Röda prickar och utslag efter rakning

Academy Rakning

Röda prickar och utslag efter rakning

Ett vanligt problem hos många som rakar sig är att man får röda prickar, framförallt på halsen. Här tänkte vi förklara vad dessa utslag beror på och hur du kan minska risken för att de uppstår.
Författare: Gustav Burman

Varför får man röda prickar (rakfinnar)?

De röda prickarna, ibland kallad för rakfinnar, är en hårsäcksinflammation. De kan uppstå om det blir obalans i mikrofloran (bakterier, svampar) på huden. Eller så är det inåtväxande hårstrån som ger de röda utslagen. I de allra flesta fall är det på grund av att man vid rakningen har rubbat bakteriebalansen.

En del personer får oftare röda prickar än andra. Dels kan det beror på genetiska orsaker, men också livsstil och hudvård spelar in. Den som har grov skäggväxt drabbas oftare än de med glesare och tunnare strån. Det beror dels på att de har fler hårsäckar och risken är större att en inflammation uppstår. Det krävs också tuffare tag för att skära av skäggstråna och det ger större slitage på huden.


Halsen är ett vanligt ställe där utslag, irritation och röda prickar lätt kan uppstå. Det hör ihop med hur skäggstråna växer och hur huden är just kring halsen.

Minska risken för röda utslag vid rakning

Tänk på att förberedelse av huden är A och O. Se till att du väljer bra och skonsamma produkter som inte innehåller kemikalier dåliga för huden. Se till att ditt rakverktyg är vass och inte slitet. Ett rakdon med slö egg ökar avsevärt risken för hudproblem. Vänta tills huden hunnit läka sen förra rakningen innan du rakar dig på nytt.

Rakhyvel av bra kvalité

Det absolut vanligaste felet är att man använder sig av ett rakdon med alldeles för slö egg. Engångsrakhyvlar är något som man helt ska undvika då de inte håller tillräckligt hög kvalité. Många som rakar sig med såna får problem med röda prickar. Se också till att inte låna och använda någon annans rakhyvel utan håll dig till din egen.


En säkerhetshyvel glider över huden och klipper skäggstrået precis i den höjd den är. Denna typ av rakning är särskilt bra för dig som vill undvika hudrelatera problem.

Ansa och trimma

Om skäggstråna hunnit växa ut lite för långt blir det svårare att raka på ett behagligt och skonsamt sätt. Börja isåfall med att trimma ner stråna med en trimmer eller en sax. Din rakhyvel eller rakkniv kommer då få det lättare att glida över huden.

Mjuka upp huden

Ta en varm dusch eller lägg ett varmt omslag kring ansikte och hals. Vill du kan du skrubba huden lätt med en skrubborste. Det varma vattnet öppnar porerna så att hårstråna kommer längre ut från huden. Det är viktigt att vattnet som du mjukar upp huden med verkligen träffar din hals. En ansiktsskrubb är bra för att mjuka upp huden innan rakning. Skrubben tar bort döda hudceller och öppnar upp porerna. Detta minskar risken för innåtväxande hårstrån och rakfinnar.


Rakborsten har en särskild förmåga att lyfta skäggstråna och förbereda huden för en behaglig rakning. Borstens rörelse får en lätt skrubbande effekt som både mjukgör huden och blandar tvåprodukt med vatten. Vattnet, borsten och löddret preppar din hy för en bekymmersfri rakning.

Använd bra raklödder och rätt rakningsteknik

Det är jätteviktigt att man ger rakkniven eller rakhyveln ett bra glid. Raklödder som innehåller glycerin är ämnade för just detta. Använd rätt teknik när du rakar dig och dra långa drag istället för många små, korta. Sträck ut huden med hjälp av andra handen så blir det lättare att dra ett långt drag. Här kan du läsa vår guide med 5 steg till en bättre våtrakning.

Stäng porer och återfukta huden

När du rakat färdigt så var noga med att tvätta bort allt lödder med vatten alternativt med en mild tvål. Stäng sedan dina porer och svalka av huden med kallt vatten. Använd sedan en bomullsrondell och gärna en toner på huden så att du återställer fuktbalansen. Avsluta med en aftershave som känns behaglig eller en hudkräm med vårdande egenskaper.

Följer du dessa råd minskar du risken avsevärt för att rakfinnar ska uppstå.


En aftershave lotion kan innehålla vårdande ingredienser utöver alkoholen som dödar bakterier. Trollhassel är vanligt som verkar antibakteriellt och minskar risken för olika typer av hudproblem.

Hur får jag bort röda prickar som redan uppstått?

Om du gjort allt du kan för att undvika röda prickar eller du läste de här tipsen först nu och vill bli av med dina prickar kan du göra några saker för att skynda på läkningen.

Använd en kräm mot dålig svamp- och bakterieflora. Om du intimrakat dig kan du prova sova utan kläder eller använda bomullsplagg. Se till att hålla området rent och undvik skavningar och tryck. Undvik absolut att klia på prickarna då det förlänger utläkningstiden mycket. Du kan även prova klorhexidinlösning eller en mjukgörande kräm.

Bra produkter för att förebygga finnar och röda prickar

Trygg e-handel
prisjakt
Pricerunner
Svea