Rakarens guide till raktvålen

Academy Rakning

Rakarens guide till raktvålen

Raktvålar används inte riktigt som vanliga bad eller ansiktstvålar. Poängen med en raktvål är att den ska ge ett rikt och skyddande lödder för din rakning snarare än ta bort smuts och orenheter. Löddret ska minska friktionen och slitage på huden under.Med rakborsten blandas vatten till tvålen som gör att du får en god blandning och uppmjukning av både hud och skägg. En del raktvålar innehåller också ämnen som kan lugna huden, eller ha antiseptiska egenskapar.En tjusning med att löddra med raktvål är att den har en lång tradition och att tvålarna egenskaper skiljer sig åt. Tillsammans med doften av parfym eller eteriska dofter skapar den en fantastisk känsla.


Rakmugg eller raktvålskopp är smidig förvaring för raktvålen, både när du löddrar med den och efteråt när det överflödiga löddret ska sköljas av från tvålen.

Historien om raktvålen

Det äldsta kända receptet av tvål kommer rån Sumererna i Mesopotamien (nuvarande Irak) och bestod av en blandning av olja och aska. Sedan dess har skapandet av tvål fortsatt genom kokandet av olika fett tillsammans med en alkalisk bas.

Rakvålen gjorde sitt första framträdande under 1300 – talet och var populär fram till första världskriget. Vid den tiden gjorde rakkrämerna sitt intåg och bjöd på ett lättlöddrad och enkel upplevelse. Men ända till idag så håller raktvålen sin position, älskad och respekterad för den långa traditionen och den speciella delen att löddra upp från fast form till ett rikt och skönt raklödder.

Olika typer av raktvålar

Defenitionen av tvål är alkaliskt salt av en fettsyra. Det kan vara alkaliska baser som reagerar med fettsyror från talg, palmolja eller kokossolja. Denna process kallas förtvålning där glycerin skapas som en biprodukt. Hur mycket glycerin som skapas beror på vilken fettsyra som bryts ner.

Hårdtvålar är raktvålar som är gjorda med natriumhydrxid. Mjuka tvålar är däremot gjorda av kaliumhydroxid.

Taljbaserade raktvålar kan både vara hårdtvålar eller mjuka tvålar. Det beror på vilket ursprung fettsyrorna har. Raktvålar baserade på talg kan antingen vara ”milled” eller ej. ”Milled” är en beskrivning av en process av malning, värmning och kylning av tvålmassan. Poängen med detta är att göra tvålen med solid och homogen, driva ut fukt, färg och doftsätta. I vissa fall tilsätts vissa mjukgörande ämnen. "Triple Milled" betyder att en tvål har genomgått processen tre gånger. Generellt brukar ”triple milled soaps” vara av högre kvalité på grund av den mer omfattande och kostsamma processen och att tvålen har bearbetats på ett mer ingående sätt. I dessa tvålar har nästan allt vatten försvunnit och tvålmassan är på så vis renare, då vatten är en ofta icke önskvärd del av en tvål. Det sista steget är när tvålen sedan pressas till en puck eller kloss. I detta stadiet är tvålen solid, fast och hård.


Dr Harris raktvålar är talgbaserade och ”triple milled” vilket gör dem både solida och av hög kvalité.

Vegetabiliska raktvålar använder fett som finns i vegetabiliska källor som majs, palm, soja och liknande. Dessa tvålar kan både vara mjuka eller hårda, "Milled" eller ej.


Raktvålen Cade från franska L'Occitane har en vegitabilisk tvålbas och är en populär raktvål med sina vårdande oljor.

Glycerinbaserade raktvålar eller "melt and pour soaps" är lite svårare av avgränsa. Vissa kommer av biprodukten av förtvålningsprocessen där glycerin skapas. En generell regel är att glycerinbaserade tvålar inte är "milled".


Muhles raktvålar är glycerinbaserade och innehåller många bra ingredienser för både hud och rakning. Till vänster en raktvålskopp och till höger den klassiska apotekarmuggen.

Den sista kategorin är tvålar gjorda på syntetiska föreningar och rengöringsmedel.

Sammanfattning

Alla typer av raktvålar som är nämnda ovan kan ge ett enastående resultat. Men det kan vara olika svåra att löddra med och deras egenskaper kan skilja sig åt. Vissa raktvålar exploderar nästan omgående i ett härligt lödder medan vissa tvålar kräver mer arbete och teknik för att få det efterlängtade löddret. Här hittar du alla våra härliga raktvålar.

Trygg e-handel
prisjakt
Pricerunner
Svea