Nageltrång

Academy Kroppsvård

Nageltrång

Skrivet av: Gustav Burman

Nageltrång är när nagelkanten skär in i huden vid sidan om. Vanligaste stället som drabbas är stortå. Det orsakas ofta på grund av för dålig nagelvård eller för trånga skor. Det finns mycket du kan göra för att själv förhindra uppkomsten men också behandla nageltrång hemma.

3 snabba tips för att undvika nageltrång

  1. Använd en kraftig och bra tånagelklippare. Nagelsaxar är för klena och orkar inte bita igenom tjocka tånaglar.
  2. Klipp naglarna rakt av och försök inte runda av de för att följa tårnas halvmåneform.
  3. Gå i skor med breda tåboxar. Ge plats för tårna att spreta ut i fotnedsättningen. Speciellt viktigt i löparskor.

Ett enkelt test är att ta ut sulan ur skon, ställa dig på ett ben och se hur dina tår sprider sig. Så länge tårna håller sig innanför sulans kant är det bra.

Symptom

Du vet att du har nageltrång när det är svullet och ömt på tån. Det kan också svullna upp och komma vätska.

Behandla nageltrång hemma

Första steget i ett försök att fixa och bli av med nageltrång är att få bort den del av nageln som trycker mot huden. Börja med att mjuka upp fötterna i ett ljummet fotbad. Försök därefter att fila bort den vassa delen av nageln.

För att lättare komma åt kan du använda en liten bit kompress som du pressar in under nagelkanten. När du lyckats avlägsna det skavande ska du badda med vatten flera gånger om dagen.

Nattetid kan du bädda in tånageln i en fuktad kompress. Sätt en strumpa på foten så ligger det kvar hela natten.

Söka vård för besvärligt nageltrång

Om du inte känner att nageltrånget gett med sig efter några dagar eller om det kommer tillbaka ofta, besök en vårdcentral. Det kan krävas en mindre operation för att ta bort hela eller delar av nageln.

Du ska också söka vård genast ifall du upptäcker varbildning och intensiv smärta. Människor som lider av diabetes, nedsatt immunförsvar eller dålig blodcirkulation ska genast uppsöka vård. Ring 1177 för rådgivning.

Trygg e-handel
prisjakt
Pricerunner
Klarna