Rakbränna (Razor Burn)

Academy Rakning

Rakbränna (Razor Burn)

Rakbränna, eller razor burn, innebär rodnad, sveda, klåda och överkänslighet som uppstår under rakning eller direkt efteråt. Det kan i sin tur leda till razor bumps. Vad som orsakar dessa besvär kan vara olika från person till person.
Författare: Gustav Burman
Rakningsmomentet innehåller både en skärande del när du rakar dig, men också ett moment av skrapning eftersom inte hela huden är täckt med behåring. Det är ofta skrapningsdelen som skapar problem. Här spelar huden en stor roll i hur känslig du är för detta. Några har en hud som nästan tål vad som helst medan andra lätt får irritation och besvär följt av rodnad. 

Utöver själva obehaget kring besvären ser det inte så kul ut att ha röda områden på huden. Kanske när du precis ska visa dig i sällskap med andra människor. Där kan ett enkelt sätt vara att raka sig dagen innan riktigt tajt och vara mer eller mindre nyrakad dagen efter. Om du inte har för snabb och kraftig skäggväxt.

Att förebygga och undvika rakbränna, rodnad och irritation är ofta mer fruktbart och positivt än att behöva behandla besvären i efterhand.

Orsaker bakom rakbränna

Den absolut vanligaste orsaken är att det blir en för hög friktion mellan rakhyvel och hud. Andra vanliga orsaker som brukar lyftas fram är:

 • Rakbladet är för vasst.
 • Rakbladet är för slött.
 • Du använder en hyvel med allt för många blad.
 • Du rakar för många omgångar och drag.
 • Du trycker för hårt på rakhyveln.
 • Rakar för fort.
 • Rakar dig för ofta.
 • Brist på fuktighet.
 • Rakning mothårs.
 • Ej tillräckligt rengjorda rakverktyg.

Undvik att raka dina känsliga områden så som du rakar resten av ditt ansikte.

Val av rakblad har betydelse

För vasst eller slött
Generellt har val av rakblad stor betydelse för din uppevelse och ditt resultat vid rakning. Att välja ett lagom vasst rakblad är ofta den gyllene regeln. Tänk på att ett för vasst rakblad sliter mer på huden. Men bladet behöver vara tillräckligt vasst för att orka sig igenom stubben. Annars kanske du av misstag och i frustration attackerar mer med en skrapande rörelse istället för att låta vinkeln skära. Detta gäller särskilt om du rakar dig med säkerhetshyvel eller rakbladskniv/shavette. Just därför att ditt rakblad inte är tillräckligt vasst. 

En annan aspekt är att risk finns att ditt rakblad som tidigare var vasst och passade din rakning nu har blivit slött. Det kan skapa en negativ effekt på din rakning och slita på din hud. Inte minst för att du behöver fler drag för att få bort allt skägg. 

Att välja ett lagom vasst rakblad kräver lite testade. Tillräckligt vasst för att orka genom din stubb, men samtidigt bekvämt och inte för rivigt.Hur du rakar dig spelar roll

För många blad
En del upplever problem när de rakar sig med flerbladssystem som Gillette Fusion eller Gillette Mach 3. Det beror på känsligheten för just hur dessa kassetter med rakblad fungerar när de sträcker ut huden och sedan rakar av. Men också på antalet rabklad med vass egg som rör sig över huden. Detta i kombinaton med antalet drag på samma stället på huden ökar risken för irritation och rakbränna. 

För många drag
Här behöver den som rakar sig med säkerhetshyvel eller rakkniv också tänka efter. Minimalt antal drag för maximal effekt är att eftersträva. Men tänkt på att säkerhetshyvel och rakkniv skiljer sig åt hur de rakar jämfört med en flerbladshyvel. Själva poängen med rakning med exempelvis säkerhetshyvel är just begreppet att reducera skäggstråna i steg eller omgångar, snanare än att raka bort allt med ett drag. Men fundera när du är tillräckligt nöjd. Att få bort 100 % av varje litet skäggstrå som sticker upp är inte realistiskt och någonstans behöver du bestämma att det räcker.

Planera för att minska antal drag
Med en smart taktik och strategi kan du planera hur du ska raka dig för att få stor effekt på färre antal drag. Om du märker att det börjar slita eller riva. Eller att du kanske redan har fått skärsår eller skrapsår. Då är det läge att fundera på att avrunda. Innan problemen med rakbränna blir värre.

Tryck eller fel teknik kan skapa rakbränna
Att trycka för hår med rakhyveln skapar lätt problem. Flexet i flerbladssystemens huvud gör att detta till stor del har byggts bort i konstruktionen av skärhuvudet. Detsamma gäller inte för rakkniv eller säkerhetshyvel där finns det risk att du trycker för hårt istället för att låta eggen skära och göra jobbet.

Att raka mothårs kan också vara problematiskt även om det inte är förbjudet för dig som behärskar det med säkerhetshyvel, rakkniv eller shavette. Att tänka på att raka visa delar på ett speciellt sätt kan vara en nyckel - särskilt för problemområden som kanske halsen kan vara för just dig. På kinderna brukar det gå lätt, släta ytor och förutsägbar skäggväxt. Betydligt knepigare kan det däremot vara kring hakan och andra kurvaturer. Där kan vinklar och hur du drar spela stor roll. Halsen är ofta känslig för skrapningar. Försök att hitta ett sätt att dra få drag, men ändå uppnå ett bra resutat. Prova dig fram med olika strategier!

