Rakknivens grunder

Academy Rakning

Rakknivens grunder

Rakkniven är en kniv med en specialslipad klinga. Ända sedan urminnes tider har människor rakat sig med rakkniv och det är en speciell känsla att känna den skarpa eggen mot kinden. Lär dig mer om rakknivar i olika prisklasser och rakknivens olika delar.
Författare: Gustav Burman

En rakkniv består av två störe delar, den skarpslipade eggen och skalorna som omger och skyddar eggen. Eggen är ofta av karbonstål/kolstål eller rostfritt stål. Rostfritt stål gör den mindre känslig för ytrost, men är i sin tur lite svårare att slipa.

Men duktiga professionella slipare klarar även rostfria utan problem.

Olika typer av knivar för rakning

Vilken rakkniv du ska välja beror helt enkelt på vad du ska använda den till och lite beroende på om du är ny eller erfaren.

Rakkniv för nybörjare

För dig som är ny så handlar mycket om att hitta en bra allroundkniv som gör att du snabbt kan komma igång och lära dig raka med kniv. En bra nybörjarkniv är en rakkniv med bladstorleken 5/8. Det är standardmåttet för de allra flesta rakknivar. Den storleken är i många fall lagom.

Den slipning som passar bäst är en vanlig full hollow grind alltså fullt skålslipad klinga. En rund nos på din kniv är att föredra då du lätt kan skära dig på en rakkniv som har en vass spets vid nosen.

Om din budget är begränsad så skapar det inte något problem då de flesta rakknivar har lika bra egg oavsett om det är dyrare inom samma märke eller har ett lägre pris.

Rätt rakkniv för dig med kraftig skäggväxt

Kraftig skäggväxt är en utmaning på många sätt. Men utmaningar är till för att övervinnas. Kraftig och tät skäggväxt ställer högre krav på dig som rakar dig och på kniven du använder. Där kan mera gods och stål vara att föredra.

Storleken på bladet får gärna vara 6/8 och uppåt. Dessa blad har mer stål i sig och det brukar vara en fördel när du rakar kraftig skäggstubb. Sliningen bör mer gå och wedgehållet det vill säga bort från de tunnare eggarna som är helt skålslipade till med kilformadet eggar och slipningar.

Rakknivar för precisionsrakning

När du rakar fina linjer och konturer kring ditt skägg så behöver du en nätt rakkniv. Gärna en tunnt slipad kniv med full hollow - helt skålslipad. Det gör att eggen blir väldigt finkänslig. Om du dessutom låter bladet ligga på 4/8 får du en helt annat känsla och rakkniven blir då även lätt att komma åt med.

Du kan även använda dig av nosen för att raka dig på de mest svåråtkomliga områdena, som exempelvis kring din näsa. Då kan en nos som Barber's Notch, Spanish eller French vara att föredra då du har en mer frilagd spets på din rakkniv.

En vass spets på nosen kan också göra att du lättare skär dig på just detta när du rakar dig. En rund nos minskar riksen för detta men tappar istället då i precision.

Kan man raka sitt huvud med en rakkniv?

Det går alldeles utmärkt att raka sit huvud med en rakkniv. Med tiden när du lär dig att raka med din rakkniv så får du ett muskelminne som kopplas samman med det du känner när du rakar dig. Det gör till slut att du är helt bekväm hur eggen arbetar.

Du korrigerar rakningen helt på den feedback du får och kan med olika tekniker även raka dig på ställen där du inte i alla lägen helt ser vad som händer. När du börjar raka ditt huvud är det viktigt att du tar det försiktigt och låter din kunskap växa fram.

Att ha en rakhyvel som backup är ett bra sätt att sakta men säkert erövra en full rakning av ditt huvud.

Valet av rakkninv för huvudrakning är väldigt individuellt. Det som känns bra är bäst. Därför kan du utan tvekan använda samma rakkniv som du rakar dig i ansiktet med till ditt huviud.

Olika nosar på rakknivarna

Nosen på rakkniven har sin egen historiska bakgrund och gör mycket för hur rakkniven uppfattas. Formen på nosen handlar mycket om estetik och att den ska passa både skalorna, hur stålet är slipat och det generella uttrycket.


Historia och estistik har gjort att olika slipning av nosarna på rakknivarna har vuxit fram.

Barbers notch har en urgröpning i eggen som gör att den passar in under barberarens nos. Denna form sägs göra det lättare att komma åt och raka kring näsan och öronen som annars kan vara svåra att nå.

En annan viktig funktion med denna nos var att barbers notch blev en klack som gjorde att du kunde öppna rakkniven med en hand mot din byxficka. Denna funktion finns på vissa bruksknivar även idag.

Spanish point har en lite mjukare rundning med en konkav sida in mor rakkniven. Det gör den lite mindre dramatisk än Barbers notch, men skapar en fin spänning och vissa fördelar att komma åt svårare ytor där ofta den yttersta nosen på rakkniven används.

French point eller Irish har slipats så att den har en lite vass näbb på eggen. Det gör den väldigt bra att raka under näsan eller precisionsrakning med den yttersta delen av nosen på rakkniven.

