Så fungerar saltvattenspray

Academy Hårvård

Så fungerar saltvattenspray

Saltvattensprayer är enkla att använda för att skapa volym och textur när du prestylar ditt hår. Lär dig mer om hur du kan använda saltvattenspray in din hårstyling och ur en saltspray fungerar.
Författare: Gustav Burman
Saltvattensprayen är en genialiskt bra produkt. Den historiska kontexten sträcker sig tillbaka till 70-talets sunny beach då den saltstänkta beachlooken blev populär och ett statement. Tanken på att skapa en styling produkt som gav exakt den salta strävheten efter en dag på stranden med sol och bad. Först i slutet av 90-talet kom saltvattensprayerna på allvar in i hårstylingen.

Hur fungerar saltvattensprayen egentligen?

Saltvattensprayen har en bas av salt som spätts ut i vätska. När saltvattensprayen sprayas i torrt eller fuktigt hår, ökar den friktionen mellan hårstråna och skapar en strävhet som ger mer volym i ditt hår. Just därför används saltsprayerna ofta i hårstyling. När du sedan ruffsar, fönar eller formar ditt hår drar du nytta av strävheten och den volym som skapas.


Alexander Catalan sprayar och prestylar
Om du vill maximera volymen i ditt hår sprayar du i fuktigt hår och använder en hårfön för att blåsa volym och form till ditt hår. En rundborste eller stylingborste hjälper till att lyfta håret när du fönar det.


Så här använder du saltvattenspray

  1. Spraya i torrt eller fuktigt hår. 
  2. Föna med rundborste eller stylingborste om du vill bygga volym och textur till ditt hår. 
  3. När håret torkat kan du sedan styla med ett hårvax eller andra typer av stylingprodukter. 
  4. Om du sedan vill att din frisyr ska hålla hela dagen kan du spraya på hårspray för att fixera.
Tips: Om du har tunnt hår får du både volym och textur med saltvattenspray. Undvik tunga stylingprodukter som kan tynga ner. Använd hårspray om du vill fixera din look.

Delvis olika effekt i torrt eller fuktigt hår

Det går utmärkt att använda saltvattenspray i torrt hår. Du kan spraya några spray direkt mot håret och sedan ruffsa till det eller snabbt blåsa det. 

Om du istället sprayar saltvattenspray i handduksfuktigt hår har du fler möjligheter att bygga volym och textur från grunden i ditt hår. Dessutom ökar du chansen att du får ner produkten på djupet av ditt hår istället för att mera hamna på ytan om du sprayar på ett torrt hår.

En prep-produkt för en hållbar hårstyling

Saltvattensprayen är en prep-produkt som lägger grunden, det första steget i hårstylingen. Den bygger volym och textur för att du senare i stylingmomentet ska få en look som blir hållbar. Det är inte bara en bra produkt för killar med skandinaviskt hår och kanske också har tunnthårighet utan även för killar med längd. En längre look med saltvattenspray blir lite av det som var 70-talet med långt hår och vågsurfing. En klassisk beachlook som kan lufttorkas och ge ett snyggt svall samtidigt som det ger en stylad känsla.

Groomingspray, klippspray och lätta saltvattensprayer

En renodlad saltvattenspray kan för vissa upplevas för sträv och hugger fast lite för snabbt i håret. Groomingsprayer - som i vissa fall kallas för klippsprayer har en lite annorlunda effekt. De skapar en mer "flowig" känsla i håret genom att tillföra fukt och naturlig glans. Detta samtidigt som groomingsprayerna är med och skapar volym och textur till håret. 

En saltvattenspray ger en mer matt-finish och en groomingspray skapar liv och viss glans. Groomingspray kan sägas vara en lättare saltspray med addering av fukt och lyster. Ett annat namn på grooming spray kan också vara hair tonic. När produkten inte blir lika sträv sliter den mindre på håret. För den som har torrt hår eller torr hårbotten kan groomingsprayen vårda och tillföra fukt. Även minska risken för kluvna hårtoppar, att håret går av eller till och med motverka mjäll.

Många saltsprayer och groomingsprayer har inbyggt värmeskydd som gör det enkelt att föna och använda värmeverktyg med ett minskat hårslitage. Frisörerna använder ofta groomingspray i håret för att få en krispig känsla i håret som är lättklippt.

Exempelvis Definition Spray från STMNT innehåller både salt och socker vilket gör den unik i sitt uttryck.
Trygg e-handel
prisjakt
Pricerunner
Svea