Introduktion till rakborste

Academy Rakning

Introduktion till rakborste

Rakborsten har många fördelar för huden och din rakning. Med borsten kan du bygga upp ett fantastiskt krämigt och rikt lödder som ger dig en behaglig och nära rakning. Lär dig mer om rakborsten här!
Författare: Gustav Burman

Rakborsten är ett fantastiskt verktyg för att bygga upp lödder från raktvålen eller rakkrämen. När du masserar in löddret med rakborsten, ta god tid på dig och ge huden en ordentlig insmörjning. Att använda en rakborste gör rakningen både mer behaglig och resultatet blir bättre. De främsta fördelarna är att:

  • Borsten lyfter skäggstråna så att raklöddret kan nå ner till roten.
  • Rakborsten förbereder huden med en lätt peeling så att blodcirkulationen stimuleras.
  • Den ger ett krämigt och tjock raklödder så att rakkniven eller hyveln glider lättare.

» Lästips: Längst ner på vår kategorisida för rakborstar finns 7 saker beskrivna att tänka på när du väljer rakborste.


Så skapar du det perfekta raklöddret med din rakborste

För att kunna få till ett perfekt raklödder måste du se till att få in vatten i raktvålen så att små mikroskopiska bubblor kan skapas. Olika raktvålar och rakkrämer kräver lite olika mycket vatten men gemensamt är att det bästa löddret får du om du använder en rakborste av bra kvalitet.

Med rakborsten kan du vispa in vatten och luft vilket löddrar raktvålen eller rakkrämen. Ett bra sätt att jobba på är att:

  1. Blöt rakborsten i varmt vatten.
  2. Slå bort överflödigt vatten.
  3. A) Ladda rakborsten med raktvål. Förblöt gärna raktvålen någon minut. Vispa upp löddret i en rakskål eller direkt mot tvålen. B) Löddrar du med rakkräm doppa topparna av rakborsten i rakkrämsbyttan eller ta rakkrämstuben och tryck ut en klick i en rakskål. Lödrra och späd på med vatten sakta eftersom.
  4. Testa genom att vända skålen upp och ner. Precis som när man gör maränger ska löddret sitta fast. Då är det klart.
  5. Om du vill kan du också löddra direkt i ansiktet och bygga löddret genom att addera vatten tills du nått den perfekta mixen av vatten och tvål/kräm.

Ett annat bra test är att ta en klick lödder mellan tumme och pekfinger. Det ska inte kännas klistrigt. Om det gör det måste du tillföra några droppar vatten och vispa mera tills det är smidigt och glatt.


Många olika modeller av rakborstar

Rakborstar finns i många olika modeller och tillverkade av olika material. Det tjocka löddret som bildas när man använder en rakborste kommer av att borsten blandar tvål, vatten och luft och ger upphov till ett tjock skum. Det som avgör hur tjockt skummet blir beror till stora delar på hur mycket vatten håret i rakborsten kan hålla.

Handtagen kan vara av naturliga material som olika träslag eller av syntetiska material som plast, polyester eller nylon. De syntetiska handtagen har en längre hållbarhet tack vare deras motståndskraft mot fukt. Handtaget i sig är mycket en smaksak och påverkar inte själva lödderförmågan. Däremot kan ett snyggt och stilfullt handtag göra mycket för själva upplevelsen av rakritualen.


Hårkvalité hos borsten

Det finns rakborstar av grävlingshår, svinborst eller med syntetiskt hår. Grävlingshåren delas i sin tur upp i pure badger, fine badger/best badger eller super badger och silvertip badger. Storleken på rakborstens huvud varierar från small, medium, large och extra large.

En rakborste av grävlingshår kan hålla upp till 10-15 år om man tar hand om den väl. Undvik att pressa rakborsten i botten när du löddrar och skölj ur den efter du använt den. Då håller den längre. Torka också din rakborste lätt mot en handduk och puffa till den så kommer rakborsten att hålla ännu längre. Förvara den luftigt och inte instängd i ett skåp om den är våt.

Grävlingshår till rakborstar

Pure Badger rakborstar

Håret från rakborstar av pure badger kommer från grävlingens mage och är ofta svart i färgen. Pure badger täcker ungefär 60 % av grävlingens kropp och är styvare än andra grävlingshår. Det gör att du får en bättre "peeling effekt". Dagens rakborstar av pure badger trimmas ofta till en snygg form vilket gör att hårtopparna blir lite extra grova.

Fine och Best Badger rakborstar

Rakborstar av fine och best badger är gjorda av mjukare och mer böjliga strån jämfört med pure badger. Dessa finare hår är både längre och ljusare i färgen och täcker ungefär 20-25 % av grävlingens kropp. Håret tas från sidan av kroppen och från benen. Det är vanligt att inte trimma rakborstar av fine och best badger. Skillnaden mellan fine badger och best badger är att best bearbetas för hand medan fine bearbetas mekaniskt.

Super och Silvertip Badger rakborstar

Rakborstar av super och silvertip badger har hår som kommer från grävlingens hals och nacke. Detta hår är finare och mjukare och binder vatten extra bra. Det finns olika uppfattningar bland experterna vilken typ av rakborste som har det finaste håret. En vanlig skillnad är att silvertip har en naturligt vit färg på toppen medan super badger ofta är extra fina grävlingshår som blekts för att mer likna naturlig silvertip. Blekta grävlingshår kan vara lite mer gråvita i tonen på toppen. Både super och silvertip är alldeles utmärkt hår, mjuk, skönt och med en fantastisk förmåga att binda vatten och löddra.

5 typer av olika material till rakborstar

Rakborstar med svinborst

Rakborstar av svinborst är relativt styva och det finns våtrakare som enbart använder dessa eftersom de tycker att rakborstar av grävlingshår blir för mjuka. En rakborste av svinborst fungerar utmärkt när du ska löddra upp från en raktvål. På köpet får du en skön "peelingeffekt" som mjukar upp och bearbetar din hud.

Syntetiska rakborstar

Rakborstar av syntet är framtiden! Utveckligen har verkligen gått framåt och Muhle från Tyskland leder utvecklingen med deras två olika typer, Black Fibre och Silvertip Fibre. Fördelen med en rakborste av syntet är att den behöver mindre rakkräm eller raktvål jämfört med en borste av naturhår. Den torkar snabbare än en naturborste och har en längre livslängd. Den är mindre känslig vid hantering och löddrar riktigt fort. Det är också den typ av rakborste man kan köpa om man vill ha veganska fibrer.


Vilken rakborste man väljer beror mycket på egna preferenser. Generellt kan man säga att om du använder rakkräm så passar en rakborste med långt hår. Använder du raktvål så passar en rakborste med kortare hår. Detta är inte hugget i sten utan alla rakborstar brukar fungera med både raktvål och rakkräm.

» Lästips: Skötselråd för rakborstar.

» Lästips: Längst ner på vår kategorisida för rakborstar finns 7 saker beskrivna att tänka på när du väljer rakborste.

Trygg e-handel
prisjakt
Pricerunner
Svea