Frekvens och återhämtning
Att raka sig lagom ofta är också viktigt om du lätt drabbas av rakproblem. En annan dimension är att låta huden få vila över natten. Där kan kvällsrakningen bidra till att åstadkomma vila och återhämtning. Gärna tillsammans med vådrande och läkande produkter.

Huden behöver återhämta sig efter rakning för att läka och återställa. Detsamma gäller också innan rakning. Där kommer förberedelse, tillförande av fukt samt minska friktion som avgörande moment.

Hygien och rena rakverktyg
Att ha rena rakhyvlar och rakverktyg kan verka enkelt men kan vara en bov i dramat kring rakbränna och rakproblem. Helt enkelt att du med smuts och bakterier på din rakhyvel eller knivsegg kontaminerar din nyrakade hud. Allt i ett läge när den är extra känslig och mottaglig på ett negativt sätt för just detta. 

Rengör din rakhyvel regelbundet. Byt rakblad när det behövs. Undvik att lägga din rakhyvel eller din rakkniv vid handfatet som av förklarliga skäl är fullt av smuts och bakterier från din handtvätt och din tandborstning. Förvara din hyvel i ett fodral eller i ett rakställ. Praktiskt och funktionellt - fyller sitt syfte att undvika onödig nedsmutsning.

Om du är osäker kan du alltid desinficera ditt rakverktyg innan användning om du inte upplever att tvål och vatten gjort rent ordentligt. Det kan du enkelt göra med en alkoholspray av något slag. I en professionell miljö som barberarsalong är det helt avgörande att efter varje kund ha sterliserade verktyg för att minska risken för smitta och problem. Professionella frisörer och barberare använder ofta speciella rengöringsvätskor och sprayer för att både smörja och desinficera.  Tänk på att skölja av efter rengöring om du använder något sådant för hemmabruk och att läsa instruktionerna noga.Förberedelser och att minska friktion

Innan du rakar dig behöver du förbereda huden för rakning. Det gör du enklast genom att reflektera över följande tre steg.

 1. Är huden ren?
 2. Är huden och skägget uppmjukat?
 3. Behöver du minska friktion och tillföra fukt?

Ren hud är viktigt för att slippa bekymmer
Om inte huden är ren finns stor risk att smuts och bakterier hamnar i de små skärsår som kan uppstå när du rakar dig. Det är populärt att raka sig direkt i samband med dusch. Tänk på att använda en ansiktstvätt som är mild som rengöring. 

Mjuka upp och exfoliera
Att använda ett ansiktskrubb både rengör och luckrar upp huden. Skrubben tar bort smuts och döda hudceller som kan blockera porerna och ge hudproblem. Vattnet mjukgör det yttersta hudlagret och gör det mer elastiskt. Detsamma gäller för skäggstrået som tappar de spröda och hårda egenskaperna och blir mjukare samt lättare att skära av. Minska friktion och tillföra fukt redan innan rakning
Friktion är helt naturligt när saker rör vid varandra. Ett skärblad kan både skära, men också haka i huden och skrapa. Ett sätt att minska friktionen är att raka med vatten som hjälpmedel. Ett annat sätt är att tillföra preshavekräm eller preshaveolja. Det hjälper till att mjuka upp huden och skägget, samtidigt som det minskar friktionen. De naturliga oljorna och ingredienserna bildar också en skyddande hinna på huden. Just det skyddande lagret minskar friktionen och gör stor nytta att hålla huden mjuk och återfuktad genom hela rakningen. 

Om du löddrar med rakborste får du en mild uppmjukning av huden och skägget. Löddret mixas med fukten på ett fint sätt och skäggstråna lyfts för en nära rakning. 

Preshave produkter kan ibland vara lite svåra att blanda hur som helst. Vissa oljor eller krämer kan krocka med det som du tänker använda i själva löddringen. Testa dig fram och kolla vilka produkter som passar dig och som också fungera tillsammans. 

En del oljor kan nästan öka friktionen, även om det samtidigt ger en uppmjukning och skapar ett tunnt skyddande lager. Även om hyveln eller kniven upplevs gå lite trögare har du ändå uppnått funktionen med det skyddande lagret. 

Den negativa friktionen du vill bort ifrån är helt enkelt när den vassa eggen skrapar direkt mot huden på ett sätt som skapar irritation och rakbränna. 

En viss del av preshaveprodukter försvinner den första rakomgången när du rakar dig genom att du skrapar bort det. En viss blandning av preshave och det du sedan löddrar med sker också. Där kan det variera hur väl preshaveprodukten gifter som med olika raklödder.

Exempel på matchande preshave och rakmedelRakborsten gör stor skillnad
Rakborsten är ett fantastiskt rakverktyg på många sätt. Inte bara som exfoliering av huden, utan också för att mixa ett perfekt och krämigt lödder. Lödder som produceras med rakborste av raktvålar eller rakkrämer har en helt annan kvalité och konsistens jämfört med produkter där man ersatt vattnet med något annat.

