Rakkrämens intåg i världen

Academy Rakning

Rakkrämens intåg i världen

Fram till första världskriget dominerade raktvålarna men rakkrämerna kom starkt som ett enkelt alternativ och slog igenom med stor kraft när de kom i sprayform under andra världskriget.

Rakkrämer är mjuka i sin konsistens till skillnad från raktvålarna. Traditionella rakkrämer som vispas med rakborste är ofta baserade på samma ingredienser som rakvålen fast ofta med en högre procent av kaliumhydroxid. Det gör att de är mer lättlöslig i vatten. Många rakkrämer går därför fortare att löddra upp med jämfört med raktvålar.

Rakkrämer på tub brukar innehålla mellan 30-50 % fett som exempelvis kokosnötsolja (som inte tränger ner i huden eftersom molekylerna är för stora) eller glycerin. Detta gör att löddret blir rikt och får den smörjande effekten som är viktig för en så friktionsfri rakning som möjligt.


De dröjde ända till 1:a världskriget innan den moderna rakkrämen gjorde sitt intåg på marknaden.

Vad är poängen med att använda rakkräm?

Syftet med rakkrämen är att den både ska smörja upp huden samt mjukgöra skäggstråna innan rakning. Borstlösa rakkrämer behöver inte rakborstens hjälp medan traditionella rakkrämer använder borstens egenskaper att vispa ihop ett lödder. Rakborsten blandar rakkrämen med vatten och ger samtidigt huden en exfolierande behandling. Det gör att huden mjukas upp och skäggstråna lyfts för en behaglig rakning.


Den lyckliga kombinationen med vatten och rakkräm är en av hemligheterna varför rakkrämerna har blivit så populära.

Hur ser tillverkningsprocessen ut?

Moderna rakkrämer tillverkas under noga kontrollerade processer. Där kosmetikalagstiftningen gäller och där tillsyn sker från myndigheter. Särskilt viktig är renheten av vattnet. Det kan ske genom att man behandlar vattnet med ultravioletta strålar eller använder destillerat vatten. Ph-värdet kontrolleras, höjden av skummet och dess absorptionshastighet mot en bit papper.

Det första steget är att de feta ingredienserna som exempelvis stearinsyra, lanolin och liknande hettas upp till ungefär 80-85 grader. När dessa ingredienser har blivit mjuka och väl igenom arbetade under omrörning i ca 40 minuter så ska formulan kallna till ca 65 grader.

Nästa steg är att tillsätta ingredienser som vatten, glycerin och liknande. Dessa blandas tillsammans med tvålbasen i ca 40 minuter.

När blandningen når 50-55 grader tillsätts parfymer och doftämnen för att de lättflyktiga essenserna inte ska förångas. En del parfymingredienser kan innehålla mer än 200 olika beståndsdelar.

Efter att blandningen har rörts om ytterligare och nått en temperatur på ungefär 30 grader siktas den genom silke eller rostfritt såll för att få bort eventuella föroreningar. I detta läge är blandningen en trögflytande, tjock och vitaktig massa. Till sist förpackas den färdiga rakkrämen i sin tub eller behållare.

Det som skiljer olika rakkrämer från varandra är till stor del vilken koncentration de olika ingredienserna används och tillverkningsprocessen. Längre eller kortare upphettningsprocesser, förvaring och finish på produkten som val av emulgeringsmedel och parfymer.

Tre bra rakkrämer

En bra rakkräm ska gärna vara snabblöddrad och kunna hålla lödderkvalitén utan att torka ut under rakningen. De smörjande egenskaperna är viktiga för att huden ska slippa onödig irritation och att inte rakhyveln eller eggen ska suga fast och kanske till och med orsaka ett ojämnt glid. Det ojämna glider gör att du riskerar att skära dig.

Skäggväxten är det enda som inte går att påverka då den beroende på om den är tät eller glesare på olika ställen i ansiktet gör att det blir ett större eller mindre motstånd när du rakar dig.


Proraso från Italien och Kent Brushes och Taylor of Old Bond Street från England är tre starka tillverkare av rakkrämer i världsklass.

Kent Brushes rakkräm är en snabblöddrad kräm som både ger ett gott skydd och smörjer huden föredömligt. Den fräscha doften med inslag av kylande menthol gör den till ett säkert kort.

Italienska Proraso har rakkrämer som enormt populära för sitt rika lödder, goda egenskaper och blygsamma prislapp.

Taylor of Old Bond Street har en mängd med rakkrämer i många tilltalande dofter. Det som kännetecknar krämerna är att det är lättjobbade och ger ett bra skydd.

Trygg e-handel
prisjakt
Pricerunner
Svea