Old Spice Skäggvårdsprodukter

Produkttest Skägg

Old Spice Skäggvårdsprodukter

Old Spice är en klassiker! Den har funnits med sedan mellankrigstiden, och många av oss minns väl den vita, toppiga flaskan med grå kork. Farsan hade förstås en i badrumsskåpet, och det tecknade segelskeppet finns fortfarande kvar i loggan, som alluderar till handelsflottor och exotiska kryddor. Nu är förpackningarna uppdaterade i övrigt och klatschigt röda. Nu ska vi ta oss an deras skäggserie!
Författare : Anders Ringnér
Associationerna från logotypen avspeglar sig förstås i doften – den är kryddig, lite blommig och egentligen en väldigt otypisk herrdoft. Trots att klassiska inslag som läder, tobak eller vetiver faktiskt saknas helt, luktar den man. I stället känner man nejlikor, muskot, ceder och mysk. Idel gamla kryddor alltså.

Rigg från fartyg
Några varumärken har lyckats knyta symboler till sig och Old Spice är verkligen synonymt med fregatten och de stora haven.

Jag har fått förtroendet att provköra fyra olika produkter ur serien: beard wash, beard conditioner, beard oil och beard balm.

Beard wash, schampoot, är riktigt bra. Drygt, mjukt och förstås väldoftande. Det skummar bra – jag gillar det – och går lätt att massera in i skägget. Det får sitta i, och sen är det ingen konst att skölja ur och skägget känns inte tvåligt efteråt.

Beard conditioner, balsamen, ska enligt texten på förpackningen ”turn scruffy beards into less scruffy beards”, och det stämmer riktigt bra. Det blir mjukare, känns lite fuktigt hela dagen igenom utan att för den skull bli kletigt eller kännas fett. Jag har blivit mer och mer förtjust i den typen av produkter, sådana som inte direkt formar utan mer varsamt håller skägget i ordning och mjukar upp det. Det här är en bra sån produkt, nästan i klass med Gordons Beard Cream Conditioner som är min favorit annars. Och Old Spice doftar faktiskt bättre än Gordons.

Gammal fartygskarta
För många är Old Spice man. I skäggvårdsserien saknar vi de klassiska inslagen av läder, tobak och vetiver - men det luktar man ändå av nejlikor, muskot, ceder och mysk.

Beard oil, skäggoljan, är silikonbaserad. Här finns det nog två religioner: antingen tycker man om silikonbaserade skäggoljor eller så tycker man inte om dem. Jag hör till den senare, mer skeptiska gruppen som föredrar vegetabiliska oljor. Fördelen är förstås att silikonoljorna håller fukten länge, men jag tycker att skägget känns lite halt och oljigt och använder därför hellre balsamen för att mjuka upp och konditionera. Doftmässigt är skäggoljan mycket dryg – det är bra.

Rep som tillhör ett skepp
På förpackningen står ”turn scruffy beards into less scruffy beards” och skäggprodukterna lirkar, lossar och sätter skägget på plats. 

Beard balmen, skäggvaxet, till sist, har allt jag kräver av ett bra vax. Det är lätt att massera in, rimligt dryg och det går kvickt att forma skägget – några välriktade tag med precisionsborsten så är allt på plats. Och vaxet håller ordning på skägget under hela dagen. Ytterligare ett plus.

Sammanfattningsvis var det här en trevlig bekantskap. Jag gillar doften – det är en atypisk herrdoft som ändå känns trygg och pålitlig, och jag är svag för att det här är ett märke med lång historia. Överlag är produkterna bra och de känns påkostade.

Trygg e-handel
prisjakt
Pricerunner
Klarna