Mühle Beard Care - Skäggvårdsserie

Produkttest Skägg

Mühle Beard Care - Skäggvårdsserie

Mühle, kanske mest kända för rakhyvlar och andra produkter för våtrakning, har nu tagit sig an det faktum att alla män inte trivs slätrakade och lanserar en linje med skäggvårdsprodukter åt oss. Mycket välkommet! Vi kikar närmare på dessa här. 
Författare: Anders Ringnér
Mühle har funnits i "eviga tider", närmare bestämt sen krigsslutet. Firman ligger i det tyska borst-och-penseldistriktet (ja, det finns ett sådant!), nästan på gränsen till Tjeckien. Mühle har en spännande historia, både som privat företag, volkseigener Betrieb under den senare DDR-tiden och nu åter i privat ägo i samma familj, Müller, som grundade firman. (Därav namnet, förresten, Müller betyder ju mjölnare och eine Mühle är en kvarn. Firmamärket utgörs än i dag av väderkvarnsvingar.)

Vad gäller rakning hör märket till ett produktsegment med högre kvalitet - verklig tysk precision - och det är uppenbart så även för oss skäggbärare. Sen länge har firman dessutom haft en ekologisk profil genom Mühle Organic Skincare hudårdsprodukter, och det gäller de här produkterna också. Mer om det strax.

För vi börjar med själva doften, komponerad av Karl-Heinz Bork, en tysk parfymör som tidigare arbetat för Joop, Givenchy och Paloma Picasso. Mühles doft hör till fougèrefamiljen, och följdaktligen är både cederträ och ekmossa viktiga noter här, liksom citrusfrukten bergamott och lavendel.

Karl-Heinz Bork
Karl-Heinz Bork som ni ser på bilden har tillsammans med Christian Müller (en av bröderna som idag driver familjeföretaget) tagit fram doften till Mühles skäggserie.

Klart maskulint för näsan men långt ifrån tungt och besvärande. Den är framträdande men inte provokativ. Min första association när jag premiärprövade var det lansortsgästgiveri dit jag som pojke ibland följde pappa på hans månatliga Lions Club-möten. Tryggt, väletablerat och vuxet. Tanken går till trä, jord, rök och läder.

Blanda olja med doftnoter och doftackord - flaska och pipett
Doften är viktig i skäggprodukter inte minst då det ligger nära ansikte och näsa. Produkterna har en mild och lätt maskulin doft skapad för att inte besvära eller krocka med andra produkter som du kanske vill dofta i form av parfym.

Fyra olika produkter lanseras nu. Först kommer schampoot. Precis som Tabacs skäggschampoo, som jag tidigare prövat, är Mühles väldigt drygt. Även för ett hyggligt stort skägg räcker ett halvt pumptryck. Det löddrar bra men är ändå lätt att skölja ur. Rimligt stark parfymdoft.

Fyra produkter i rad av Mühles skäggvårdsprodukter

Skäggoljan, härnäst, är väldigt lätt och behaglig att hantera. Den baseras på flera vegetabiliska oljor, främst mandel-, kokos och druvkärnsolja. Den absorberas snabbt av skägget och handen förblir torr när man rör skägget bara ett tag senare. Gott upptag med andra ord, det gillar jag.

Skäggolja med droppkork
Skäggoljan kommer med praktiskt droppkork som får en att tänka tillbaka på den klassika AD-droppflaskan med vitamin som barn får. Praktiskt och enkelt. 

Därefter ställs man inför ett vägval. Dels finns en "stubble balm" - en tredagsskäggsbalsam, och dels ett traditionellt skäggvax.

Mühles stubble balm är alltså tänkt främst för ett mycket kort skägg och kommer dessutom att ge näring till skäggbottnen. Jag har använt det även på mitt längre skägg, och det fungerar väldigt bra om man inte behöver vaxets fixerande verkan. Skägget blir i stället väldigt mjukt och följsamt. Balmen innehåller aloe vera, avocado- och vetegroddsolja och - faktiskt - björksav!

Vaxet fixerar bra. Det är ganska grynigt i burken eftersom det kristalliseras, så det krävs att man värmer upp det ordentligt i handflatan. Det är inget problem för mig, jag ger gärna en extra minut för att jobba upp det så det går att hantera, och jag gillar dethär vaxet. Även här är det naturliga oljor och vaxer: kakaofett, ricinolja och bivax främst.

Skäggvax med burken öppen

Alla fyra produkterna kommer i mörka glasförpackningar, vilket gör att det känns än mer påkostat. Om man som jag är lite skeptisk mot mineraloljor och silikoner är Mühles skäggprodukter finemang eftersom de huvudsakligen är naturliga produkter. Sammantaget fyra grejor som känns vara av hög kvalitet med en mild manlig doft som inte sticker ut för mycket.

Alla skäggprodukter är dessutom vegan förutom skäggvaxet som innehåller naturligt bivax. 

Trygg e-handel
prisjakt
Pricerunner
Svea