När ska jag använda skäggborste och skäggkam?

Academy Skägg

När ska jag använda skäggborste och skäggkam?

Skäggkammen och skäggborste hjälper dig att hålla styr på dina skäggstrån och hålla en fin form. När vi duschar blir skägget burrigt och trassligt. Här kommer några handfasta tips för att du ska kunna hitta rätt verktyg för rätt tillfälle.
Författare: Gustav Burman
När vi borstar och kammar skägget vill vi inte att det ska gå tungt eller slita. Skägget är precis som vilket hår som helst en färskvara som vi vill hålla vid gott liv och vigör under hela skäggstråets livstid.

Vad skiljer kammen och borsten åt?

Den största skillnaden mellan skäggkammen och skäggborsten är att borsten har en flex som gör att den ger med sig något beroende på vilket typ av borste det är. Den absolut mjukaste är nog hästhår och svinborst, sedan koniska piggar på kuddborste till piggar med mindre flex. Det gör att när skägget bjuder på mer motstånd viket borsten sig och går vidare, det minskar slitaget på skägget. Resultatet blir också en mer naturlig och mindre kammad look. Styvheten i borsten och längden på stråna avgör hur djupt du kommer ner i skägget.Kammen är bestämd. Den tvingar skägget igenom mellanrummen och fördelen med det är att du verkligen kommer igenom. Resultatet blir där en mer kammad look. Kammarna har olika bredd och djup och avstånd mellan taggarna på kammen.

Undvik plastkammar i skägget som är gjutna i en plastform. Dessa skapar slitage då det ofta finns kvar en liten skarv genom ett tvärsnitt genom kammen. Den skarven kommer av själva tillverkningsprocessen. De handslipade kammarna har inte detta utan har sågats ut och är polerade för att kammen ska glida genom skägget.När skägget är blött och fuktigt

Vattnet mjukar upp skägget, men gör också att det blir burrigt när det torkar. Det är när skägget är handukstorrt som vi vill reda ut det. Här har borsten fördelen eftersom den hjälper till att reda ut skägget utan att det slits. Det är lättare att borsta ett fuktigt skägg än ett torrt.

Skägg och dusch

Om du använder en skäggkam i detta läget behöver du ta det lite försiktigt. Använd en kam med brett mellanrum mellan taggarna.

Lägg i lite skäggolja eller kanske pre stylingprodukt. Skägget tar lättare till sig produkter som skäggolja när det är fuktigt. Det fungerar ungefär som ett våt trasa jämfört med en fuktig trasa när det kommer till absorbtionsförmåga. En prestylingprodukt eller olja gör att borsten och kammen glider lättare genom skägget vilket har många fördelar. 

Använder du en skäggkam med brett mellanrum mellan tänderna och dessutom tillsätter en olja kan du på ett fint sätt få ut tovor och sådant som kan bildas i burrigt och krulligt skägg. Om du vill forma och räta ut skägget använd en fön och låt värmen bidra till att torka och styla. En skäggolja eller annan produkt tillför fukt till skägget vilket är bra när man drar på värme med en hårfön. Skäggstråna skyddas då också något. 

Både skäggkammen och skäggborsten är utmärkta sätt att fördela produkter i skägget. Risken minskar betydligt för att du överdoserar och hamnar i ett läge där du får för fet känsla och look. 

Skäggborsten är utmärkt för att rengöra skägget. När du använder en skäggolja vet du från skolbänken att lika löser lika. Olja löser olja och smuts på ett fint sätt.

Borsten kommer in och får tag om skäggstrået och borstar bort smuts och orenheter som samlats i skägget. Den har också lättare att exfoliera skäggbotten och huden under. Precis som en ansiktsskrubb. 

Kortare skägg

Ett kortare skägg är ju styvare eftersom det inte har lika långa strån som ett längre. Där kan en mjukare skäggborste vara utmärkt för att borsta både huden och skägget under. En mjuk borsta kan också borsta huden under vilket underlättar att död hud försvinner och andra flagor som kanske bildats i skäggbotten. 

Kort skägg

Har du ett kort skägg kan en tätare kam vara att föredra så att du får grepp om skägget. Handslipade kammar är inte lika vassa och skarp i spetsarna. Det kan annars kännas aningen rivit när kam möter hud. En skäggolja kan lätt lämna en fet känsla om du har en kortare skäggfrisyr. Använd en skäggkräm som lätt absorberas av både skägg och hud. Låt kammen eller borsten fördela ut produkten i skägget.

När du ska tillföra återfuktning till skäggbotten och huden under skägget kan en kräv vara enklare att få ner till huden jämfört med en skäggolja. Kortare skägg är mer känsliga för om du tar lite väl mycket skäggolja jämfört med ett stort skägg.
Trygg e-handel
prisjakt
Pricerunner
Klarna