Svenska  English   |   SEK EUR
Varukorg

 
 

«  Tillbaka till SLIQHAQ Academy - Kroppsvård

Trimma och raka håret på kroppen

Raka och trimma kroppshår

Trimning av kroppshår kan kännas tidsödande och krångligt. Vi har ju inte ögon överallt och därför är det svårt att se alla skrymslen och vrår. Här kommer handfasta tips hur du kan raka och trimma ner kroppshåret.

Vad är poängen med att raka bort hår på kroppen?

Håret på kroppen har en funktion av skydda kroppen och huden på olika sätt mot bland annat smuts och solljus. På vissa ställen som armhålor och skrev så har vi mer hår än övriga delar på kroppen. Av rent naturliga och biologiska överlevnadsskäl så finns det ingen fördel med att raka kroppshåret. Men det finns många goda skäl att hålla efter kroppsbehåringen som både berör komfort, känsla och hygien. Det är bland annat lättare att hålla rent en yta som inte har en massa kroppshår.

Snabb och smidig rakning och trimning

En bra hårtrimmer är grunden för att hålla kroppshåret i schack. Med den kan du med olika längder trimma ner håret. Om kroppshåret är lite längre så är det nödvändigt att först trimma ner håret innan du rakar dig med hyvel. En kvalitetstrimmer klipper snabbare, tystare och jämnare. Det finns speciella rakhyvlar för kroppen som är gjord med runda hörn för att du inte ska göra dig illa på olika sätt när du rakar dig. Särskilt när du kanske inte ser vad du gör utan får lita på din känsla och känsel.

En populär trimmer på marknaden är Osters C200 ion. Den har praktiska distanskammar och ställbart huvud. Det gör det enkelt att trimma allt slags kroppshår i varierande längder.

Armhålan

Armhålan är det vanligaste stället som både män och kvinnor rakar sig. En rakad armhåla känns fräsch och är lätt att hålla ren. Svett tillsammans med bakterier och smuts gör att det luktar illa. En rakad armhåla är lättare att hålla ren. Dessutom så förbrukar du mindre deodorant om du rakar armhålan. Vilket både miljön och plånboken mår bra av. Du får god effekt även om du trimmar ner håret med en hårtrimmer. Om du inte har rakat kroppshår från ansiktet och nedåt tidigare så är armhålan något att testa. Om du får blodad tand så kan du se över andra delar på kroppen.

Om du har långt hår så behöver du först trimma ner håret innan du använder en rakhyvel. Hårtrimmer eller sax är ett bra första steg. Sedan fungerar vilken rakhyvel som helst. Till exempel någon flerbladshyvel eller en hyvel som särskilt är gjord för kroppsrakning. Använd en borstlös rakkräm för minsta möjliga irritation och friktion.  


Här är två bra exempel på rakhyvlar för kroppen. Gillettes Body Razor har mjuka runda hörn och ATX från Headblade är utformad som en bil med ett smidigt handgrepp.

Rygg och framsida

Män har olika mycket kroppshår. Vissa har hela kroppen täckt av hår som nästan blir som en päls. Medan andra har fläckvis med hår. Längden, tjockleken och typen av hår kan också variera kraftigt.  

För många killar räcker det med att trimma ner hår på rygg och bringa. Framförallt framsidan av kroppen. Det gör att konturerna och musklerna kommer fram på ett annat. Det kan vara något som särskilt känns intressant när sommaren kommer och vi tillbringar tid på stranden och ute i solen.

På ryggen och axlar kan vissa ha långa strån som inte alltid ser så bra ut. Då kan det se betydligt mer enhetligt om du har en rygg som mer eller mindre helt är täckt av hår. Att raka ryggen kan vara svårt till en början. Där är en bra kroppshyvel en viktig del för att minska risken för missöden och skärsår. Bra ljus och en större spegel gör det också enklare att raka rygg och andra lite mer komplicerade områden på kroppen. Om du har en partner eller god vän kan du med fördel prova att vaxa ryggen och bröstet. Ryggen är klurig att vaxa själv.

Vaxa kroppen

Att vaxa kroppen ger ett enastående resultat. Ett bra vax är nyckeln till ett bra utfall. Tänk på att håret inte bör vara längre än några centimeter och att håret inte får vara för kort. Då får vaxet problem att få tag i håret. Om håret är för långt så trimmar du helt enkelt ner det till en lagom längd först innan du vaxar. Vax stryks på i hårets växtriktning och dras bort mothårs. Om ditt hår är krulligt så kan det vara svårt att se åt vilket håll som ditt hår växer. Idag så finns det varmt vax som du värmer i vattenbad eller i en microvågsugn. Cold Wax Strips är färdiga vaxremsor som du applicerar och stryket fast lätt innan du rycker bort håret.

Vaxa bringan

En vaxad bringa är fräscht, särskilt på sommarhalvåret. Att vaxa bröstet är något som man kan göra själv hemma utan problem. Tänk på att inte vaxa bröstvårtorna. Har du strån nära vårtgårdarna så kan du ta dem med pincett. Stäck huden ordentligt innan du river av vaxet och håret. Det varma vaxet stryks på med en spadel och du fäster sedan vaxremsan på vaxet. Det går också bra att använda färdiga vaxremsor, Cold Wax Strips. Dessa behöver ingen förberedande uppvärmning utan stryks på direkt på det område som ska vaxas.

Raka benen

Simmare brukar raka stora delar av kroppen inför tävlingar. För att det ger en annan känsla. Att raka benen har med känsla och vilket utryck du vill ha. Absolut enklast är att raka benen i duschen med en rakhyvel som tillexempel någon av Gillettes modeller. Beroende på hur din hud känns som kan du behöva komplettera med någon rakkräm. Vissa har känsligare hud än andra. Efter rakning är det bra att smörja in benen med en body lotion då rakning alltid sliter lite på huden och den kan behöva både återhämtning och fukt. Särskilt om du också duschat i samband med rakningen.

Intimrakning

Det finns vissa punkter på kroppen som vi särskilt behöver rengöra. Många minns säkert bilden på badhuset med olika ringar som markerade områden för tvätt. Skrevet är det som vi naturligt behöver lägga mest tid på att hålla ren. Men när det gäller intimrakning av både fram och bakdel så är det med viss betoning på komfort, estetik och känsla. Någon kan känna att samlivet känns bättre om man trimmar ner eller helt rakar vissa delar. Sedan är det lättare att hålla rent en rakad eller trimmad kroppsyta. Dessutom behöver du mindre body wash vilket sliter mindre på miljön och din ekonomi. För den ultimata intimrakningen så är det vaxning som gäller. Här behöver många hjälp av en partner eller salong för att få det resultat som önskas.

Kräm för hårborttagning

På senare år har det kommer bra krämer för hårbortagning. Det kan vara väldigt smidigt när du vill komma åt ställen som kan vara lite besvärliga att vaxa eller raka. En hårbortagninskräm appliceras på det ställe där du har hår. Efter en stunds verkan sköljs krämen och håret av med vatten.

Sammanfattningsvis är kroppsrakning något som alla borde fundera och reflektera över. Kanske finns det något som du borde testa eller göra annorlunda? Om du lever med en partner så kan du få hjälp att hålla stilen och upptäcka kroppshår som kanske inte behövs eller tillför något just i ditt liv. Att få lite hjälp på traven eller någon som kanske till och med gör någon av yta som är svåra att se och komma åt är självklart en bonus och en fin medmänsklig handling. Apor plockar löss på varandra. Vi människor för noppa ett och annat strå av varandra och bygga gemenskap.

«  Tillbaka till SLIQHAQ Academy - Kroppsvård