En lite baksida med denna slipning av nosen är att de kan vara lite marginellt klurigare att slipa till och strigla. Det beror just på den vassa näbben på rakkniven som inte direkt har något större gods bakom sig att luta sig mot. Men en van användare klarar utan problem att kompensera och hantera detta.

Round point – är som det låter, en rund nos. Ingen risk att du rispar dig på nosen. Därför är denna form särskilt bra för nybörjare. Eller för den som helt enkelt gillar den formen.

Square eller spike point har en rak vinkel på nosen. Det kan i vissa fall vara till hjälp när du ska raka vissa detaljer. Dock är det lätta att skära sig med om man inte är uppmärksam. Men snygga är det och det avhuggna formen tilltalar utan tvekan och skapar en känsla av något robust och denna typen av klingor passar särskilt bra till med tunga rakknivar med mycket stål och handtag av tunga träslag och liknande.

De olika delarna på kniven

En rakkniv består av många olika delar med sina speciella namn. Den vassa eggen som sitter på bladet eller klingan. Häl och skuldra, eventuell räffling och svansen som gör att du med ringfingret kan balansera upp bladet när du rakar dig och få ett fint stöd.


Att veta vad alla delarna på en rakkniv gör att du kan göra dig förstådd när du utbyter erfarenheter med andra.

Mått på rakknivar

När du ska köpa en rakkniv kommer du att mötas av olika angivna mått, t.ex. 5/8, 6/8 etc. Måttet är rakknivens bredd angivet i åttondels tum. Det kan också förekomma angivet som sextondelar t.ex. 7/16. Det är i de fall rakknivens bredd hamnar mitt emellan två åttondelar.

En tum är 2,54 cm. En rakkniv som har en bredd på 5/8 motsvarar 1,59 cm.


Skillnaden i storlek mellan en 8/8 och 4/8 är stor, nästan 1,3 cm. Det vanligaste måttet på en rakkniv är 5/8. Rakkniven på bilden är en 8/8 Max Sprecher Signature.

Hålla efter sin rakkniv

Grunden för att din rakkniv ska hålla genom många år, kanske genom hela livet, är att förvara på ett bra sätt. Före och efter rakning striglas rakkniven mot canvas/linne och läder. Detta gör att eggen på rakkniven blir ren från smuts, tvålrester och torr. När du striglar korrigeras eggen. Det betyder att kolatomerna flyttas runt utan att du slipar bort något.

Här kan du läsa mer om hur du striglar din rakkniv.

Tänk på att torka hela rakniven torr med en mjuk duk eller trasa. Annars finns det risk att ytrost uppträder. Även rostfritt stål kan till slut rosta om man inte hanterar det på rätt sätt. Droppa gärna lite olja på eggen så får du extra skydd och smörjning.

Vatten kan också ha trängt ner bland skalorna som omger eggen. En trasa eller hushållspapper torkar snabbt bort vatten och fukt.


Att strigla din rakkniv håller den fri från smuts och jämnar till din egg både före och efter rakning.

Undvik att din rakkniv får smuts på sig i onödan som sedan kan orsaka hudproblem. Låt den stå i rakstället när den inte ligger i din hand.

När det gäller rakknivar i övrigt är det mycket sunt förnuft. Den specialslipade eggen är tunn och vass. Det behöver den vara för att kunna raka skäggstubben på ett bra sätt. Samtidigt gör det den känslig för stötar mot den sköra eggen.

Om du använder för hårt tryck när du striglar eller flippar den på ett sätt så eggen tar i lädret, kan du lätt runda eggen. Konsekvensen blir att skärpan försvinner och du behöver professionell slipning för att sätta eggen igen.

Måste jag slipa min rakkniv?

När rakkniven kommer från tillverkaren är den fabriksslipad. I de allra flesta fall räcker det för att den ska vara shave-ready. Redo att raka med efter att du har striglat den.

Om du upplever att din rakkniv börjar tappa i skärpa kan du strigla den mot kromoxid eller annan slippasta. Kromoxiden gör att eggen poleras upp igen.

Beroende på grovleken på slipmedlet i slippastorna får du olika mycket eller grov slipning av eggen. Traditionella rakknivar slipas och striglas med läder och strigelpasta med jämna mellanrum.


Att slipa sin rakkniv är en häftig upplevelse. Många börjar med syntetiska slipstenar tillsammans med hjälp och tips från forumen.

När kniven börjar kännas slö trots strigling ska du slipa den mot en slipsten. Att slipa rakkniven mot en sten är relativt svårt och kräver övning. Är du osäker så lämna in din rakkniv för slipning tills du övat upp dig på något annat objekt du inte är lika rädd om.

Samtidigt är det väldigt många som lärt sig att slipa mot vattenstenar. Ofta syntetiska av syntetiska material som exempelvis Naniwa. Det är en tjusning att både kunna raka sig med sin kniv och också sätta eggen när det behövs.

Det är inte otroligt att du i samma veva ger köksknivarna eller andra redskap en välbehövlig touch up eller slipning. Bra kunskap och en mäktig känsla!

Lär dig mer om hur du kommer igång och rakar dig med kniv här.

Trygg e-handel
prisjakt
Pricerunner
Svea