Strigla rakkniv och andra knivar

Academy Rakning

Strigla rakkniv och andra knivar

Skäggstrån är vassa och sliter på rakknivens egg. Ojämnheter uppstår och eggen blir slöare och slöare. Ett sätt att ta bort ojämnheterna är genom att slipa den med slipsten. Ojämnheterna försvinner då på grund av att vi slipar ner eggen och skapar en ny vass egg.

Ett annat sätt att få eggen att bli jämn igen är att använda en strigel. När vi striglar är syftet att försöka få ojämnheterna att lägga sig i samma riktning och man säger att vi förnyar skärpan. Metallatomer flyttas runt och mikroskopiska ojämnheter jämnas ut. Det här gäller såklart alla typer av knivar även om vi här mest berör rakknivens egg.

Det är viktigt att strigla sin rakkniv om man vill behålla skärpan länge och undvika att slipa ner eggen så ofta. Strigla därför din rakkniv före du rakar dig och efter att du rakat dig färdigt. Då vet du att när du lägger kniven för förvaring så är eggen torr och ren.

Så här striglar du din rakkniv

Lägg rakkniven plant mot strigeln och dra i knivryggens riktning, mot dig och sedan från dig, fram och tillbaka. När du vänder kniven så gör det med knivryggen mot strigeln så att inte eggen skadar den.

Strigelpasta finns både med och utan slipmedel. Använd strigelpasta utan slipmedel tills du tycker att rakkniven börjar kännas slö, då använder du strigelpastan med slipmedel. Tänkt på att torka av allt slipmedel med en mjuk trasa innan du striglar din kniv igen på din fina strigel som du använder innan du rakar dig.

Vad är en strigel?

En strigel är en läderrem, ofta tillverkad av koskinn. Det finns striglar av kalvskinn som ofta har högre kvalitet men då är de också i regel dyrare att köpa. För de allra flesta duger det alldeles utmärkt med en koskinnsstrigel.

Två olika modeller av striglar

Det finns två olika modeller av striglar – frihängande och handhållna.

De frihängande striglarna är vanligast och har en krok i metall och ett handtag. Man hänger upp den och håller den rejält sträckt med hjälp av handtaget. Det är superviktigt att strigeln är sträckt för att inte riskera att eggen blir rund.

Frihängande striglar finns som enkel- och dubbelsidiga. Den dubbelsidiga strigeln har en sida av läder och en annan av tyg (linne eller canvas). Tygsidan använder man före man striglar för att värma upp eggen. Friktionen som uppstår när man drar kniven mot linnet ger en värmeutveckling som gör eggen mjukare. Tyget ger också en rengöring så att man inte får smuts på lädret.

En handhållen strigel, också kallad paddelstrigel, är uppspänd i ett handtag och är mer stabil än frihängande. Eftersom läderremmen hålls sträckt hela tiden minskar risken för rundning av kniveggen.

Så använder du en frihängande strigel

Häng strigeln med lädersidan uppåt. Håll i handtaget och sträck remmen så mycket du kan med ena handen. I andra handen håller du rakkniven som du vill strigla. Du ska vara lätt på handen och låta tyngden från rakkniven vara det som ger trycket mot strigeln.

Håll kniven mot och låt hela knivens blad vara i kontakt med lädret. Dra kniven i riktning från eggen, dvs knivens baksida ska leda rörelsen framåt. Börja med att dra från kroppen. Vänd på kniven och dra sedan mot dig. Glöm inte att hålla lädret sträckt när du gör dina svepande rörelser.

Här kan du se hur det går till:

När ska man använda strigelpasta?

Strigelpasta är en produkt man kan använda som slipmedel men också för att förlänga livslängden på sin strigel. Pastorna är indelade utifrån ett färgsystem som beskriver olika slipstyrkor för olika ändamål.

Slippastan arbetas in i lädret med handflatan eller med en duk av bomull. Man ska bara använda en sorts strigelpasta på en och samma sida på strigeln. Om du använder olika strigelpasta måste du använda de på olika sidor av läderremmen eller på olika striglar.

Lägg ett set med strigelpasta, som det här nedanför, i kundkorgen och välj ut en bra strigel så har du satt ihop ditt eget strigelpaket. Se till att regelbundet använda striglingen för att förlänge livslängden på din kniv.

Trygg e-handel
prisjakt
Pricerunner
Svea