När ska jag använda skäggborste och skäggkam?

Academy Skägg

När ska jag använda skäggborste och skäggkam?

Skäggkammen och skäggborste hjälper dig att hålla styr på dina skäggstrån och hålla en fin form. När vi duschar blir skägget burrigt och trassligt. Här kommer några handfasta tips för att du ska kunna hitta rätt verktyg för rätt tillfälle och hur du kombinerar användandet av skäggkam och skäggborste.
Författare: Gustav Burman
När vi borstar och kammar skägget vill vi inte att det ska gå tungt eller slita på skägget. Skägget är precis som vilket hår som helst en färskvara som vi vill hålla vid gott liv och vi gör under hela skäggstråets livstid.

Genom att kamma och borsta skägget får vi ut tovor och låter skägget komma fram med sin fulla längd istället för ett trassligt burr. Borstningen av skägget kan också jämföras precis som när vi borstar våra kläder med en klädborste. Det hjälper till att hålla det ren och fräsch. Borstningen stimulerar skäggbotten, luckrar upp lite döda hudceller när borsten når djupt samt transporerar bort smuts. 

Vad skiljer kammen och borsten åt?

Den största skillnaden mellan skäggkammen och skäggborsten är att borsten har en flex som gör att den ger med sig något beroende på vilket typ av borste det är. Den absolut mjukaste är nog hästhår och svinborst, sedan koniska piggar på kuddborste till piggar med mindre flex. Det gör att när skägget bjuder på mer motstånd viket borsten sig och går vidare, det minskar slitaget på skägget. Resultatet blir också en mer naturlig och mindre kammad look. Styvheten i borsten och längden på stråna avgör hur djupt du kommer ner i skägget.

Gordons värmeskäggborste
En värmeskäggborste plattar till skägget och gör det rakar. Den tillför värme fast inte lika aggressivt som en plattång. Den reder ut och slätar ditt skägg att det faller rakare ner med tyngdkraften. Om ditt skägg är fuktigt hjälper det också till att torka det. Kammen är bestämd. Den tvingar skägget igenom mellanrummen och fördelen med det är att du verkligen kommer igenom. Resultatet blir där en mer kammad look. Kammarna har olika bredd och djup och avstånd mellan taggarna på kammen.

Undvik plastkammar i skägget som är gjutna i en plastform. Dessa skapar slitage då det ofta finns kvar en liten skarv genom ett tvärsnitt genom kammen. Den skarven kommer av själva tillverkningsprocessen. De handslipade kammarna har inte detta utan har sågats ut och är polerade för att kammen ska glida genom skägget.


I SLIQHAQs sortiment av skäggborstar finns det både olika storlekar och borstar med både med och utan svinborst - veganskäggborstar och borstar med syntet eller fibrer. 

När skägget är blött och fuktigt

Vattnet mjukar upp skägget, men gör också att det blir burrigt när det torkar. Det är när skägget är handukstorrt som vi vill reda ut det. Här har borsten fördelen eftersom den hjälper till att reda ut skägget utan att det slits. Det är lättare att borsta ett fuktigt skägg än ett torrt.

Skägg och dusch
Redan när du rengör ditt skägg med ett skäggschampo kan du ta nästa steg genom att addera ett skäggbalsam. Motsvarigheten till hårbalsam fast för skägget. Det stänger skäggstrået och gör skägget mjukare och lättare att kamma och borsta. 

Om du använder en skäggkam i detta läget behöver du ta det lite försiktigt. Använd en kam med brett mellanrum mellan taggarna.

Lägg i lite skäggolja eller kanske pre stylingprodukt. Skägget tar lättare till sig produkter som skäggolja när det är fuktigt. Det fungerar ungefär som ett våt trasa jämfört med en fuktig trasa när det kommer till absorbtionsförmåga. En prestylingprodukt eller olja gör att borsten och kammen glider lättare genom skägget vilket har många fördelar. 

Använder du en skäggkam med brett mellanrum mellan tänderna och dessutom tillsätter en olja kan du på ett fint sätt få ut tovor och sådant som kan bildas i burrigt och krulligt skägg. Om du vill forma och räta ut skägget använd en fön och låt värmen bidra till att torka och styla. En skäggolja eller annan produkt tillför fukt till skägget vilket är bra när man drar på värme med en hårfön. Skäggstråna skyddas då också något. 

