Prestyling - det första steget i hårstylingen

Academy Hårvård

Prestyling - det första steget i hårstylingen

Prestyling är det viktigaste steget in din hårstyling. Det skapar volym, textur och lägger grunden till steget som kommer efter. Lär dig hur du prestylar rätt med olika typer av produkter och verktyg. För många innebär det att addera volym, men för de som har tjockt hår att minska och hantera volymen.
Författare: Elias Habibson
Även och prestyling kan skilja sig något från när jag står på scen och utbildar och inspirerar - är principen densamma när du står själv hemma och kanske precis har klivit ut ur duschen. Nu ska jag lära dig alla mina prestyling knep.

Om du lyckas bra med din prepp och prestyling vinner du mycket när du sedan ska gå vidare till steg 2 och styla håret. Och slutgiltigt sätta finishen och få en frisyr som håller över dagen. 

Det är lite som när du renoverar eller ska göra något - bygg från grunden och du behöver ägna mindre kraft och tid åt att kompensera eller försöka rätta till något som kan bli svårt eller kanske till och med nästan omöjligt om du kommer in fel från början.

Välj ett schampo och balsam för din hårtyp

Har du torrt hår lägg grunden med ett återfuktande schampo följt av balsam. Eller om du har tunnt skandinaviskt hår och kanske även brottas med tunnhårighet och flikar, då skapar volymschampo och volymbalsam ett starkare hår från grunden som blir lättare att skapa volym med. När du sedan lämnar duschen torka håret lätt tills det är handduksfuktigt. 


Ha med din tänkta frisyr och look i bakhuvudet

Allt handlar om slutresultatet. Ibland önskar vi lite olika look och uttryck om vi ska gå på fest eller ska gå till jobbet. En del killar har både hår och klippt frisyr som skapar många olika möjligheter för olika frisyrer. Det gör det extra spännande att kunna variera efter smak och tycke.

Den allra mest vanliga prestylingprodukter är att sprayar i några spray med saltvattenspray eller grooming spray (som också kan ses som en typ av saltspray eller prestylespray).


Elias stylar hår på modell

Bygga eller minska volym - skapa struktur

Det är inte alla som behöver tänka på att bygga volym - några behöver minska volym och ta ner sin kalufs som tenderar att bli för dominerande. En duktig frisör har redan gjort grundjobbet i klippningen genom att tunna ur och göra håret mer lättarbetat för den som ofta brottas med för mycket volym och stort hårsvall som behöver tämjas. 

Många skandinaver har ofta tunnare och finare hårtyp. Addera också att det med året tunnas ur och hårfästet rör sig bakåt och pannan kommer fram. För dig som känner igen dig i detta på något sätt blir extra relevant att bygga volym och textur. Hellre något för mycket volym än för lite volym.


1. Bygga volym - för dig som vill få upp kalufsen eller har tunnt hår

Bättre att skapa mer volym än mindre volym är ledordet här. Får du för mycket volym kan du alltid tämja det när du ska styla håret efter prestylingen.


2. Minska volym - för dig som har tjockt, frissigt hår eller lockar och självfall

Tänk om jag kunde ha ett sådant där skönt svall och naturliga lockar! Det har du säkert hört någon säga eller kanske tänkt den tanken själv. Men det är inte alltid det är en fördel. Ibland kan håret bli för tjockt, burrigt och frissigt. Att det blir svårt att styla och få till en snygg frisyr.

Om frisören eller barberaren är skicklig har den tagit hänsyn till detta när den klippt och trimmar ditt hår.

Trygg e-handel
prisjakt
Pricerunner
Svea