Peeling tar bort döda hudceller

Academy Hudvård

Peeling tar bort döda hudceller

Att skrubba ansiktet och kroppen är en viktig del av hudvården. Andra ord för denna procedur är peeling eller exfoliering. Det finns många fördelar med att regelbundet skrubba kroppen ren från döda hudceller och smuts.
Författare: Gustav Burman

Det yttersta hudlagret (epidermis) består av döda hudceller. Varje dag dör miljontals hudceller men samtidigt bildas det nya. När vi är unga sker förnyelse av hudceller ungefär två gånger per månad.

Ju äldre vi blir desto längre tid tar det där det i mellanåldern tar ca en månad och i senior ålder upp till tre månader för att byta ut hela hudcellslagret.

De döda hudcellerna på ytan skapar ett skyddande och slitstarkt lager. Cellerna stöts naturligt bort från huden, men huden mår bra av att få lite hjälp med att skrubba bort överskottet av döda celler.

Risken är annars att lagret med döda hudceller blir för tjockt att det blockerar huden och täpper till de viktiga porerna. Porerna tillverkar talg som är hudens naturliga oljor och smörjmedel.

När porerna täpps till bildas det vi kallar pormaskar. Orsaken till dessa kan både vara att hud har byggts på i för stor grad, men också på grund av smuts och orenheter som fastnat på huden.

Den andra delen är att om du får för tjockt lager av döda hudceller så får dina hudvårdsprodukter produkter svårt att nå igenom till de djupare hudlagren.

Därför är det viktigt att du då och då genomför en kroppsskrubb så att du får maximal effekt av dina övriga hudvårdsprodukter.

När man gör en peeling är det inte bara de döda hudcellerna som faller av. Kroppen får också signaler att öka produktionen av kollagen, vilket är en viktig byggsten för att huden ska hållas i gott skick.

En bonus är att du får högre blodcirkulation!

Produkter för ansikts-peeling

Ansikte i närbild under peeling
Det är inte bara ansiktet som mår bra av peeling - hela kroppen är täckt av hud och kan med fördel skrubbas. För dig med skägg finns speciell skäggskrubb

Behöver jag skrubba hela kroppen?

Huden på kroppen skiljer sig åt vart den sitter och därför behöver du anpassa skrubbandet därefter. Kroppen mår gott av att använda både kroppsskrubbande produkter som olika typer av Body Scrub och duschborstar.

Syftet är att både rengöra och frigöra huden genom att skrubba bort orenheter och döda hudceller. Olika delar på kroppen har mer eller mindre talgproduktion. Särskilt viktigt är det att hålla porerna öppna kring de feta och mer talgproducerande områdena på huden.

Hur man gör en peeling kan se lite olika ut för ansiktet och kroppen. Huden i ansiktet är tunnare och mer känsligt. Därför finns det speciella produkter för ansiktsskrubb. Produkterna för resten av kroppen är vanligtvis lite grövre i sitt slag.

Olika typer av peeling

Man kan dela in peelingprodukter i mekaniska och kemiska. Med mekanisk peeling är det mer eller mindre grova och riviga korn som mekaniskt skrubbar huden.

Hit kan vi också räkna skrubbhandskar, borstar och tvättsvampar. Vanligt i krämer är att man tillsätter sand, salt, socker eller andra finkorniga tillsatser.

En kemisk peeling (även kallad enzymatisk peeling) bygger på att aktiva ämnen i skrubbkrämen löser upp de döda hudcellerna som då lättare ramlar av när du sköljer av dig.

Hur ofta kan jag exfoliera huden?

Vi har alla individuella förutsättningar som gör att det är svårt att ge en generell rekommendation. Det är i alla fall viktigt att inte exfoliera huden för ofta. Kroppen måste också ges tid att få sköta sin cellförnyelse på egen hand.

Du måste helt enkelt testa dig fram och se vad din hud klarar av. Har du aldrig kört peeling tidigare, ta det lugnt i början och prova en gång, vänta 1-2 veckor och se hur huden reagerar.

Undvik att skrubba områden med irriterad eller skadad hud. Om du nyligt solat ska du helst vänta ett tag tills huden har fått återhämtat sig. Detsamma gäller om du rakat dig, vilket också verkar slitande på huden.

DIY - hemmagjord ansiktspeeling

Färdiga produkter är skönt för den som snabb och enkelt vill ha bra resultat. Den som vill göra sin egen peeling hemma kan blanda själv enligt recept. Det är inte så svårt egentligen.

Vilket recept du ska använda beror lite på vilken hudtyp du har och vad du har hemma. Den som har en väldigt torr hy bör inte ha en för aggressiv peeling. Då kan en blandning av natriumbikarbonat med olivolja vara nog så bra. Det får en väldigt fin textur och river inte så mycket på huden.

Du som har kombinerad hy måste välja en annan olja för att inte få en flottig känsla. Mandelolja eller sesamolja är då bättre val.

Har du en fet hy kan du vara lite tuffare och överge natriumbikarbonaten. Sätt istället socker i som kommer att riva lite hårdare. Blanda det med aloe vera gel och sätt lite citron i.

Lider du av akne? Då är tea tree oil en bra tillsats till din hemmagjorda ansiktsskrubb.

Produkter för peeling och exfoliering av kroppen

Trygg e-handel
prisjakt
Pricerunner
Svea