Ta gärna lite extra tid på dig och låt rakborsten jobba med huden och skägget. Det har du igen när du rakar dig sedan. Rakborsten tillför även fuktighet i form av vatten. Dessutom är ofta raktvålarna och rakkrämerna preppade med nyttiga ingredienser för huden som exempelvis glycerin. Glycerinet är känt för sina återfuktande och vårdande egenskaper och kan även återfinnas i preshaverprodukter.


Behandling och eftervård vid rakning

Förebygga räcker inte alltid
Mycket handlar om att förebygga rakbränna som att raka sig klokt och anspassa sin rakning efter huden och de olika områden som du rakar i ansiktet. Huden är olika robust i vissa delar på ansiktet. Kurvationer och rakteknik kring områden som inte är naturligt plana kan ta tid att lära sig. Ett sätt är att studera hur skägget växer och även identifiera områden som kan höra ihop som en sektor när du rakar dig i olika steg.

Under själva rakningen kan det vara bra att tillföra vatten med exempelvis rakborsten för att inte lödder eller huden ska hinna torka ut. Vattnet är viktigt för glidet och känslan när du rakar dig.

Avsluta raknigen med att skölja av ansiktet med svalt eller kallt vatten. Här känner du ganska snabbt om du fått skärsår eller om rakningen har skapat irritation och potentiell rakbränna. 

Behandla i olika steg
Ser du skärsår eller rodnad, änvänd en alunsten eller ett alunstift för att stoppa blödning och behandla huden. Tänk på att skölja bort saltet som stannat på huden efter att du behandlat med alun.

Din hud kan aldrig få för mycket fukt och vatten. Spara de känsliga områdena till slutet så att de är riktigt förberedda. Använd kallt vatten och en toner som förebereder huden för återfuktningen. En rondell med aftershave eller ansiktsvatten tar bort eventuella tvålresten och annat som kan finnas på huden.

För en del personer kan en alkoholbaserad aftershave vara precis det som huden behöver. Men en del personen kan uppleva besvär på grund av alkoholens starka effekt och få rodnad eller utslag. Att testa sig fram på en liten yta kan vara ett sätt att minska obehag om du är osäker på om du vill använda en aftershave splash med alkohol. Nu finns det också alkoholfria splasher. 

Steg 1: Aftershave splash med eller utan alkoholMånga aftershave splash har också vårdande ingredienser som aloe vera som lugnar huden. Trollhassel som verkar läkande och antibakteriellt är också vanligt förekommande.

När huden är fördigbehandlad är det dags för den återfuktande delen. För de allra flesta bidrar den positivt även om äldre herrar kan ha rakat sig ett helt liv med endast en avslutande kraftig alkoholbaserad aftershave med minimalt med vårdande ingredienser.

Steg 2: Återfuktande aftershave balm


Känns huden något stram eller törstig är det bra att följa upp med en återfuktande aftershave balm eller aftershavekräm. Om huden är lätt fuktig går det enkelt att även applicera ett tunnt lager för den som inte behöver lika mycket. På så vis får huden både näring och tillförd fukt och goda förutsättningar för maximal återhämtning. Aftershave balm både vårdar, lugnar och återfuktar huden.

Produkter som kan motverka rakbränna

Eftersom rakningen sliter på din hud är det viktigt att den får återfuktning och läkande ämnen så att den hinner återhämta sig till nästa tillfälle. Här följer nu några rekommenderade produkter för dig som lider av razor burns från och till. Nu bortser vi lite för redan ovan nämnda produkter utan lyfter fram de viktigaste produkterna som vi på SLIQHAQ både personligen och även i salongsmiljö har upplevt gör störst skillnad.


Rakborsten kommer på första plats tillsammans med en gycerinbaserad rakkräm. En justerbar säkerhetshyvel för alla tillfällen och en tvåstegs vårdande behandling i form av aftershave splash och aftershave balm.

Värt att tänka på
Huden är en allmän reflektion av vår egen hälsa - själens spegelbild. Det är vårt största organ och skyddar kroppen från den yttre miljön vi befinner oss i. Den ska vi vara rädd om. Kosthållning och hydrering är helt avgörande för att huden ska må bra. Om vi dricker eller äter dåligt, om kroppen är lätt uttorkad påverkar det också hudens motståndskraft och elasticitet. En varierad kosthållning med mineraler, vitaminer och antioxidanter påverkar alltså i förlängningen hudens motståndskraft i form av yttre påverkan som rakning, irritation samt risken för att vi drabbas av rakbränna.

Om du trots olika försiktighetsåtgärder ändå ofta upplever rakbränna och irritation vid rakning kan det vara ett gott råd att söka professionell hjälp i form av dermatolog och hudterapeut. De kan också slussa dig vidare om du behöver uppsöka hälso- och sjukvård för att få mer klinisk hjälp och receptbelagda preparat för att komma tillrätta med din hy.
Trygg e-handel
prisjakt
Pricerunner
Svea