Både skäggkammen och skäggborsten är utmärkta sätt att fördela produkter i skägget. Risken minskar betydligt för att du överdoserar och hamnar i ett läge där du får för fet känsla och look. 

Skäggborsten är utmärkt för att rengöra skägget. När du använder en skäggolja vet du från skolbänken att lika löser lika. Olja löser olja och smuts på ett fint sätt.

Borsten kommer in och får tag om skäggstrået och borstar bort smuts och orenheter som samlats i skägget. Den har också lättare att exfoliera skäggbotten och huden under. Precis som en ansiktsskrubb. 

Kortare skägg

Ett kortare skägg är ju styvare eftersom det inte har lika långa strån som ett längre. Där kan en mjukare skäggborste vara utmärkt för att borsta både huden och skägget under. En mjuk borsta kan också borsta huden under vilket underlättar att död hud försvinner och andra flagor som kanske bildats i skäggbotten. 

Kort skägg

Har du ett kort skägg kan en tätare kam vara att föredra så att du får grepp om skägget. Handslipade kammar är inte lika vassa och skarp i spetsarna. Det kan annars kännas aningen rivit när kam möter hud. En skäggolja kan lätt lämna en fet känsla om du har en kortare skäggfrisyr. Använd en skäggkräm som lätt absorberas av både skägg och hud. Låt kammen eller borsten fördela ut produkten i skägget.

När du ska tillföra återfuktning till skäggbotten och huden under skägget kan en kräv vara enklare att få ner till huden jämfört med en skäggolja. Kortare skägg är mer känsliga för om du tar lite väl mycket skäggolja jämfört med ett stort skägg.

Sammanfattning

Skäggborsten och skäggkammen är centrala och viktiga när du vill hålla en ren och snygg look för ditt skägg. Kammens bestämda tänder ger vissa fördelar när du ibland vill reda ut ditt skägg och när du vill styla det. Särskilt om du använder tyngre produkter som skäggvax, stylingkrämer eller mustaschvax i skägget. Där är också skäggkammen lättare att rengöra och hålla fräsch. 

Skäggborsten kommer in redan när du vill reda ut och prestyla ditt skägg. En rundborste gör att du får grepp om skägget och samtidigt blir att borsta skägget något mer skonsamt. En borstar look känns också lite mer naturlig istället för en kammar look om du exempelvis använder stylingprodukter och dylikt för att tämja ditt skägg. 

En van skäggvårdare hoppar fram och tillbaka, lika vant som snickare använder hammeren och sågen, mellan skäggborste och skäggkamen när skägget ska ställas i ordning. Detta kan ske flera gånger under tiden du går från handduksfuktigt hår till ett komplett stylat skägg redo att äntra dagen.

En fullt utrustat kam och borstkit hemma kan se ut följande:

  1. En grovtandad kam (handslipad eller i trä), med eller utan handdtag.
  2. Tillsammans med en mindre kam som har tätare mellan tänderna för finare styling och precisionsarbete.
  3. Rundborste för att kunna forma, föna och styla skägget med eller utan skäggtonic.
  4. Värmeskäggborste och du vill platta och göra skägget rakare.
  5. En stor skäggborste med rakt borsthuvud för vanlig borstning av skägget.
  6. En mindre skäggborste som också kan användas för att borsta mustaschen. 

Korta skägg leder till mjukare borsthuvud. Längre skägg - kraftigare och styvare borsthuvud på skäggborsten för att komma ner ordentligt i skägget och få ett bra grepp. 

På kamsidan klarar sig många med en mindre skäggkam med tätare tänder om du har en kortare skäggfrisyr. Medan den som har längre gärna vill ha några olika kammar för att uppnå full effekt och kunna få ut exakt vad den önskar i varje steg i att lägga skägget i ordning.

>> Klicka vidare på länken/taggen "ACADEMY SKÄGG" nedan för att läsa fler skäggrelaterade artiklar.
Trygg e-handel
prisjakt
Pricerunner
Svea