Olika typer av säkerhetshyvlar

Academy Rakning

Olika typer av säkerhetshyvlar

Säkerhetshyvlar använder vanliga rakblad och är ett populärt alternativ till Mach 3 och Fusion rakhyvlarna. Fördelen med säkerhetshyvlar är att du får möjligheten att helt anpassa din rakning och kostnaden per rakblad är betydligt lägre än Mach 3 och Fusion rakbladen. Dessutom får du en betydligt närmare rakning jämfört med flerbladshyvlarna.
Författare: Gustav Burman

Det finns en mängd med olika typer av säkerhetshyvlar som har olika egenskaper. Rakhyvlar med öppen kam, stängd kam eller mitt emellan stängd och öppen. Vissa är justerbara andra är inte det. Vid bladbyte så finns det vissa som har butterfly öppning där huvudet öppnar sig som en lucka. Andra hyvlar består av två eller tre delar och skruvas lös när rakblad ska bytas. Vad skiljer dessa åt? Vi går närmare in på de olika typerna, fördelar och vad du bör tänka på. 


Rakhyvel och rakborste

Låt inte de tekniska detaljerna hindra dig från att börja raka dig med en säkerhetshyvel. De visar bara på att du kommer att kunna trimma detaljerna och skapa just din perfekta rakning.

Rakblad för säkerhetshyvlar

Dubbelrakbladen skiljer sig åt när det gäller skärpa, hur länge de håller, vilken typ av slipning och hur de känns mot huden beroende på märke och tillverkare. Möjligheterna är i princip oändliga och du kan därför hitta ett upplägg som passar dig perfekt.

Variationen av olika rakblad är en av tjusningarna med säkerhetshyvlar. Kombinationerna är enorma och tids nog hittar du ditt favoritrakblad.

Det finns många olika variabler för att beskriva hur aggressiv en rakhyvel är. Det beror på bladgeometri, vinkel, exponering, gap, vikt och hur man användar den. En aggressiv hyvel med ett milt rakblad blir någonstans mitt emellan och vice versa. Feathers AS-D2 är en rakhyvel som är relativt mild.

Kanadensiska Rockwell Razors har en spännande lösning med olika plattor som skapar olika exponeringar av rakbladet. Den rakhyveln spänner mellan mild till aggressiv beroende på inställning.

Tips på säkerhetshyvel för nybörjare

För dig som är ny passar Merkur Progress, Merkur 34C HD, Edwin Jagger DE89, The Bluebeards Revenge Scimitar, Merkur Futur och Muhle R89 att börja med och även att växa med. Dessa hyvlar i kombination med ett milt rakblad är en god början. När du börjar bli van så kör med ett vassare blad.

För dig som vill ha en utmaning

Precis som ryttar tämjer sin häst så finns det en tjusning i att behärska olika typer av rakhylvar. För dig som är van och vill vidga dina vyer så kan en slant bar, en hyvel med öppen kam vara något att bita i.

Merkur 37 C är en slantbarhyvel och ett måste för alla inbitna våtrakare med säkerhetshyvel. Rakbladet vrids i toppen och skapar en twistad ingång som gör att du får en aggressivare men samtidigt effektivare klippning av skäggstråna.

Säkerhetshyvlar med Öppen kam

Hyvlar med öppen kam är något mer aggressiva än rakhyvlar med stängd kam. Det beror på att du kommer lite närmare huden med den öppna kammen eftersom rakbladet exponeras mer mot huden

Rakhyvlar med öppen kam kan vara bra om du har kraftig skäggväxt eller flera dagars skäggstubb eftersom den öppna kammen kanaliserar skäggstråna.

Bilden visar ett huvud med öppen kam från tyska MÜHLE, R41. Den öppna kammen exponerar rakbladet mer och kanaliserar skäggstråna in mot den vassa eggen.

Justerbara säkerhetshyvlar

Justerbara rakhyvlar ger dig möjligheten att välja hur aggressiv din rakning blir genom att ändra hur mycket rakbladet ska exponeras. Merkur Progress har ett relativt brett inställningsområde från milt till aggressivt. Merkur Futur är en stilren och relativt tung rakhyvel som skyddar sidorna på ditt rakblad för att undvika att du rispar dig i örat.

Slantbar säkerhetshyvlar

Slant bar är en annan typ av hyvel som har sned top som vrider rakbladet och skapar en annorlunda ingång för rakbladet. Denna typ är mycket aggressiv och passar bäst den som är en van rakare.

Det går att få en riktigt fin och nära rakning så man ska inte vara rädd för att prova en slant bar så länge man tar det försiktigt. Slant bar fungerar särskilt bra för dig som har kraftig skäggväxt och känslig hud. Merkur har två modeller av slant bar, Merkur 37C och Merkur 39C.

Med Shaving Diary håller du koll på din rakning och dina erfarenheter. Om du vill undvika att din hyvel får smuts på sig i onödan som sedan kan orsaka hudproblem, låt din hyvel stå i rakstället när den inte ligger i din hand.

Trygg e-handel
prisjakt
Pricerunner
Svea