmärkt.

Värmeskyddsprayer, hårolja, hårvatten och groomingsprayer gör stor skillnad för att både skydda, ge näring och lyster till ditt hår. Ibland kan du få flera effekter i samma produkt - kombination av styling och vårdande effekt.

Exprementera med olika åtgärder för att minska statiskt hår. Ibland kan många mindre delar ge en stor total effekt i slutändan. Varmt lycka till!
Trygg e-handel
prisjakt
Pricerunner
Svea